version francaise
The Parliament of the Republic of Moldova
english version
русская версия



Initiatives, proposals
Agenda
Plenary sitting records
The Press Service Communiques
Parliamentary Supervision
External Relations
Cooperation with Civil Society
Buletin Parlamentar
Research











25 april 2006

Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, Marian LUPU, a avut o intrevedere cu conducerea si cu presedintii federatiilor de ramura a Confederatiei Sindicatelor Libere din Republica Moldova "Solidaritate".

Marian LUPU a exprimat disponibilitatea Parlamentului de a extinde dialogul si de a stabili o cooperare permanenta cu reprezentantii sindicatelor pentru identificarea in comun a problemelor existente in diferite domenii si cooperarea in vederea solutionarii eficiente a acestora.

Presedintele Parlamentului a accentuat faptul ca, in cadrul conceptiei de cooperare a Parlamentului cu societatea civila, sindicatele reprezinta partenerii de baza ai forului legislativ, fiind cea mea reprezentativa institutie a societatii civile. In acest sens, spicherul a subliniat faptul ca reprezentantii sindicatelor pot coopera la nivelul comisiilor parlamentare in cadrul consiliilor permanente sau ad-hoc de experti, precum si pot fi organizate intrevederi tematice in cadrul carora reprezentantii sindicatelor sa prezinte propuneri concrete de amendare a legislatiei. In context, Marian LUPU a subliniat faptul ca sindicatele trebuie sa fie antrenate activ in procesul elaborarii legislatiei si sa valorifice pe deplin toate posibilitatile pe care le ofera mecanismul de realizare in practica a Conceptiei Parlamentului de cooperare cu societatea civila.

Leonid MANEA, presedintele Confederatiei "Solidaritate", a salutat Conceptia privind cooperarea dintre Parlament si societatea civila, subliniind ca aceasta creeaza mecanisme de imbunatatire a procesului legislativ si va permite sindicatelor sa asigure mult mai eficient protectia social-economica a salariatilor - membri de sindicat.

Reprezentantii sindicatelor au subliniat necesitatea de a urgenta adoptarea mai multor legi, in special a Codului Educational, Legii privind minimul de existenta, Legii privind functionarea Comisiei nationale pentru consultari si negocieri colective, Legii cu privire la preturi, Legii cu privire la statiunile balneoclimaterice. Confederatia "Solidaritate" a mentionat si oportunitatea infiintarii Tribunalului Muncii si a organului extrajudiciar de solutionare a conflictelor de munca - Arbitrajului Muncii, precum si importanta solutionarii cat mai grabnice a problemei de recunoastere a patrimoniului Republicii Moldova pe teritoriul Ucrainei, construit de catre sindicate si agentii economici din Moldova. De asemenea, reprezentantii sindicatelor s-au pronuntat pentru modificarea Legii cu privire la asigurarea obligatorie de asistenta medicala, Codului Muncii, Legii Insolvabilitatii, etc.

Interlocutorii au abordat, de asemenea, aspecte ce vizeaza oportunitatea elaborarii cat mai grabnice a unor legi noi care ar reglementa situatia din domeniile turismului, privatizarii, ipotecarii, etc.

25.04.2006
Serviciul de presa si imagine al Parlamentului


Home page Mail us

Copyright © 2001-2009 The Parliament of Republic of Moldova