version francaise
The Parliament of the Republic of Moldova
english version
русская версия



Initiatives, proposals
Agenda
Plenary sitting records
The Press Service Communiques
Parliamentary Supervision
External Relations
Cooperation with Civil Society
Buletin Parlamentar
Research











3 march 2008

Perspectivele semnarii unui acord interparlamentar moldo-israelian au constituit unul din subiectele principale ale intrevederii de astazi a deputatului Arcadii PASECINIC, Presedinte al grupului parlamentar de prietenie Republica Moldova - Statul Israel, cu Lia SHEMTOV, Presedinte al Asociatiei de prietenie Israel - Moldova din cadrul Knesset-ului israelian.

Prezent la intalnire, parlamentarul Vlad CUBREACOV a subliniat faptul ca grupurile parlamentare din Legislativul moldovean au vointa politica pentru a extinde colaborarea cu Statul Israel. Actualmente este in vigoare acordul de cooperare la nivel de grupuri parlamentare de prietenie, semnat in iunie 2002.

Participantii la intrevedere s-au pronuntat pentru extinderea dimensiunii parlamentare si dezvoltarea cooperarii comercial-economice dintre cele doua tari. Republica Moldova si Statul Israel au multe probleme de interes comun, inclusiv in cadrul organizatiilor internationale, au apreciat oficialii.

Interlocutorii s-au referit, de asemenea, la oportunitatea promovarii unui dialog constructiv si pragmatic prin intermediul Asociatiei israeliene a originarilor din Republica Moldova, care numara circa 80 mii de persoane, si a diasporei evreiesti din Moldova.

Arcadii PASECINIC a facut o trecere in revista a situatiei social-politice si economice din Republica Moldova, a eforturilor de integrare europeana a tarii noastre, etc.

Relatiile bilaterale moldo-israeliene au fost impulsionate de vizita la Tel Aviv, in noiembrie 2007, a delegatiei oficiale a Parlamentului condusa de Presedintele Legislativului Marian LUPU si participarea deputatilor moldoveni la Forul economic moldo-israelian.

Din componenta grupului de prietenie Republica Moldova - Statul Israel fac parte 26 de deputati.

03.03.2008
Sectia Relatii cu Mass-Media a Parlamentului


Home page Mail us

Copyright © 2001-2009 The Parliament of Republic of Moldova