version francaise
The Parliament of the Republic of Moldova
english version
русская версия



Initiatives, proposals
Agenda
Plenary sitting records
The Press Service Communiques
Parliamentary Supervision
External Relations
Cooperation with Civil Society
Buletin Parlamentar
Research











12 july 2007

Marian LUPU, Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, a avut o intrevedere cu Jean ASSELBORN, Viceprim-ministru, Ministrul Afacerilor Externe si Imigratiei al Marelui Ducat de Luxemburg, aflat intr-o vizita la Chisinau.

Marian LUPU a apreciat vizita la Chisinau a sefului diplomatiei luxemburgheze drept o oportunitate deosebita de a consolida dialogul politic bilateral dintre Republica Moldova si Marele Ducat de Luxemburg. In particular, spicherul a accentuat necesitatea intensificarii cooperarii interparlamentare dintre cele doua tari, precizand faptul ca Grupul parlamentar de prietenie cu Luxemburgul reuneste 37 de deputati moldoveni, ceea ce denota interesul legislatorilor pentru mentinerea unui dialog politic activ cu omologii sai din Luxemburg, una dintre tarile fondatoare ale Uniunii Europene.

Cu acest prilej, spicherul a adresat omologului sau luxemburghez, membrilor Comisiei pentru politica externa, precum si grupului parlamentar de prietenie cu Moldova din cadrul Parlamentului luxemburghez invitatii oficiale de a efectua o vizita in tara noastra. Schimburile de vizite, a mai accentuat seful Legislativului moldovean, vor plasa dimensiunea raporturilor interparlamentare bilaterale intr-un nou context de dezvoltare si ii vor atribui o noua dinamica.

"Republica Moldova si Luxemburgul fac parte din Organizatia Internationala a Francofoniei si sunt ambele profund atasate valorilor Francofoniei. Moldova mizeaza pe filiera Francofoniei in sustinerea dezideratelor noastre de integrare europeana", a mai remarcat Presedintele Parlamentului Republicii Moldova.

Marian LUPU a solicitat sustinerea politica a Luxemburgului in negocierea unui nou cadru juridic cu UE, odata cu expirarea Acordului de Parteneriat si Cooperare, aranjament care ar atribui tarii noastre o perspectiva europeana clara si ar incuraja politic societatea din Republica Moldova. Spicherul, de asemenea, a pledat pentru sprijinul Luxemburgului in negocierea unor noi instrumente de asistenta tehnica si financiara a Republicii Moldova in vederea implementarii reformelor economice si consolidarii institutiilor democratice.

La randul sau, Jean ASSELBORN a anuntat disponibilitatea Luxemburgului de a sprijini eforturile Republicii Moldova pe calea integrarii europene, precum si interesul Luxemburgului de a cunoaste mai bine realitatile din tara noastra.

"Luxemburgul este dispus si se angajeaza sa ajute Republica Moldova in consolidarea demersurilor sale europene. Republica Moldova trebuie sa aspire la promovarea valorilor europene comune, iar Luxemburgul este gata sa va sustina si sa va incurajeze in aceasta directie", a mai afirmat oficialul european.

"Uniunea Europeana trebuie sa joace un rol important in Republica Moldova si sa fie alaturi de Moldova printr-o politica inteligenta si echilibrata", a mai adaugat ASSELBORN. Oficialul european a subliniat si faptul ca va aborda in cadrul dialogului institutional la nivelul Uniunii Europene problemele cu care se confrunta tara noastra.

Potrivit demnitarului european, cetatenii Republicii Moldova, in special tinerii, trebuie sa beneficieze de posibilitatea de a cunoaste statele-membre ale Uniunii Europene, inclusiv avantajele si problemele din societatea acestora. In acest context, Ministrul Afacerilor Externe si Imigratiei al Marelui Ducat de Luxemburg a salutat deschiderea la Chisinau a Centrului Comun de Eliberare a Vizelor, exprimand intentia Luxemburgului de a se alatura activitatii acestuia.

Partile au mai discutat chestiuni privind migratia si consecintele acestui fenomen, optand in favoarea reformelor sociale si a atragerii investitiilor care ar oferi perspective pentru dezvoltarea social-economica a Republicii Moldova.

Interlocutorii, de asemenea, au abordat aspecte ce vizeaza procesul de reglementare a conflictului transnistrean, pronuntandu-se pentru reluarea negocierilor in formatul 5 + 2, pe care l-au apreciat drept unicul mecanism de negocieri care poate conferi legitimitate si garantii in identificarea unei solutii a problemei de pe Nistru.

12.07.2007
Sectia Relatii cu Mass-Media a Parlamentului


Home page Mail us

Copyright © 2001-2009 The Parliament of Republic of Moldova