version francaise
The Parliament of the Republic of Moldova
english version
русская версия



Initiatives, proposals
Agenda
Plenary sitting records
The Press Service Communiques
Parliamentary Supervision
External Relations
Cooperation with Civil Society
Buletin Parlamentar
Research











12 march 2008

Bugetul sistemului judecatoresc va fi adoptat printr-o hotarare de Parlament, iar ulterior va fi incorporat in bugetul de stat. In vederea respectarii prevederilor constitutionale, care stabilesc ca resursele financiare ale instantelor judecatoresti sunt aprobate de Parlament si incluse in bugetul de stat, Legislativul va aplica aceasta norma incepand cu anul 2009.

Aceste si alte aspecte ale finantarii sistemului judecatoresc au fost discutate astazi in cadrul unei sedinte de lucru prezidata de Marian LUPU, Presedintele Parlamentului Republicii Moldova. La sedinta au participat Prim viceprim ministrul Zinaida GRECIANAI, Mihail POP, Ministrul Finantelor, Vitalie PIRLOG, Ministrul Justitiei, Nicolae CLIMA, Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Maria POSTOICO, Vicepresedintele Parlamentului, Vladimir TURCAN, Presedintele Comisiei parlamentare juridice, pentru numiri si imunitati, Nicolae BONDARCIUC, Presedintele Comisiei economice pentru buget si finante.

Timp de doua luni, Consiliul Superior al Magistraturii, in comun cu Ministerele Finantelor si Justitiei, va elabora un proiect de buget al sistemului judecatoresc pentru anul 2009 si il va prezenta Parlamentului. Pana la finele sesiunii curente, Legislativul urmeaza sa examineze si sa adopte proiectul Hotararii privind bugetul sistemului judiciar pentru anul 2009, iar ulterior, suma adoptata prin Hotararea Parlamentului va fi inclusa de catre Guvern in bugetul de stat pentru anul viitor.

Marian LUPU a accentuat faptul ca punerea in aplicare a acestei norme constitutionale vine in sustinerea reformelor legislative adoptate in ultimii ani de catre Parlament si are drept scop asigurarea continuitatii in consolidarea independentei, autonomiei si profesionalismului sistemului judiciar din Republica Moldova.

Presedintele Parlamentului a subliniat, de asemenea, faptul ca functionalitatea sistemului judiciar reprezinta un element de baza in procesul democratizarii si reformelor interne din tara noastra. In acelasi timp, a mai afirmat Marian LUPU, buna functionare a justitiei din tara noastra vizeaza si atasamentul Republicii Moldova fata de standardele europene si obiectivul ireversibil de integrare in comunitatea europeana.

12.03.2008
Sectia Relatii cu Mass-Media a Parlamentului


Home page Mail us

Copyright © 2001-2009 The Parliament of Republic of Moldova