version francaise
Парламент Республики Молдова
english version
русская версия



Инициативы, предложения
Повестка дня
Стенограммы
Сообщения пресс-службы
Парламентский контроль
Внешние отношения
Cooperarea cu societatea civila
Парламентский Вестник
Исследования и анализ










5 июля 2007

Marian LUPU, Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, a avut o intrevedere cu Kaarina IMMONEN, Reprezentant Permanent al PNUD in Republica Moldova si Coordonator Rezident al ONU, cu prilejul desemnarii sale recente in aceasta functie.

Marian LUPU, Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, a avut o intrevedere cu Serghei PIROJCOV, Ambasador Extraordinar si Plenipotentiar al Ucrainei in tara noastra.

Pentru prima data Parlamentul Republicii Moldova in comun cu Asociatia franceza "Les Moldaviens" si Fundatia Jean Jaures, precum si cu sustinerea Aliantei Franceze din Moldova, va organiza Forumul Franta - Moldova: Francofonia - o cale europeana pentru Republica Moldova.

Marian LUPU, Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, a avut o intrevedere cu Kaarina IMMONEN, Reprezentant Permanent al PNUD in Republica Moldova si Coordonator Rezident al ONU, cu prilejul desemnarii sale recente in aceasta functie.

Marian LUPU a subliniat importanta actiunilor intreprinse in Republica Moldova prin intermediul programelor implementate cu sustinerea institutiilor ONU. Spicherul a relevat in particular rolul important al PNUD Moldova in vederea consolidarii capacitatilor institutiilor democratice, a elaborarii programelor si strategiilor privind protectia drepturilor omului, promovarea democratiei si bunei guvernari, reducerii saraciei, etc.

Potrivit Presedintelui Legislativului, proiectele lansate si implementate de catre PNUD in tara noastra vin in sprijinul eforturilor autoritatilor Republicii Moldova de realizare in practica a reformelor si prioritatilor de dezvoltare sociala si economica a tarii noastre. Spicherul a accentuat faptul ca activitatea PNUD se remarca prin profesionalism inalt si flexibilitate. "Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare reprezinta un prieten si un partener valoros al Republicii Moldova", a mai adaugat Marian LUPU.

La randul sau, Kaarina IMMONEN a exprimat disponibilitatea PNUD de a continua dezvoltarea unei cooperari bune cu autoritatile Republicii Moldova si de a asista tara noastra pe calea reformelor democratice.

Marian LUPU, Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, a avut o intrevedere cu Serghei PIROJCOV, Ambasador Extraordinar si Plenipotentiar al Ucrainei in tara noastra.

Interlocutorii s-au pronuntat pentru intensificarea dialogului bilateral dintre Ucraina si Republica Moldova, pledand in particular pentru consolidarea dimensiuni parlamentare a relatiilor moldo-ucrainene.

Partile au subliniat necesitatea organizarii unor vizite la nivel inalt pe dimensiunea parlamentara dupa alegerea noii componente a Radei Supreme a Ucrainei in vederea atribuirii unei noi dinamici raporturilor interparlamentare moldo-ucrainene.

Marian LUPU si Serghei PIROJCOV au exprimat, de asemenea, necesitatea intensificarii cooperarii economice si politice dintre cele doua state, atat la nivel bilateral, precum si in context regional si in sustinerea demersurilor de integrare europeana ale Republicii Moldova si Ucrainei.

Interlocutorii s-au mai pronuntat pentru mentinerea unui dialog politic moldo-ucrainean constructiv, in albia relatiilor de buna vecinatate si respect reciproc pentru interesele cetatenilor ambelor state.

In alta ordine de idei, Marian LUPU a subliniat rolul important care ii revine Ucrainei in procesul de reglementare a diferendului transnistrean. Spicherul a accentuat faptul ca orice solutie a acestui conflict urmeaza a fi negociata doar in cadrul formatului de negocieri 5 + 2.

Serghei PIROJCOV a reiterat, la randul sau, pozitia oficiala a autoritatilor de la Kiev privind identificarea unei solutii durabile a problemei transnistrene. Diplomatul ucrainean a precizat ca in cadrul reuniunii anuale a Adunarii Parlamentare a OSCE, care a inceput astazi la Kiev, presedintele ucrainean Viktor IUSCENKO a optat in favoarea reglementarii pasnice a conflictului transnistrean si cu respectarea principiilor suveranitatii si integritatii teritoriale a Republicii Moldova.

Pentru prima data Parlamentul Republicii Moldova in comun cu Asociatia franceza "Les Moldaviens" si Fundatia Jean Jaures, precum si cu sustinerea Aliantei Franceze din Moldova, va organiza Forumul Franta - Moldova: Francofonia - o cale europeana pentru Republica Moldova.

Relatiile politice bilaterale dintre Republica Moldova si Franta au capatat o ascendenta pozitiva pe parcursul ultimilor ani, cooperarea interparlamentara moldo-franceza conturandu-se, in particular, printr-o serie de vizite reciproce la nivel politic inalt. Intre 24 - 26 octombrie 2006 o delegatie a Parlamentului Republicii Moldova, condusa de Presedintele Legislativului, Marian LUPU, a efectuat o vizita la Paris. In semn de raspuns, Christian PONCELET, Presedintele Senatului Republicii Franceze, a efectuat, intre 24 - 26 aprilie curent, o vizita in tara noastra.

In cadrul vizitei sale la Chisinau, Christian PONCELET a afirmat ca Franta nu este indiferenta la evolutiile si transformarile care au loc in Republica Moldova. "Suntem atenti la ceea ce se intampla in Republica Moldova si va sustinem in toate eforturile de integrare europeana. Franta va continua sa va sprijine in cadrul institutiilor europene", a mai declarat atunci Presedintele Senatului Republicii Franceze.

"Moldova este membru cu drepturi depline al Francofoniei doar de la Summit-ul de la Hanoi din noiembrie 1997, dar cine ar contesta vechimea acestei traditii in tara dumneavoastra? In ceea ce priveste Franta, ea este si va fi, stiti acest lucru, alaturi de voi pe aceasta cale ambitioasa pentru a va ajuta de a face sa sporeasca aceasta mostenire francofona care ii ofera Republicii Moldova un loc special...", a mai afirmat Christian PONCELET in Plenul Parlamentului de la Chisinau reunit special cu prilejul vizitei sale din primavara curenta.

Totodata, relatiile politice moldo-franceze sunt suplimentate si de catre contacte foarte bune la nivelul societatii civile, oamenilor de afaceri si mediului cultural din Republica Moldova si Franta.

Forumul Franta Moldova va pune in discutii rolul Francofoniei in procesul de europenizare a Republicii Moldova, precum si va oferi teren pentru identificarea perspectivelor de dezvoltare a relatiilor economice si culturale dintre cele doua tari.

La eveniment vor participa Marian LUPU, Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor DODON, Ministrul Economiei si Comertului, Piere ANDRIEU, Ambasadorul Frantei la Chisinau, Jean - Jacques COMBAREL, Presedintele Asociatiei "Les Moldaviens", Jerome POULAIN, Orange - Moldova, etc.

Programul Forumului Franta - Moldova
Lista invitatilor la Forum Franta - Moldova

05.07.2007
Sectia Relatii cu Mass-Media a Parlamentului


Заглавная страница Пишите нам

Copyright © 2001-2009 Парламент Республики Молдова