version francaise
The Parliament of the Republic of Moldova
english version
русская версия



Initiatives, proposals
Agenda
Plenary sitting records
The Press Service Communiques
Parliamentary Supervision
External Relations
Cooperation with Civil Society
Buletin Parlamentar
Research











14 december 2005

Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, Marian Lupu, a avut, miercuri, o intrevedere cu Ambasadorul Extraordinar si Plenipotentiar al Bulgariei, Nikolay Iliev.

Interlocutorii au facut o trecere in revista a stadiului actual al relatiilor bilaterale. Spicherul Marian Lupu a mentionat, cu acest prilej contributia plenara a Ambasadei Bulgariei la Chisinau, care a sustinut si a facilitat dialogul bilateral la diferite nivele - atat guvernamental, cat si parlamentar.

Nikolay Iliev a apreciat ca relatiile la nivel politic dintre cele doua state sunt caracterizate drept excelente, insa exista un vast potential nevalorificat la nivel economic. In acest context, Presedintele Parlamentului a propus ca la urmatoarea sedinta a comisiei interguvernamentale de cooperare economica sa fie facut un bilant al actiunilor intreprinse pana in prezent, precum si trasate noi directii de cooperare, in special tinand cont de faptul ca Bulgaria va adera in 2007 la UE.

In aceeasi ordine de idei, Marian Lupu a subliniat ca este necesar de ajustat cadrul normativ al relatiilor bilaterale la realitatile europene. "Deja azi suntem in cautarea unor noi modele de cooperare, care sa tina cont de viitorul statutul al Bulgariei de tara-membra a UE si intentionam sa propunem modificari calitative la legislatia care vizeaza relatiile bilaterale", a spus Presedintele Parlamentului.

Astfel, pe dimensiunea parlamentara, urmeaza a fi intreprinsi pasi concreti pentru intensificarea contactelor, atat la nivel de conducere a parlamentelor, al grupurilor interparlamentare de prietenie, cat si in cadrul unul sedinte commune ale comisiilor permanente din ambele legislative.

Cadrul juridic al relatiilor bilaterale este reglementat in present de 42 de acorduri si tratate.

14.12.2005
Serviciul de presa si imagine al Parlamentului


Home page Mail us

Copyright © 2001-2009 The Parliament of Republic of Moldova