version francaise
Парламент Республики Молдова
english version
русская версия



Инициативы, предложения
Повестка дня
Стенограммы
Сообщения пресс-службы
Парламентский контроль
Внешние отношения
Cooperarea cu societatea civila
Парламентский Вестник
Исследования и анализ










13 июля 2007

Marian Lupu, Presedinte al Parlamentului Republicii Moldova, a avut astazi o intrevedere cu Rainder Steenblock, deputat in Bundestagul Republicii Federale Germania, membru al Comisiei pentru afaceri europene

Republica Moldova face parte din politica europeana de vecinatate si Germania este interesata in dezvoltarea in continuare a democratiei in tara noastra, in promovarea reformelor economice si solutionarea diferendului transnistrean, a declarat in debutul intrevederii Rainder Steenblock. Aprofundarea relatiilor bilaterale moldo-germane se inscrie in contextul cooperarii cu alte state din zona, inclusiv Ucraina, Bulgaria si Romania, a spus deputatul german.

Marian Lupu a apreciat importanta cooperarii strategice cu Republica Federala Germania in perspectiva integrarii europene a Republicii Moldova. Relatiile interparlamentare dintre cele doua state au capatat o noua dimensiune in urma vizitei, in octombrie 2006, a spicherului Bundestagului german in Moldova si a vizitei oficiale in Germania a Presedintelui Parlamentului moldovean in primavara anului curent. In cadrul vizitei Marian Lupu a invitat in Moldova presedintii Comisiei pentru politica externa si al grupului de prietenie cu republica noastra din Bundestag.

In cadrul dialogului spicherul Marian Lupu s-a referit la reformele implementate in tara noastra prin prisma obiectivului strategic de integrare europeana. In context Presedintele Legislativului a apreciat conceptul politicii europene de vecinatate plus promovat de Germania.

Republica Moldova are nevoie de un semnal mai clar din partea statelor-membre ale UE, inclusiv a Germaniei, privind perspectivele integrarii europene, a spus Marian Lupu. In context spicherul a solicitat sustinerea Germaniei in negocierea unui nou cadru juridic cu UE, odata cu expirarea, in 2008, a Acordului de Parteneriat si Cooperare, ceea ce ar incuraja politic societatea noastra.

Dat fiind ca legislatia nationala este deja perfectata, Republica Moldova tinde sa obtina, pina la finele anului curent, Preferintele Comerciale Autonome (ITP) si sa semneze cu UE Acordul cu privire la facilitarea regimului de vize si readmisie, a afirmat Marian Lupu.

Presedintele Legislativului s-a pronuntat, de asemenea, pentru extinderea asistentei tehnice catre Moldova din partea UE, inclusiv prin intermediul PHARE.

Interlocutorii au abordat si aspecte ce vizeaza procesul de reglementare a diferendului transnistrean, pronuntindu-se pentru reluarea negocierilor in formatul 5+2, care, in opinia Presedintelui Parlamentului, nu are alternativa.

13.07.2007
Sectia Relatii cu Mass-Media a Parlamentului


Заглавная страница Пишите нам

Copyright © 2001-2009 Парламент Республики Молдова