version francaise
The Parliament of the Republic of Moldova
english version
русская версия



Initiatives, proposals
Agenda
Plenary sitting records
The Press Service Communiques
Parliamentary Supervision
External Relations
Cooperation with Civil Society
Buletin Parlamentar
Research











14 november 2005

Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, Marian Lupu, l-a primit luni pe Ambasadorul Extraordinar si Plenipotentiar al Republicii Polone in Republica Moldova, Krzysztof Suprowicz.

In cadrul intrevederii, prima de la numirea in functie a diplomatului polonez, Presedintele Parlamentului, Marian Lupu, a accentuat ca actualul cadru al relatiilor bilaterale este o premisa favorabila pentru identificarea unor pozitii comune, care sa fie promovate atat la nivel regional, cat si in cadrul organizatiilor internationale.

Referindu-se la dimensiunea parlamentara a cooperarii bilaterale, spicherul a subliniat ca Republica Moldova este interesata de preluarea experientei Poloniei in procesul de aderare la UE. In particular, prezinta valoare mecanismele de interactiune dintre Legislativ si Executiv, ajustarea legislatiei nationale la acquis-ul comunitar.

Ambasadorul Poloniei a reiterat sustinerea din partea Poloniei a eforturilor Republicii Moldova in procesul de integrare europeana. In acest context, Krzysztof Suprowicz a declarat ca pentru a facilita implementarea Planului de Actiuni Moldova-UE, Polonia a alocat deja, in cadrul mai multor programe, cca 250 mii de euro si ca pentru anul 2006, fondurile vor fi in crestere.

In acelasi timp, diplomatul a spus ca Varsovia este gata sa ofere asistenta in procesul de transformare economica si a anuntat in context, ca este in curs de negociere un acord de cooperare interguvernamentala, care prevede acordarea Moldovei unui credit de 15 milioane de dolari pentru proiecte de dezvoltare. In plus, Krzysztof Suprowicz a declarat ca Polonia va sprijini intentia Chisinaului de a obtine sistemul de preferinte autonome in relatiile cu Uniunea Europeana.

Sub aspect juridic, relatiile bilaterale intre Moldova si Polonia sunt reglementate de 25 de Acorduri, alte 14 fiind in proces de negociere. Volumul schimburilor comerciale dintre ambele tari a cunoscut o crestere de 2,5 ori in ultimii trei ani si se cifreaza la cca 25 milioane dolari SUA.

14.11.2005
Serviciul de presa si imagine al Parlamentului


Home page Mail us

Copyright © 2001-2009 The Parliament of Republic of Moldova