version francaise
Парламент Республики Молдова
english version
русская версия



Инициативы, предложения
Повестка дня
Стенограммы
Сообщения пресс-службы
Парламентский контроль
Внешние отношения
Cooperarea cu societatea civila
Парламентский Вестник
Исследования и анализ










1 июня 2007

Marian LUPU, Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, a avut o intrevedere cu o delegatie a Congresului Puterilor Regionale si Locale al Consiliului Europei (CPLRE), care se afla in tara noastra cu o misiune de monitorizare a alegerilor locale din 3 iunie curent.

Marian LUPU a declarat ca misiunile internationale de observare a alegerilor locale din Moldova sunt extrem de importante pentru recunoasterea rezultatelor alegerilor. La fel de importante sunt si echipele de observatori nationali pentru legitimitatea scrutinului din partea societatii, a mai adaugat spicherul.

"Alegerile reprezinta un element esential al functionarii sistemului democratic, motiv pentru care organizarea si desfasurarea alegerilor intr-o maniera libera si corecta este cruciala pentru societate", a precizat Marian LUPU. In context, Presedintele Parlamentului a subliniat faptul ca misiunile internationale de observatori in cadrul alegerilor contribuie intr-un mod deosebit la educarea de valori si standarde europene in domeniu.

Marian LUPU a accentuat, de asemenea, ca Parlamentul va acorda o atentie deosebita recomandarilor continute in rapoartele de monitorizare a alegerilor si, in caz de necesitate, va opera noi modificari la legislatia electorala.

Totodata, Susan BOLAM, sefa delegatiei europene, a afirmat, la randul sau, ca Republica Moldova a inregistrat progrese esentiale in organizarea si desfasurarea alegerilor locale de la prima misiune de monitorizare a CPLRE in tara noastra.

"Consiliul Europei doreste sa contribuie la dezvoltarea democratiei in Republica Moldova si sa va sustinem la modul practic in aceasta directie", a mai declarat oficialul CoE.

Membrii delegatiei europene au mai pledat pentru asigurarea accesului egal al concurentilor electorali la mass media si pentru transparenta in interpretarea legislatiei electorale.

Interlocutorii, de asemenea, au abordat aspecte ce vizeaza dezvoltarea regionala si consolidarea autonomiei publice locale in Republica Moldova. In acest context, Marian LUPU a informat oficialii europeni despre faptul ca pana la finele sesiunii curente in Parlament va intra un nou proiect de lege privind finantele publice locale, care va completa pachetul de legi privind consolidarea autonomiei locale adoptat de catre parlamentari in decembrie 2006.

01.06.2007
Serviciul de presa si imagine al Parlamentului


Заглавная страница Пишите нам

Copyright © 2001-2009 Парламент Республики Молдова