version francaise
The Parliament of the Republic of Moldova
english version
русская версия



Initiatives, proposals
Agenda
Plenary sitting records
The Press Service Communiques
Parliamentary Supervision
External Relations
Cooperation with Civil Society
Buletin Parlamentar
Research











7 april 2006

Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, Marian LUPU, l-a primit pe Lordul Alfred DUBS, Presedintele Grupului de Prietenie cu Moldova al Parlamentului britanic.

Marian LUPU a salutat caracterul ascendent al relatiilor bilaterale moldo-britanice, pronuntandu-se, totodata, pentru consolidarea dialogului politic si a cooperarii economice initiate in cadrul vizitei sale din februarie curent in Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord.

Interlocutorii au discutat, de asemenea, aspecte ce vizeaza atenuarea pentru Republica Moldova a impactului economic negativ al aderarii Romaniei la Uniunea Europeana. In acest context, Presedintele Parlamentului a solicitat sustinerea Marii Britanii in dialogul Republicii Moldova cu UE. Spicherul s-a referit in special la sprijinul tarii noastre in procesul de negociere cu Bruxelles-ul a Preferintelor Comerciale Autonome, aranjament comercial care ar incuraja dezvoltarea schimburilor comerciale cu statele-membre ale Uniunii Europene si ar estompa efectele negative ale incetarii Acordului de Liber Schimb dintre Romania si Republica Moldova.

Marian LUPU a accentuat ca Republica Moldova a onorat deja una dintre preconditiile inaintate de Uniunea Europeana in vederea initierii negocierilor de acordare a unui regim comercial preferential. Spicherul a comunicat ca Parlamentul a votat, in lectura finala, atribuirea Departamentului Vamal a dreptului de eliberare a certificatelor de origine a marfurilor, care anterior erau eliberate de Camera de Comert si Industrie a Republicii Moldova.

La randul sau, Lordul DUBS s-a pronuntat pentru intensificarea relatiilor bilaterale moldo-britanice si a exprimat disponibilitatea Marii Britanii sa contribuie la initierea negocierilor privind acordarea Preferintelor Comerciale Autonome.

07.04.2006
Serviciul de presa si imagine al Parlamentului


Home page Mail us

Copyright © 2001-2009 The Parliament of Republic of Moldova