version francaise
The Parliament of the Republic of Moldova
english version
русская версия



Initiatives, proposals
Agenda
Plenary sitting records
The Press Service Communiques
Parliamentary Supervision
External Relations
Cooperation with Civil Society
Buletin Parlamentar
Research











26 march 2008

Marian LUPU, Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, a avut o intrevedere cu Kalman MIZSEI, Reprezentant special al UE in tara noastra.

Interlocutorii au discutat evolutia procesului de integrare europeana a Republicii Moldova, starea actuala a reformelor democratice din tara noastra, fiind mentionata, totodata, necesitatea continuarii transformarilor interne si ajustarii domeniilor prioritare pentru dezvoltarea social-economica a tarii.

Oficiali au abordat in mod deosebit procesul de implementare a Planului de Actiuni RM - UE. In context, Marian LUPU si-a exprimat increderea ca Raportul de Evaluare al Comisiei Europene, care va fi publicat la inceputul lunii aprilie curent, va oferi o apreciere obiectiva si echilibrata a evolutiei si realizarilor Republicii Moldova.

A fost, de asemenea, subliniata importanta lansarii unor negocieri pe marginea unui cadru juridic mai avansat al relatiilor cu Uniunea Europeana, care ar rezulta in elaborarea unui document nou de cooperare. Interlocutorii au optat ca noul acord sa prevada apropierea graduala a Republicii Moldova de cele patru libertati europene.

Partile, de asemenea, au abordat o serie de aspecte ce se refera la solutionarea problemei transnistrene, pronuntandu-se in context pentru reluarea cat mai grabnica a procesului de negocieri in cadrul formatului 5 plus 2. Oficialii au subliniat si necesitatea consolidarii dialogului dintre cele doua maluri ale Nistrului.

A fost reiterat atasamentul pentru solutionarea conflictului in baza principiilor suveranitatii si integritatii teritoriale a Republicii Moldova si reafirmat faptul ca o eventuala solutie a diferendului trebuie sa fie negociata in cadrul formatului extins 5 + 2.

26.03.2008
Sectia Relatii cu Mass-Media a Parlamentului


Home page Mail us

Copyright © 2001-2009 The Parliament of Republic of Moldova