version francaise
Парламент Республики Молдова
english version
русская версия



Инициативы, предложения
Повестка дня
Стенограммы
Сообщения пресс-службы
Парламентский контроль
Внешние отношения
Cooperarea cu societatea civila
Парламентский Вестник
Исследования и анализ










26 июня 2007

Slovenia si Republica Moldova au inceput o noua era de cooperare interparlamentara, a declarat astazi, Presedintele Adunarii Nationale a Republicii Slovenia, France Cukjati (in limba rusa - Франце Цукьяти) in cadrul intrevederii cu Marian LUPU, Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, aflat in vizita oficiala in Slovenia.

Marian LUPU a exprimat interesul Republicii Moldova in stabilirea unui parteneriat de cooperare in domeniul integrarii europene cu Slovenia, pronuntandu-se in acest sens pentru apropierea celor doua Parlamente si pentru extinderea cooperarii interparlamentare la diferite niveluri.

"Suntem interesati sa stabilim un dialog permanent cu prietenii nostri din Slovenia. Experienta slovena de integrare europeana este una extrem de valoroasa pentru tara noastra si constientizam necesitatea de a prelua exemplul statelor care recent au aderat la Uniunea Europeana", a subliniat Marian Lupu.

Marian LUPU a adresat omologului sau sloven o invitatie oficiala de a vizita Republica Moldova. De asemenea, seful Legislativului moldovean a subliniat importanta dialogului practic si contactelor de lucru intre comisiile parlamentare de externe si integrare europeana si grupurile de prietenie din cele doua foruri legislative.

"Slovenia si Republica Moldova imparatasesc o prietenie unita de valori si aspiratii europene comune. Suntem disponibili sa initiem noi oportunitati de cooperare cu Republica Moldova si sa o sustinem in demersurile sale europene", a subliniat Presedintele Adunarii Nationale a Sloveniei.

De asemenea, spicherul sloven a accentuat deschiderea catre dialog a partii slovene si dorinta de a impartasi experienta slovena de integrare europeana.

"Dorim ca Republica Moldova sa devina membru al familiei europene si vom opta pe toate caile pentru a va sustine in calea dvs", a mai adaugat France Cukjati.

Presedintele Parlamentului moldovean a pledat pentru sustinerea Sloveniei si a statelor membre ale UE in negocierea unor noi aranjamennte juridice, comerciale si politice cu Uniunea Europeana odata cu expirarea in 2008 a Acordului de Parteneriat si Cooperare. "Noul document al RM cu UE trebuie sa contina prevederi clare privind perspectiva europeana a Republicii Moldova", a accentuat spicherul moldovean.

"Extinderea Uniunii Europene este cel mai important proiect geopolitic actual si Moldova este extrem de interesata in succesul accestui proiect", a afirmat spicherul moldovean.

Presedintele Adunarii Nationale a Sloveniei a afirmat ca Slovenia, care va prelua in prima jumatate a anului 2008 presedintia in exercitiu a UE va pleda in favoarea unui parcurs european al RM.

26.06.2007
Serviciul de presa si imagine al Parlamentului


Заглавная страница Пишите нам

Copyright © 2001-2009 Парламент Республики Молдова