version francaise
Парламент Республики Молдова
english version
русская версия



Инициативы, предложения
Повестка дня
Стенограммы
Сообщения пресс-службы
Парламентский контроль
Внешние отношения
Cooperarea cu societatea civila
Парламентский Вестник
Исследования и анализ










21 апреля 2008

Integrarea europeana a Republicii Moldova, protectia mediului inconjurator, angajarea tinerilor in campul muncii, asigurarea cu spatiu locativ, procesele de emigrare si exod intelectual, calitatea studiilor si coruptia din sistemul educational sunt principalele interese ale tinerii generatii. Asa considera 51 de tineri deputati din cadrul Proiectului Parlamentul Tinerilor, care au dezbatut si adoptat in cadrul sesiunii plenare de astazi cinci rezolutii la aceste subiecte.

Marian LUPU, Presedintele Parlamentului, a accentuat faptul ca rezolutiile adoptate de catre tineri vor fi prezentate deputatilor Parlamentului Republicii Moldova pentru a fi luate in consideratie.

Potrivit spicherului, proiectul a oferit o sansa unica tinerilor pentru a se familiariza cu activitatea forului legiuitor, a da dovada de maturitate si responsabilitate si a aduce in atentia autoritatile problemele de interes pentru tanara generatie.

Marian LUPU si-a exprimat convingerea ca tinerii se vor implica pe viitor in gestionarea afacerilor publice pentru a contribui la dezvoltarea Republicii Moldova si apropierea ei de comunitatea europeana.

51 de tineri selectati din circa 400 de doritori au fost repartizati saptamana precedenta in fractiuni parlamentare conform principalelor doctrine politice care se regasesc la nivel european: Fractiunea Conservatorilor, Liberalilor, Socialistilor, Verzilor, Popularilor. Tinerii au lucrat in comisii si fractiuni parlamentare si s-au familiarizat in cadrul mai multor seminare cu modul de constituire si functionare a organelor de lucru ale Parlamentului, modalitatea de initiere si dezbatere a unei initiative legislative, comunicarea publica, etc.

In cadrul proiectului au participat tineri cu varsta cuprinsa intre 18 - 25 de ani, inclusiv din UTA Gagauz-Yeri si din raioanele de est ale Republicii Moldova.

Proiectul a fost derulat in comun de catre Parlamentul Republicii Moldova si organizatia neguvernamentala "Institutul Tineretului Guvernator", cu suportul National Democratic Institute si Asociatiei pentru Democratie Participativa "ADEPT".

Proiectul Parlamentul Tinerilor reprezinta o institutie de dezbateri parlamentare si un instrument educational obiectivul caruia este simularea procesului de luare a deciziilor din cadrul forului legislativ, acumularea de cunostinte si experiente practice privind activitatea parlamentara in Republica Moldova.

21.04.2008
Sectia Relatii cu Mass-Media a Parlamentului


Заглавная страница Пишите нам

Copyright © 2001-2009 Парламент Республики Молдова