version francaise
The Parliament of the Republic of Moldova
english version
русская версия



Initiatives, proposals
Agenda
Plenary sitting records
The Press Service Communiques
Parliamentary Supervision
External Relations
Cooperation with Civil Society
Buletin Parlamentar
Research











27 september 2005

Astazi se desfasoara prima intrunire a comitetele de lucru ale Adunarii Parlamentare a GUAM, la finalul careia delegatiile din Moldova, Georgia, Azerbaidjan si Ucraina vor adopta o rezolutie privind domeniile prioritare de dezvoltare si cooperare intre statele-membre ale acestei organizatii regionale.

Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, Marian Lupu, a avut o intrevedere cu Ray Virgilio Torres, Reprezentantul Fondului Natiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) in Moldova.

Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, Marian Lupu, l-a primit pe Stefano Ronca, ambasador extraordinar si plenipotentiar al Republicii Italiene in Republica Moldova, cu resedinta la Bucuresti, cu prilejul incheierii misiunii sale diplomatice in tara noastra.

Prima sedinta plenara a Parlamentului Republicii Moldova din sesiunea de toamna va avea loc joi, 6 octombrie curent.

Astazi se desfasoara prima intrunire a comitetele de lucru ale Adunarii Parlamentare a GUAM, la finalul careia delegatiile din Moldova, Georgia, Azerbaidjan si Ucraina vor adopta o rezolutie privind domeniile prioritare de dezvoltare si cooperare intre statele-membre ale acestei organizatii regionale.

In mesajul de salut adresat participantilor, Marian Lupu, presedintele Parlamentului, a afirmat ca transformarile social-economice si politice care au loc in aceasta regiune a Europei aduc in atentia comunitatii probleme care necesita conjugarea eforturilor pentru realizarea unor obiective comune. Republica Moldova detine presedintia GUAM intr-un moment cand statele-membre isi revizuiesc legislatia nationala ajustand-o la cerintele si normele europene, fapt ce da un impuls calitativ nou cooperarii la nivel legislativ. Presedintele Parlamentului si-a mai exprimat speranta ca o cooperare eficienta dintre tarile GUAM va contribui la prosperarea democratiei, drepturilor omului si realizarea aspiratiilor comune in directia integrarii europene.

Marian Lupu a atentionat, de asemenea, comitetele de lucru asupra faptului ca in cadrul intrunirilor de acest gen urmeaza a fi acordata prioritate dezvoltarii si cooperarii economice dintre statele GUAM, domeniu in care Republica Moldova deja a ratificat o serie de documente importante.

Presedintele Parlamentului a mai stipulat faptul ca legislatorii moldoveni isi doresc stabilirea unui dialog permanent cu reprezentantii tarilor GUAM in vederea combaterii crimei organizate, a traficului de droguri, fiinte umane, armament, precum si in vederea intensificarii luptei cu terorismul si separatismul, fenomene ce prezinta pericol pentru intreaga regiune. In aceasta ordine de idei, Marian Lupu a mentionat, de asemenea, ca GUAM, care se afla in proces de transformare intr-o organizatie internationala, poate contribui pe deplin la solutionarea conflictelor regionale.

Comitetele de lucru ale Adunarii Parlamentare ale GUAM au fost create in luna mai curent la reuniunea AP a GUAM de la Ialta.

Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, Marian Lupu, a avut o intrevedere cu Ray Virgilio Torres, Reprezentantul Fondului Natiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) in Moldova.

Marian Lupu a subliniat ca UNICEF, gratie proiectelor sociale implementate in tara, a contribuit esential la promovarea drepturilor copiilor si femeilor in Republica Moldova.

La randul sau, Ray Virgillio Torres, a declarat ca UNICEF considera drept una din prioritatile sale dezvoltarea sistemului de servicii sociale in Republica Moldova. In context, Reprezentantul Fondului Natiunilor Unite pentru Copii a apreciat ca pot fi inregistrate progrese notabile in acest proces ca urmare a stabilii unei cooperari stranse cu Legislativul tarii la etapa de elaborare a unor proiecte de lege sau de expertizare a documentelor cu caracter social.

Spicherul Marian Lupu l-a informat pe Ray Virgillio Torres ca una dintre prioritatile declarate ale actualului Legislativ este colaborarea cu societatea civila, consultarea cu reprezentantii diferitelor organizatii neguvernamentale si ai organismelor internationale a documentelor cu impact social, economic si politic deosebit. In context, spicherul a salutat initiativa UNICEF de a participa la elaborarea si expertizarea actelor normative, in special a celor care vizeaza respectarea si promovarea drepturilor copiilor si femeilor.

Interlocutorii au stabilit ca aceasta cooperare urmeaza sa fie stabilita la nivelul comisiilor permanente, in particular pentru protectie sociala, sanatate si familie, precum si la nivelul conducerii Parlamentului.

Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, Marian Lupu, l-a primit pe Stefano Ronca, ambasador extraordinar si plenipotentiar al Republicii Italiene in Republica Moldova, cu resedinta la Bucuresti, cu prilejul incheierii misiunii sale diplomatice in tara noastra.

Spicherul Marian Lupu a remarcat ca relatiile bilaterale dintre tarile noastre au fost caracterizate in ultimii ani prin ascendenta si ca in plan institutional, sunt reglementate de peste 20 de Acorduri in diferite domenii. Presedintele Parlamentului a amintit, in context, ca Italia a fost primul stat din Uniunea Europeana cu care tara noastra a incheiat un Acord de colaborare in domeniul protectiei muncii, ceea a permis asigurarea protectiei sociale a cetatenilor moldoveni aflati la munca in Italia.

Marian Lupu a mentionat in context ca va adresa Parlamentului de la Roma un set de propuneri pentru a asigura continuitatea in raporturile bilaterale. In opinia Presedintelui Parlamentului, un alt factor care va stimula dezvoltarea cooperarii ar putea deveni si deschiderea unei reprezentante diplomatice permanente a Italiei la Chisinau.

Profitand de prilejul acestei intrevederi, Marian Lupu a abordat si chestiunea cu privire la Acordurile privind cooperarea in domeniul transportului de calatori si de marfuri si privind evitarea dublei impuneri, semnate anterior, dar care inca nu au fost ratificate de Parlamentul italian.

Totodata, spicherul Marian Lupu a reiterat disponibilitatea tarii noastre de a sustine candidatura Presedintelui Camerei italiene a Deputatilor, Pier Ferdinando Casini, pentru functia de Presedinte al Uniunii Interparlamentare, in cadrul urmatoarei reuniuni a acestei organizatii, la mijlocul lunii octombrie.

Stefano Ronca a declarat, la randul sau, ca Italia ramane un partener traditional al Republicii Moldova, si ca acest parteneriat este cimentat de paralelele istorice si culturale, precum si de existenta in Italia a unei vaste comunitati a moldovenilor.

Italia se plaseaza pe primul loc dintre statele Uniunii Europene dupa nivelul de dezvoltare a relatiilor comercial-economice cu Republica Moldova. In Moldova sunt inregistrate si activeaza in prezent peste 190 de intreprinderi cu participarea capitalului italian.

Prima sedinta plenara a Parlamentului Republicii Moldova din sesiunea de toamna va avea loc joi, 6 octombrie curent.

Biroul Permanent a aprobat astazi proiectul agendei sedintelor Legislativului pentru primele doua saptamani. Printre documentele ce urmeaza a fi examinate in mod prioritar, chiar la inceput de sesiune, se numara proiectul de lege privind sistemul de stabilire a salariilor de baza in sectorul bugetar si a indemnizatiilor pentru persoanele care ocupa functii de demnitate publica.

Marian Lupu, Presedintele Parlamentului, a subliniat in cadrul sedintei, ca grupul de lucru care a fost constituit in luna august pentru imbunatatirea acestui document nu substituie mandatul comisiilor permanente, care urmeaza sa se pronunte pe marginea proiectului de lege.

In cadrul primelor sedinte urmeaza a fi examinate modificarile si completarile la un set de legi, cum ar fi Legea cu privire la combaterea spalarii banilor, privind licentierea unor genuri de activitate, cu privire la teatre, circuri si organizatii concertistice etc.

Totodata, deputatilor le vor fi propuse spre ratificare mai multe acorduri si conventii. Este vorba despre proiectul de lege privind ratificarea Conventiei intre Guvernul Republicii Moldova si Consiliul de Ministri al Serbiei si Muntenegru pentru evitarea dublei impuneri cu privire la impozitele pe venit si pe proprietate si a Protocolului la aceasta Conventie.

De asemenea, vor fi examinate proiectele de lege pentru aderarea Republicii Moldova la Protocolul impotriva fabricarii si traficului ilegal de arme de foc, piese si componente ale acestora, precum si de munitii, aditional la Conventia Natiunilor Unite impotriva criminalitatii transnationale organizate, precum si pentru aderarea la Conventia internationala cu privire la lupta contra recrutarii, utilizarii, finantarii si instruirii mercenarilor.

27.09.2005
Serviciul de presa si imagine al Parlamentului


Home page Mail us

Copyright © 2001-2009 The Parliament of Republic of Moldova