version francaise
The Parliament of the Republic of Moldova
english version
русская версия



Initiatives, proposals
Agenda
Plenary sitting records
The Press Service Communiques
Parliamentary Supervision
External Relations
Cooperation with Civil Society
Buletin Parlamentar
Research











10 april 2006

Reluarea livrarilor de vinuri moldovenesti pe piata Federatiei Ruse va constitui unul din scopurile principale ale vizitei de lucru la Moscova a delegatiei Parlamentului Republicii Moldova in perioada 12-14 aprilie curent. Potrivit Serviciului de Presa si Imagine al Parlamentului, despre aceasta s-a anuntat in cadrul intrevederii presedintelui Legislativului Marian LUPU cu conducatorii principalelor intreprinderi vinicole din tara, care a avut loc la initiativa acestora la sfarsitul saptamanii trecute.

Intrevederea spicherului cu reprezentantii sectorului vinicol a durat mai bine de doua ore. In cadrul intalnirii au fost abordate actiunile pe plan intern si extern, care sa compenseze efectele negative ale interzicerii importului vinurilor moldovenesti in Federatia Rusa. In primul caz, a fost discutata aplicarea instrumentelor financiare si fiscale in vederea protejarii sectorului vinicol al Moldovei, pe cand actiunile externe presupun contacte active si negocieri cu reprezentantii autoritatilor statale ale Federatiei Ruse, inclusiv la nivel parlamentar.

Potrivit lui Marian LUPU, vizita grupului de deputati la Moscova este rezultatul intelegerii cu conducerea Dumei de Stat si Consiliului Federatiei ale FR realizate la finele anului trecut. Spicherul a informat vinificatorii ca recent a adresat inaltilor oficiali parlamentari din Federatia Rusa un mesaj, care continea solicitarea de a interveni in situatia creata ca urmare a interdictiei de livrare a vinurilor moldovenesti pe teritoriul Rusiei. In acelasi context, Marian LUPU a mentionat convorbirea sa la telefon din 5 aprilie curent cu Presedintele Dumei de Stat, Boris GRAZLOV, in cadrul careia s-a convenit asupra identificarii metodelor de solutionare a problemei.

Prezent la intrevedere, Vladimir Turcan, presedintele Comisiei juridice, pentru numiri si imunitati a Parlamentului, a comunicat ca programul vizitei la Moscova a fost deja coordonat, fiind incluse intrevederi ale delegatiei moldovenesti cu reprezentantii fractiunii "Edinaia Rossia" la nivel de vice-spicher al Dumei de Stat, cu conducerea Comitetului pentru politica economica, cu presedintele Comitetului pentru afaceri cu CSI, pecum si cu alti politicieni.

Parlamentarii moldoveni intentioneaza ca prezinte informatiile obiective ce tin de introducerea regulilor vamale general aplicate pentru traversarea marfurilor a segmentului transnistrean al frontierei moldo-ucrainene, fapt care, in opinia mai multor experti, a si constituit motivul introducerii restrictiilor la livrarea vinurilor moldovenesti.

"Sarcina acestui grup este de a sparge paravanul informational si de a contribui la eliminarea factorilor si argumentelor care sunt aduse in sustinerea acestor actiuni", a mentionat Marian LUPU. In acelasi context, spicherul si-a expus intentia sa abordeze problema livrarii vinurilor moldovenesti si in cadrul intrevederilor sale bilaterale cu conducerea Dumei de Stat si a Consiliului Federatiei, care vor avea loc pe parscursul vizitei la Sankt-Petersburg cu prilejul sedintei festive a Dumei de Stat, dedicate celebrarii a 100 de ani a parlamentarismului in Rusia (27-28 aprilie 2006).

De asemenea, spicherul a propus vinificatorilor sa prezinte, pana la mijlocul saptamanii curente, propunerile vizand actiunile interne de ordin economic, care sa reduca la maxim impactul aplicarii interdictiilor. In comun cu reprezentantii structurilor de stat, vinificatorii urmeaza sa identifice masurile, care pot fi intreprinse in cadrul juridic existent, precum si acelea care ar necesita revizuirea legislatiei. "Aceste masuri trebuie sa fie intreprinse in termene cat mai restranse", a subliniat Marian LUPU.

10.04.2006
Serviciul de presa si imagine al Parlamentului


Home page Mail us

Copyright © 2001-2009 The Parliament of Republic of Moldova