version francaise
The Parliament of the Republic of Moldova
english version
русская версия



Initiatives, proposals
Agenda
Plenary sitting records
The Press Service Communiques
Parliamentary Supervision
External Relations
Cooperation with Civil Society
Buletin Parlamentar
Research











25 november 2005

In perioada 26-27 noiembrie curent, la Sank-Petersburg, Federatia Rusa, se vor desfasura "Zilele Republicii Moldova".

Maria Postoico, vicepresedinte al Parlamentului, a avut o intrevedere cu Petrus Wijninga, reprezentant al Inaltului Comisar al Natiunilor Unite pentru Refugiati (ICNUR) in Republica Moldova.

In perioada 26-27 noiembrie curent, la Sank-Petersburg, Federatia Rusa, se vor desfasura "Zilele Republicii Moldova".

La festivitatea de inaugurare vor participa Mihail Krotov, Secretarul General al Consiliului Adunarii Interparlamentare a Comunitatii Statelor Independente, si Dmitri Todoroglo, vicepresedinte al Comisiei pentru agricultura si industrie alimentara a Parlamentului Republicii Moldova si presedinte al Comisiei permanente pentru politica agrara, resurse naturale si ecologie a AIP CSI.

In cadrul "Zilelor Republicii Moldova" va fi inaugurata expozitia de fotografii "Moldova astazi" si prezentat filmul documentar "Drumul vinului in Moldova".

Pe parcursul a doua zile se va desfasura intalnirea cercurilor de afaceri din Sankt-Petersburg si Republica Moldova. De asemenea, timp de doua zile vor evolua colectivele de creatie din Republica Moldova.

Maria Postoico, vicepresedinte al Parlamentului, a avut o intrevedere cu Petrus Wijninga, reprezentant al Inaltului Comisar al Natiunilor Unite pentru Refugiati (ICNUR) in Republica Moldova.

Maria Postoico a informat oficialul ICNUR despre evolutia legislatiei in privinta asigurarii si protectiei sociale a refugiatilor si solicitantilor de azil din Republica Moldova. In context, vicepresedintele Legislativului, a invocat elaborarea si adoptarea de catre tara noastra a Legii cu privire la statutul refugiatilor, inclusiv amendarea acesteia cu propunerile ICNUR.

Maria Postoico a mentionat, de asemenea, asistenta sociala acordata refugiatilor si solicitantilor de azil din tara noastra, precum si suportul financiar oferit de catre ICNUR institutiilor de profil din Moldova. In context, vicepresedintele Parlamentului, a pledat pentru o conlucrare eficienta intre autoritatile din Republica Moldova si oficiul local al Inaltului Comisar al Natiunilor Unite pentru Refugiati.

Petrus Wijninga, reprezentantul ICNUR, a evidentiat, la randul sau, progresele legislative realizate de catre Moldova in procesul de ajustare la normele europene a legislatiei nationale privind protectia si drepturile refugiatilor, accentuand ca tara noastra este unul dintre liderii regionali la acest capitol. In acest sens, oficialul ICNUR a subliniat si mecanismele practice destul de bune instituite in implementarea legislatiei. Totodata, Petrus Wijninga a solicitat sprijinul Republicii Moldova in asigurarea refugiatilor cu acte de identitate si eficientizarea procedurii de obtinere a statutului de refugiat.

In alta ordine de idei, reprezentantul ICNUR s-a aratat disponibil sa asiste Republica Moldova in obtinerea asistentei financiare internationale in vederea solutionarii problemelor persoanelor deplasate intern.

In cadrul intrevederii partile au mai abordat subiecte ce tin de riscurile migratiei odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, traficul de persoane, etc.

25.11.2005
Serviciul de presa si imagine al Parlamentului


Home page Mail us

Copyright © 2001-2009 The Parliament of Republic of Moldova