version francaise
Парламент Республики Молдова
english version
русская версия



Инициативы, предложения
Повестка дня
Стенограммы
Сообщения пресс-службы
Парламентский контроль
Внешние отношения
Cooperarea cu societatea civila
Парламентский Вестник
Исследования и анализ










21 июня 2007

Marian Lupu, Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, a avut astazi o intrevedere cu Ivan Gasparovic, Presedintele Republicii Slovacia.

Marian Lupu, Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, s-a intilnit astazi cu Valeri Zorkin, presedintele Curtii Constitutionale a Federatiei Ruse, vicepresedinte al Comisiei Europene pentru Democratie prin Drept ("Comisia de la Venetia"), aflat in fruntea unei delegatii in vizita oficiala in republica noastra.

Marian Lupu, Presedintele Parlamentului Republicii Moldova a avut astazi o intrevedere cu Victoras Muntianas, Presedintele Seimas-ului Republicii Lituania, sosit in vizita oficiala in republica noastra.

Marian Lupu, Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, a avut astazi o intrevedere cu Ivan Gasparovic, Presedintele Republicii Slovacia.

Consider ca vizita Dumneavoastra va oferi noi oportunitati de dezvoltare a relatiilor bilaterale moldo-slovace, a declarat in debutul intrevederii Marian Lupu, salutind, in context, desfasurarea Forumului moldo-slovac al oamenilor de afaceri si semnarea in cadrul actualei vizite la Chisinau a Acordului intre Guvernul Republicii Moldova si Guvernul Republicii Slovacia privind cooperarea in domeniul combaterii crimelor organizate si a Programului de Colaborare intre Organizatia pentru Promovarea Exportului si Investitiilor din Moldova si Agentia Slovaca pentru Dezvoltarea Investitiilor si Comertului.

Apreciind drept impresionanta dezvoltarea cooperarii comercial-economice bilaterale din ultimii ani, spicherul Marian Lupu s-a pronuntat pentru extinderea dimensiunii parlamentare in acest proces. Presedintele Legislativului a exprimat gratitudine pentru disponibilitatea Consiliului National al Republicii Slovace de a ne acorda asistenta tehnica prin oferirea de stagii pentru functionarii si deputatii din Parlament in materie de activitate parlamentara si integrare europeana. In conformitate cu intelegerile anterioare la inceputul anului 2008 Presedintele Parlamentului Republicii Moldova va efectua o vizita in Republica Slovacia pentru a stabili un dialog interparlamentar la nivel inalt. Consistenta acestui dialog va fi sustinuta la nivel de Comisii de specialitate si grupuri de prietenie. Grupul parlamentar de prietenie moldo-slovac este constituit din 18 deputati.

Presedintele Republicii Slovace Ivan Gasparovic a relevat importanta Forului legislativ pentru stabilirea prioritatilor in dezvoltarea statului, a cadrului juridic pentru activitatea institutiilor statale. In opinia sa, este necesar ca, in aspiratiile sale de aderare la sistemele europene, Republica Moldova sa prevada de pe acum unele norme legislative pentru a fi gata de integrare, inclusiv si impactul acestora. Potrivit lui Ivan Gasparovic, conditiile aderarii la UE trebuie sa fie in corelatie cu interesele statelor aspirante. Slovacia este gata sa ofere Moldovei tot sprijinul pentru ca tara noastra sa fie bine pregatita pentru aderare. Tocmai datorita aderarii la Ue Slovacia a devenit atractiva pentru investitiile europene si a obtinut o crestere economica impresionanta, care a avut un impact pozitiv asupra tuturor paturilor populatiei, a spus Presedintele Ivan Gasparovic. El a accentuat de asemenea, ca din punct de vedere politic nu mai putin importanta este continuitatea vointei de integrare din partea tuturor fortelor politice din Republica Moldova.

In acest context spicherul Marian Lupu a specificat, ca in Republica Moldova nu exista riscul unei confruntari la aceasta tema, intrucit toate partidele parlamentare si majoritatea absoluta a celor extraparlamentare, precum si peste 70 la suta din populatie sprijina actiunile privind integrarea europeana. La nivel politic avem o abordare realista si intelegem perfect, ca aderarea la UE inseamna nu numai avantaje, dar si costuri. Declaratia de integrare europeana, adoptata acum doi ani de actualul Legislativ, nu a fost una abstracta. Standardele europene reprezinta niste modele politice, sociale viabile in orice conditii. Deaceea nu exista alternativa acestor modele si cu cit mai repede le vom aplica in Republica Moldova, cu atit mai pregatiti vom fi pentru aderare, a spus Presedintele Parlamentului.

In conditiile, cind Acordul de Parteneriat si Cooperare cu UE va expira in 2008, Republica Moldova are nevoie de sprijinul statelor-membre UE in vederea elaborarii unui nou document, care ne-ar oferi perspective clare pentru obtinerea Preferintelor Comerciale Autonome, pentru demararea procedurilor de intrare in vigoare a Acordului privind facilitarea regimului de vize si de readmisie si in alte domenii, a estimat Presedintele Legislativului. In aceasta ordine de idei Marian Lupu a dat o inalta apreciere suportului acordat republicii noastre de Republica Slovacia.

Marian Lupu, Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, s-a intilnit astazi cu Valeri Zorkin, presedintele Curtii Constitutionale a Federatiei Ruse, vicepresedinte al Comisiei Europene pentru Democratie prin Drept ("Comisia de la Venetia"), aflat in fruntea unei delegatii in vizita oficiala in republica noastra.

Presedintele Legislativului a relevat importanta institutiei Curtii Constitutionale in vederea realizarii principiului separarii puterilor in stat, asigurarii drepturilor si libertatilor cetatenilor, a edificarii statului de drept. Clasa politica din Republica Moldova constientizeaza competentele Curtii Constitutionale, rolul important al acesteia in asigurarea constitutionalitatii legilor si actelor normative elaborate de institutiile de stat. Si daca in trecut Curtea Constitutionala primea un numar mare de sesizari la acest capitol, actualmente numarul lor s-a redus considerabil, a estimat Marian Lupu.

Totodata, in opinia Presedintelui Parlamentului, mai sint multe de facut pentru a spori rolul si largi aria de activitate a Curtii Constitutionale, a asigura accesul larg al populatiei la justitie. Consolidarea activitatii Curtii Constitutionale inseamna, in ultima analiza, consolidarea democratiei in stat.

In context Marian Lupu a salutat schimbul intens de experienta dintre Curtile Constituale din Republica Moldova si Federatia Rusa, care contribuie la dezvoltarea raporturilor moldo-ruse in ansamblu.

Valeri Zorkin a afirmat, la rindul sau, ca experienta acumulata de CC din Republica Moldova prezinta interes sporit pentru membrii delegatiei. El s-a pronuntat pentru realizarea unei colaborari permamemte atit in plan bilateral, precum si in spatiul CSI, ceea ce va contribui la edificarea si consolidarea statului de drept in fiecare tara din acest areal.

Marian Lupu, Presedintele Parlamentului Republicii Moldova a avut astazi o intrevedere cu Victoras Muntianas, Presedintele Seimas-ului Republicii Lituania, sosit in vizita oficiala in republica noastra.

Apreciind nivelul inalt al relatiilor moldo-lituaniene in aspect politic, economic si comercial, spicherul Marian Lupu a exprimat gratitudine partii lituaniene pentru atribuirea unui caracter prioritar cooperarii cu Republica Moldova. Experienta valoroasa acumulata de Lituania in procesul de aderare la Uniunea Europeana prezinta un interes deosebit pentru Moldova, a afirmat Presedintele Legislativului. In ultimii doi ani cooperarea interparlamentara moldo-lituaniana a capatat noi valente. In toamna anului 2005 a avut loc vizita oficiala la Vilnius a Presedintelui Parlamentului Republicii Moldova. Deosebit de activ este grupul parlamentar de prietenie cu statele baltice condus de vicepresedintele Legislativului Iurie Rosca. Chiar in aceste zile Seimas-ul lituanian gazduieste pentru sstudiu un grup de functionari din aparatul Parlamentului moldovenesc. A impulsionat procesul de cooperare si deschiderea, in anul 2006, a ambasadelor celor doua tari la Vilnius si Chisinau.

Victorias Muntianas a declarat, la rindul sau, ca din componenta Seimas-ului lituanian fac parte forte politice de orientare diferita, dar toate demonstreaza unanimitate in sustinerea Republicii Moldova pe calea integrarii europene. Ne staruim sa fim avocatii Moldovei pe calea pe care noi am parcurs-o deja pentru ca avem o istorie moderna comuna, a spus oaspetele lituanian. Insa cheia apropierii de UE se afla in Republica Moldova, care trebuie sa realizeze reforme economice si sociale dificile, dar absolut necesare.

Sintem constienti de faptul ca extinderea UE este cel mai important proces geopolitic european, a spus in context Marian Lupu. Noi nu am asteptat invitatia oficiala din partea UE, ci am convenit cu toate fortele politice din Parlament sa purcedem la pregatirile pentru aderare. Din punct de vedere legislativ am intreprins multe pentru racordarea cadrului juridic national la standardele comunitare. Tindem sa aprofundam cooperarea cu statele fondatoare ale UE. Dar mai aproape de realitatile noastre este experianta noilor state membre ale Uniunii, inclusiv a Lituaniei. Deaceea intentionam sa preluam experianta dumneavoastra in sensul direct al cuvintului, a estimat Presedintele Legislativului.

Cu referire la perspectivele reglementarii diferendului transnistrean spicherul Marian lupu a reiterat pozitia ferma a Republicii Moldova privind retragerea trupelor si armamentului rusesc de pe teritoriul republicii noastre in conformutate cu deciziile OSCE de la Istanbul si mentinerea actualului format de negocieri 5+2.

In cadrul intrevederii au fost abordate si alte aspecte ale relatiilor moldo-lituaniene.

Vineri, 22 iunie, Victoras Muntianas va rosti o alocutiune in cadrul sedintei plenare a Parlamentului Republicii Moldova.

19.06.2007
Serviciul de presa si imagine al Parlamentului


Заглавная страница Пишите нам

Copyright © 2001-2009 Парламент Республики Молдова