version francaise
Парламент Республики Молдова
english version
русская версия



Инициативы, предложения
Повестка дня
Стенограммы
Сообщения пресс-службы
Парламентский контроль
Внешние отношения
Cooperarea cu societatea civila
Парламентский Вестник
Исследования и анализ










19 декабря 2005

Marian Lupu, presedintele Parlamentului Republicii Moldova, a avut o intrevedere cu Georg Nusslein, deputat in Bundestag.

Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, Marian Lupu, l-a primit pe ministrul Afacerilor Externe al Republicii Cehe, Cyril Svoboda, care se afla la Chisinau cu prilejul inaugurarii misiunii diplomatice a Republicii Cehe in Moldova.

Marian Lupu, presedintele Parlamentului Republicii Moldova, a avut o intrevedere cu Georg Nusslein, deputat in Bundestag.

Marian Lupu a calificat vizita deputatului german drept una importanta in contextul stabilirii unui dialog permanent dintre Republica Moldova si Germania, in vederea intensificarii cooperarii bilaterale si atragerii in tara noastra a investitiilor cu capital german.

Presedintele Parlamentului a accentuat ca stabilitatea si consensul politic realizate in Moldova intre grupurile parlamentare in privinta atingerii obiectivelor de integrare europeana a tarii noastre au creat premise favorabile pentru implementarea cu succes a Planului de Actiuni Republica Moldova - Uniunea Europeana. In acest sens, spicherul a subliniat contributia forului legiuitor la perfectionarea si ajustarea cadrul juridic national la normele si rigorile comunitare.

Marian Lupu a afirmat ca Republica Moldova trateaza la modul cel mai serios angajamentele asumate in fata structurilor europene, mentionand in acest sens masurile adoptate deja de catre Parlament, in special modificarile recente la legislatia electorale, privind Curtea de Conturi, supravegherea Serviciului de Informatii si Securitate, etc., precum si proiectele aflate pe agenda Parlamentului: amendarea legislatiei care vizeaza activitatea Procuraturii, administratia publica locala, sistemul judiciar, mass-media, etc.

In alta ordine de idei, spicherul a pledat pentru stabilirea unor contacte permanente, la nivel de delegatii si experti, intre Republica Moldova si Germania in vederea preluarii de catre tara noastra a modelului european de dezvoltare social-economica. In context, Marian Lupu a subliniat necesitatea organizarii unei intrevederi intre grupurile parlamentare de prietenie ale ambelor state.

Presedintele Parlamentului, de asemenea, a accentuat ca Republica Moldova mizeaza pe sustinerea statelor europene in procesul de obtinere a Sistemului de Preferinte Autonome in relatiile cu Uniunea Europeana, fapt ce ar crea oportunitati noi si mult mai avantajoase de acces a marfurilor moldovenesti pe piata europeana.

Georg Nusslein a apreciat, la randul sau, reformele realizate de catre Republica Moldova si consensul realizat in privinta obiectivelor de integrare europeana, subliniind interesul blocului comunitar pentru aceasta zona, in special in contextul aderarii Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana.

Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, Marian Lupu, l-a primit pe ministrul Afacerilor Externe al Republicii Cehe, Cyril Svoboda, care se afla la Chisinau cu prilejul inaugurarii misiunii diplomatice a Republicii Cehe in Moldova.

Spicherul Marian Lupu a mentionat ca relatiile bilaterale dintre tarile noastre traditional sunt excelente pe toate domeniile si ca deschiderea Ambasadei Republicii Cehe la Chisinau va contribui esential la aprofundarea dialogului dintre tarile noastre.

Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Cehe a remarcat ca acest eveniment va permite intensificarea cooperarii pe bilaterala, pe multiple planuri, inclusiv in contextul aspiratiilor de integrare a Republicii Moldova. In acest sens, seful diplomatiei de la Praga a reiterat ca tara sa, care in trecutul apropiat s-a confruntat cu aceleasi probleme ca si Republica Moldova, va sustine pozitia Chisinaului in cadrul structurilor europene.

Cyril Svoboda a apreciat ca un important rol in procesul de aderare la UE ii revine Parlamentului si a optat pentru intensificarea consultarilor, pe toate nivelele, dintre ambele legislative.

In aceeasi ordine de idei, spicherul Marian Lupu a subliniat ca in a doua jumatate a lunii ianuarie 2006, o delegatie a Parlamentului Republicii Moldova va efectua o vizita de lucru la Praga. In cadrul acesteia urmeaza a fi discutate actiunile necesare pentru stabilirea unui program concret de actiuni de cooperare cu Parlamentul Cehiei pentru anul viitor.

In acelasi timp, la Praga, deputatii moldoveni vor discuta domeniile pentru care tara noastra va avea nevoie de sustinere, inclusiv financiara, din partea Cehiei in procesul de ajustare a legislatiei nationale la rigorile comunitare.

Svoboda a declarat ca pentru Cehia Moldova este o prioritate a politicii externe si ca tara sa este dispusa sa sprijine pe multiple planuri cooperarea bilaterala, inclusiv prin pregatirea expertilor in domeniul afacerilor europene, acordarea de burse de studiu pentru tineri, oferte de munca pentru specialisti moldoveni etc.

In alta ordine de idei, ministrul de externe ceh s-a aratat interesat de rolul Parlamentului in reglementarea diferendului transnistrean.

Spicherul Marian Lupu l-a informat pe oficialul ceh ca Legislativul a exprimat o pozitie consolidata fata de planul de reglementare a conflictului, propus de Presedintele ucrainean Iuscenko, pe care l-a apreciat drept un fundament solid pentru solutionarea acestui conflict inghetat. Deputatii au adoptat cu unanimitate de voturi si doua apeluri, cu privire la demilitarizarea si democratizarea regiunii transnistrene, iar la 22 iulie curent, au votat Legea cu privire la prevederile de baza ale statutului juridic special al localitatilor din stanga Nistrului. Marian Lupu a accentuat ca acest document reprezinta expresia unei pozitii politice unice in problema reglementarii transnistrene. Statutul propriu-zis al regiunii urmeaza sa fie elaborat in comun de catre expertii in domeniu de pe ambele maluri ale Nistrului, dar numai dupa democratizarea si demilitarizarea regiunii transnistrene.

Cyril Svoboda a exprimat deplina sustinere a Cehiei in procesul de identificare a unei solutii pasnice a conflictului inghetat din raioanele de est ale Republicii Moldova.

19.12.2005
Serviciul de presa si imagine al Parlamentului


Заглавная страница Пишите нам

Copyright © 2001-2009 Парламент Республики Молдова