version francaise
Парламент Республики Молдова
english version
русская версия



Инициативы, предложения
Повестка дня
Стенограммы
Сообщения пресс-службы
Парламентский контроль
Внешние отношения
Cooperarea cu societatea civila
Парламентский Вестник
Исследования и анализ










22 апреля 2008

Parlamentul Republicii Moldova a examinat situatia expusa in Raportul Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului din Moldova (CHDOM) referitor la maltratarea cetateanului Serghei Bezman detinut in penitenciarul nr. 1 din orasul Taraclia.

Colaboratorii Sectiei Petitii si Audiente a Aparatului Parlamentului Republicii Moldova s-au deplasat la 17 aprilie curent la penitenciarul nr.1 din orasul Taraclia, unde au avut o intrevedere privata cu condamnatul Serghei Bezman. Acesta a confirmat faptul ca a fost maltratat de catre Alexandru Malina, seful sectiei operative a penitenciarului, pentru ca a scris cateva petitii pe numele Presedintelui Parlamentului. In acelasi timp, administratia penitenciarului a negat invinuirile aduse.

Pentru elucidarea celor expuse in raportul CHDOM, angajatii Aparatului Parlamentului au avut mai multe intrevederi cu circa 50 de condamnati care isi ispasesc pedeapsa in penitenciarul mentionat. La intrevedere nu au participat reprezentanti ai administratiei penitenciarului, Procuraturii Generale sau Departamentului Institutii Penitenciare pentru a nu intimida condamnatii.

Detinutii nu au expus careva pretentii fata de administratia institutiei. De asemenea, nu au fost semnalate cazuri de tortura pentru corespondenta. La fel nu au fost denuntate careva estorcari de bani. Totusi, condamnatii au comunicat ca nu cunosc despre existenta Comitetului pentru Plangeri.

Procuratura raionului Taraclia a inceput urmarirea penala pe marginea acestui caz conform indicilor infractiunii exces de putere. Termenul urmaririi penale a fost stabilit pana la data de 12 mai curent, urmand ca organele competente sa se expuna referitor la cazul respectiv.

Potrivit informatiilor anterioare comunicate de CHDOM, condamnatul Bezman ar fi fost amenintat si batut de catre angajatul institutiei de detentie Alexandru Malina pentru ca a adresat cateva petitii Presedintelui Parlamentului. CHDOM a comunicat ca cetateanul Serghei Bezman a fost intimidat si impus sa manance scrisorile adresate domnului Marian LUPU.

22.04.2008
Sectia Relatii cu Mass-Media a Parlamentului


Заглавная страница Пишите нам

Copyright © 2001-2009 Парламент Республики Молдова