version francaise
The Parliament of the Republic of Moldova
english version
русская версия



Initiatives, proposals
Agenda
Plenary sitting records
The Press Service Communiques
Parliamentary Supervision
External Relations
Cooperation with Civil Society
Buletin Parlamentar
Research











2 september 2005

O delegatie a Parlamentului Republicii Moldova, condusa de spicherul Marian Lupu, va participa, in perioada 7-9 septembrie curent, la New York, la lucrarile celei de-a doua Conferinte Mondiale a Presedintilor Parlamentelor.

Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, Marian Lupu, a convocat vineri o sedinta de lucru cu membrii grupului creat pentru perfectionarea proiectului de lege cu privire la sistemul de stabilire a salariilor de baza in sectorul bugetar.

O delegatie a Parlamentului Republicii Moldova, condusa de spicherul Marian Lupu, va participa, in perioada 7-9 septembrie curent, la New York, la lucrarile celei de-a doua Conferinte Mondiale a Presedintilor Parlamentelor.

La acest eveniment si-au confirmat participarea peste 150 de conducatori ai legislativelor lumii, care se vor intruni in incinta sediului Organizatiei Natiunilor Unite pentru a-si expune viziunile despre cooperarea multilaterala.

In particular, vor fi luate in dezbatere implicarea parlamentelor nationale in activitatea organizatiilor internationale, asigurarea interactiunii dintre acestea si ONU, prin intermediul Uniunii Interparlamentare, etc.

La New York, Presedintele Parlamentului Republicii Moldova are preconizate intrevederi bilaterale cu spicherii legislativelor din Marea Britanie, Germania, Franta, SUA, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Federatia Rusa, Ucraina si Romania.

Totodata, Marian Lupu va rosti in fata presedintilor parlamentelor adunati in Sala Adunarii Generale un discurs in care va aborda aspecte ce vizeaza diplomatia parlamentara, declarata ca una dintre prioritati in activitatea actualului Legislativ moldovean.

Cu prilejul participarii la lucrarile acestei Conferinte, este preconizata si o reuniune a presedintilor parlamentelor din statele-membre ale GUAM (organizatie regionala constituita de Georgia, Ucraina, Azarbaidjan si Moldova).

Conferinta Mondiala a Presedintilor Parlamentelor va preceda desfasurarea Reuniunii sefilor de stat si guvern (14-19 septembrie). Prima Conferinta mondiala a presedintilor parlamentelor a avut loc in 2000, in ajunul Summit-ului Mileniului.

Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, Marian Lupu, a convocat vineri o sedinta de lucru cu membrii grupului creat pentru perfectionarea proiectului de lege cu privire la sistemul de stabilire a salariilor de baza in sectorul bugetar.

Documentul respectiv, care prevede majorarea graduala, pana in 2010, a retributiei muncii pentru angajatii din sectorul bugetar, a fost propus spre examinare Legislativului de catre Cabinetul de ministri in luna iulie curent.

Dupa examinare in cadrul comisiilor permanente, parlamentarii au constatat ca acest proiect de lege contine carente importante si necesita imbunatatiri substantiale. In particular, ei au gasit ca exista un decalaj inadmisibil de mare intre categoriile minim si maxim de salarizare. In plus, anumite prevederi ale acestui proiect de lege, in varianta initiala, ar putea cere a precizare suplimentara a mijloacelor bugetare necesare implementarii lui.

Printre amendamentele care ar putea fi propuse la acest proiect de lege figureaza optimizarea termenului de implementare a legii, aplicarea gradata si diferentiata a majorarilor salariale pentru diferite categorii de bugetari, conform indicatorilor de prioritate, ceea ce presupune acordarea unei atentii sporite categoriilor de salariati cu cele mai mici retributii ale muncii.

Membrii grupului de lucru au cazut de acord ca, dupa inceperea implementarii prevederilor acestui document, salariul bugetarilor, la etapa initiala, trebuie sa fie cel putin la nivelul minimului de existenta.

Marian Lupu a indicat ca aceasta lege trebuie sa asigure ritmuri de cresteri salariale superioare inflatiei, pentru a se asigura o majorare reala a veniturilor angajatilor din sectorul bugetar.

Presedintele Parlamentului a accentuat, de asemenea, necesitatea extinderii prevederilor proiectului de lege, dupa adoptare, asupra tuturor institutiilor publice, care in prezent sunt salarizate in baza unor alte acte normative.

Membrii grupului de lucru urmeaza sa examineze propunerile pentru perfectionarea acestui proiect de lege, pentru ca documentul sa fie propus, cel tarziu la mijlocul lunii curente, pentru discutare in cadrul comisiilor parlamentare permanente si spre examinare prioritara in plenul parlamentului la inceputul sesiunii de toamna-iarna.

02.09.2005
Serviciul de presa si imagine al Parlamentului


Home page Mail us

Copyright © 2001-2009 The Parliament of Republic of Moldova