version francaise
Парламент Республики Молдова
english version
русская версия



Инициативы, предложения
Повестка дня
Стенограммы
Сообщения пресс-службы
Парламентский контроль
Внешние отношения
Cooperarea cu societatea civila
Парламентский Вестник
Исследования и анализ










19 июня 2007

Marian Lupu, Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, a avut, astazi, o intrevedere cu dna Willemijn van Asbeck , coordonator pentru Moldova a Fundatiei olandeze "Janivo".

Marian Lupu, Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, l-a primit astazi pe Petr Kypr, Ambasador Extraordinar si Plenipotentiar al Republicii Cehe in Republica Moldova.

Marian Lupu, Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, a avut, astazi, o intrevedere cu dna Willemijn van Asbeck , coordonator pentru Moldova a Fundatiei olandeze "Janivo".

Spicherul Marian Lupu a adus multumiri dnei Willemijn van Asbeck pentru asistenta acordata republicii noastre in domeniul socio-medical si educational. Cu incepere din 2001 Fundatia "Janivo", prin intermediul Asociatiei pentru Caritate si Asistenta Sociala "Acasa" si a organizatiilor non-guvernamentale a implementat in Republica Moldova peste 80 de proiecte, beneficiari ai acestora fiind copii cu disabilitati, familii in situatie de risc, batrini, tineri din familii vulterabile si alte categorii de persoane. In mai multe localitati din republica, inclusiv in raioanele din stinga Nistrului, activeaza centre de reabilitare si integrare a copiilor cu disabilitati si din familii vulnerabile, de ingrijire medico-sociala la domiciliu, de instruire si integrare profesionala a diferitor categorii sociale.

Apreciind activitatea Fundatiei "Janivo" in Moldova, Marian Lupu a accentuat ca Parlamentul realizeaza un dialog permanent cu organizatiile non-guvernamentale in conformitate cu Conceptia de cooperare dintre Legislativ si societatea civila. Asociatia "ACASA", in particular, a stabilit bune relatii cu Comisia parlamentara pentru protectie sociala, sanatate si familie. Spicherul Marian Lupu a relevat importanta realizarii unor proiecte comune a acesteia cu Institutul Oncologic Republican, in special, asigurarea cu medicamente a institutiei respective.

In cadrul intrevederii s-a mentionat necesitatea dezvoltarii parteneriatului echipei "Janivo - ACASA" la nivel national si local pentru asigurarea durabilitatii proiectelor implementate, asigurarea fondurilor pentru serviciile alternative oferite de aceasta.

Dna Willemijn van Asbeck l-a informat pe Presedintele Parlamentului despre perspectivele realizarii unor noi proiecte si a dat o inalta apreciere suportului acordat de Legislativ in activitatea Fundatiei "Janivo" in Moldova.

Marian Lupu a salutat intentia de a desfasura in toamna anului curent la Chisinau a Conferintei anuale a Federatiei Internationale "SOFT" pentru persoanele cu disabilitati. Asociatia "ACASA" este membru al acestei Federatii din anul 2006.

Marian Lupu, Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, l-a primit astazi pe Petr Kypr, Ambasador Extraordinar si Plenipotentiar al Republicii Cehe in Republica Moldova.

Subiectul principal al intilnirii l-a constituit viitoarea Presedintie locala ceha a Uniunii Europene in Republica Moldova in numele Portugaliei cu incepere de la 1 iulie 2007 si perspectivele intensificarii cooperarii dintre Republica Moldova si UE. Ambasadorul Petr Kypr a accentuat, in debutul intrevederii, ca Republica Ceha este dispusa sa transmita, in aceasta perioada, orice mesaj al Republicii Moldova la adresa Uniunii Europene. Cehia va sustine o cooperare mai fructuoasa dintre Republica Moldova si UE si se pronunta pentru oferirea unei perspective mai bune republicii noastre in procesul de integrare europeana, a afirmat diplomatul Petr Kypr.

Spicherul Marian Lupu a apreciat nivelul inalt al relatiilor politice, economice si pe alte planuri dintre Republica Moldova si Republica Ceha, in care avem un partener adevarat in procesul de integrare europeana. Ne bucura faptul ca anume Cehia va reprezenta in Moldova presedintia Portugaliei in UE in a doua jumatate a anului curent, a spus Presedintele Parlamentului. Pentru aceasta perioada intentionam sa intensificam dialogul cu UE. Sintem constienti de faptul ca in acest dialog trebuie sa fie interesate nu numai statele-membre ale Uniunii, dar si cele care aspira la aderare. Trebuie "sa ne facem tema pe acasa", sa realizam transformari institutionale. Un moment-cheie in procesul de integrare il vedem nu numai in politica externa, ci si in cea interna. Totodata, trebuie sa luam in considerare si posibilitatile de extindere a UE. Avem deja o legislatie buna, dar acum trebuie sa ne concentram eforturile asupra implementarii acesteia. Anume de aceea, incepind cu sesiunea urmatoare, Parlamentul intentioneaza sa schimbe accentul de la elaborarea la implementarea legislatiei ce tine de integrarea noastra europeana, a spus Marian Lupu.

Referindu-se la Acordul de Parteneriat si Cooperare cu UE, termenul caruia va expira in anul 2008, Presedintele Parlamentului a tinut sa accentueze ca este nevoie de a elabora un nou document, care sa contina teza despre perspectiva europeana a Republicii Moldova.

Legislatia nationala este deja perfectata pentru obtinerea de catre Republica Moldova a Preferintelor Comerciale Autonome (ITP), a afirmat in alt context Marian Lupu. De aceea intentionam sa obtinem aceste preferinte pina la incheierea presedintiei Portugaliei in cadrul UE.

Presedintele Legislativului s-a pronuntat de asemenea pentru extinderea asistentei tehnice catre Moldova din partea UE. Pina in prezent aceasta asistenta a fost acordata prin intermediul Programului TACIS. Cunoastem ca UE dispune de o ampla experienta de acordare a asistentei tehnice si prin intermediul PHARE. Ar fi salutabila racordarea acestei asistente la conditiile noastre pentru a imbina si realiza proiecte concrete in diferite domenii, a relevat Marian Lupu.

19.06.2007
Serviciul de presa si imagine al Parlamentului


Заглавная страница Пишите нам

Copyright © 2001-2009 Парламент Республики Молдова