version francaise
The Parliament of the Republic of Moldova
english version
русская версия



Initiatives, proposals
Agenda
Plenary sitting records
The Press Service Communiques
Parliamentary Supervision
External Relations
Cooperation with Civil Society
Buletin Parlamentar
Research











29 march 2008

Interviu acordat de catre Domnul Ion LIPCIU, Reprezentant permanent al Parlamentului RM, la Adunarea Interparlamentara a Comunitatii Statelor Independente (AIP CSI) privind organizarea sarbatorii "Martisor" in Federatia Rusa

Dle Lipciu, deja al doilea an consecutiv sarbatoarea "Martisor" va fi celebrata in Sankt-Peterburg, capitala culturala a Federatiei Ruse. Totusi, editia din acest an se anunta a fi distincta de cea din 2007. Cum va fi "Martisorul" din 2008 in capitala de nord a Rusiei?

  • Dupa succesul enorm pe care l-a inregistrat aceasta sarbatoare printre locuitorii Sankt-Peterburgului in 2007, in anul curent organizam o noua actiune culturala in orasul de pe Neva. La 3 aprilie curent, Sank-Peterburgul va gazdui sarbatoarea "Martisor" intr-o noua formula. Vom desfasura o sarbatoare a primaverii in comun cu toate tarile-membre ale Comunitatii Statelor Independente. La initiativa dlui Marian LUPU, Presedintele Parlamentului, Consiliul AIP CSI a decis organizarea in acest an a Festivalului muzical international "Primavara Prietenilor" ("Vesna Druzei"). Festivalul va fi organizat in cea mai mare sala de concerte din Peterburg - sala "Okteabrski", care are o capacitate de cinci mii de locuri.

Totusi, nu credeti ca "Martisorul" traditional trebuie celebrat in luna martie, si nu in aprilie?

  • La 3 aprilie curent in Palatul Tavriceskii vor avea loc mai multe actiuni ale Adunarii Interparlamentare a Statelor CSI, inclusiv Consiliul si reuniunea plenara a AIP CSI la care vor participa delegati din toate tarile CSI, precum si numerosi oaspeti de peste hotare.

    Nu am putut sa ratam o ocazie unica de a prezenta spiritul si intreaga frumusete a sarbatorii "Martisor" si oficialilor din mai multe tari. Doar din partea Dumei de Stat si a Consiliului Federatiei al Adunarii Federale a Rusiei si-au confirmat prezenta circa 200 deputati si senatori. Vor putea urmari acest spectacol extraordinar si delegatiile Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, in frunte cu Luis Maria de Puig, a Adunarii Parlamentare a OSCE, condusa de Goran Lennmarker, Presedintele acestui for, a Parlamentului European, precum si alti numerosi oaspeti de peste hotare.

    In plus, si timpul de afara cred ca va fi de partea noastra, mult mai in spiritul "martisorului".

Ne puteti spune si cine va evolua in cadrul concertului?

  • Republica Moldova va fi reprezentata la Festival de Orchestra nationala de muzica populara "Lautarii" condusa de maestrul Nicolae Botgros, si de colectivele "Kadanja" din Comrat si "Radoliubie" din Taraclia.

    Pe cea mai mare scena din Sank-Peterburg, alaturi de artistii din Moldova, vor evolua artisti si colective cultural-artistice din toate tarile CSI, printre care Azer Zeinalov, artist emerit din Azerbaidjan, Piotr Elfimov, renumit cantaret de muzica usoara din Belorus, Karen Grigorean din Armenia, Mirali Dostiev din Tadjikistan, Kerim Turapov din Kirghizia, Ansamblul vocal-coreografic "Iveria" din Georgia, ansamblul vocal-instrumental "Poiuscie Ghitari" si colectivul artistic "Russkie Tanti" din Federatia Rusa, s.a.

Scenariul si pregatirile pentru festival s-au incheiat deja?

  • Scena din sala mare de concerte "Okteabrski" este una extraordinar de frumoasa. Scenariul concertului a fost pregatit de Ghenadii Sagaev, regizor principal al Palatului "Okteabrski".

    Inainte de deschiderea concertului si in pauza Agentia "Moldova-vin" va organiza pentru toti participantii o expozitie cu degustare a vinurilor moldovenesti. Toti oaspetii si participantii la festival vor primi cate un martisor. Credem ca editia din acest an va ramane pentru mult timp in inimile spectatorilor si speram ca "Martisorul" va fi asteptat cu drag si in alti ani.

29.03.2008
Sectia Relatii cu Mass-Media a Parlamentului


Home page Mail us

Copyright © 2001-2009 The Parliament of Republic of Moldova