version francaise
Парламент Республики Молдова
english version
русская версия



Инициативы, предложения
Повестка дня
Стенограммы
Сообщения пресс-службы
Парламентский контроль
Внешние отношения
Cooperarea cu societatea civila
Парламентский Вестник
Исследования и анализ










9 апреля 2008

Marian LUPU, Presedintele Parlamentului Republicii Moldova a avut o intrevedere cu delegatia Comisiei pentru Afaceri Europene a Parlamentului Republicii Estonia, care se afla intre 9 - 10 aprilie curent intr-o vizita de lucru la Chisinau. La intrevedere au participat, de asemenea, deputatii Vasile Grozav, Vasile Iovv, Adriana Chiriac, Dumitru Ivanov.

Presedintele Parlamentului a salutat parteneriatul strategic care exista intre Republica Moldova si Estonia, inclusiv pe dimensiunea relatiilor interparlamentare. Marian LUPU a exprimat interesul tarii noastre de a extinde cooperarea bilaterala moldo-estoniana si de a prelua practica acestei tari in procesul de integrare europeana.

Oficialii au remarcat importanta dezvoltarii dinamice a raporturilor interparlamentare moldo-estoniene si stabilirii unor mecanisme de dialog permanent atat la nivelul conducerii Legislativelor de la Chisinau si Tallin, precum si la nivelul functionarilor din cadrul celor doua institutii legiuitoare. In acest sens, oficialii au discutat posibilitatea organizarii vizitei in Estonia a unei delegatii a Grupului parlamentar de prietenie Moldova - Tarile Baltice in a doua jumatate a anului curent.

Marian LUPU a solicitat, de asemenea, sustinerea Estoniei in obtinerea mandatului Uniunii Europene de incepere a negocierilor pe marginea unui nou cadru juridic in relatiile moldo-comunitare, care ar acorda o perspectiva europeana sigura Republicii Moldova.

Referindu-se la implementarea Planului de Actiuni UE - RM, seful Legislativului a subliniat faptul ca Moldova a realizat multe lucruri in ultimii trei ani, dar mai are de infaptuit multe reforme.

Marko MIHKELSON, Presedintele Comisiei, a exprimat, la randul sau, disponibilitatea tarii sale de a ne impartasi experienta de integrare europeana si de a dezvolta contacte active cu Republica Moldova in vederea sustinerii realizarii dezideratului de apropiere de familia europeana.

"Republica Moldova constituie una din prioritatile agendei politice a Estoniei si puteti conta pe sprijinul nostru in cadrul discutiilor europene", a accentuat parlamentarul de la Tallin.

Marko MIHKELSON a salutat faptul ca autoritatile de la Chisinau au acordat integrarii europene prioritate pe ordinea de zi a politicilor domestice si a afirmat ca Republica Moldova are o prieteni buni in Uniunea Europeana.

Pe parcursul zilei de astazi, delegatia estoniana va avea intrevederi cu membrii Comisiei pentru politica externa si integrare europeana, condusa de Grigore PETRENCO, si cu membrii Grupului parlamentar de prietenie Moldova - Tarile Baltice, condus de Iurie ROSCA.

09.04.2008
Sectia Relatii cu Mass-Media a Parlamentului


Заглавная страница Пишите нам

Copyright © 2001-2009 Парламент Республики Молдова