version francaise
Парламент Республики Молдова
english version
русская версия



Инициативы, предложения
Повестка дня
Стенограммы
Сообщения пресс-службы
Парламентский контроль
Внешние отношения
Cooperarea cu societatea civila
Парламентский Вестник
Исследования и анализ










1 февраля 2010

COMUNICAT DE PRESĂ

Chişinău, 1 februarie 2010. - Preşedintele Parlamentului Mihai Ghimpu, Preşedinte interimar al Republicii Moldova va efectua o vizită în Republica Portugheză în perioada 22-23 februarie a.c. la invitaţia Preşedintelui Parlamentului Republicii Portugalia, Jaime Gama. Despre acest lucru s-a anunţat astăzi la întrevederea Preşedintelui Mihai Ghimpu cu Alexandre Vassalo, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Portugheze în Republica Moldova. „Preconizata vizită la Lisabona este legată de mari speranţe privind încurajarea aspiraţiilor europene ale Republicii Moldova, Portugaliei revenindu-i un rol important în evoluţiile politice din spaţiul comunitar. Avem mai multe subiecte de discutat cu conducerea Portugaliei pentru a apropia relaţiile dintre statele noastre”, a spus Preşedintele interimar al republicii.

 

Mihai Ghimpu s-a referit la preocupările constante ale autorităţilor Republicii Moldova de a proteja interesele comunităţii de moldoveni aflaţi la muncă în Portugalia. Potrivit datelor oficiale, actualmente, peste 22 mii de cetăţeni ai Republicii Moldova dispun de titlu de reşedinţă sau de viză de lungă durată în Portugalia. În această ordine de idei, se impune definitivarea proiectului Aranjamentului administrativ pentru aplicarea Acordului interguvernamental privind securitatea socială semnat de guvernele celor două ţări în anul 2009, precum şi semnarea altor documente bilaterale.

 

Mihai Ghimpu şi Alexandre Vassalo au pledat pentru valorificarea mai activă a factorului parlamentar în relaţiile moldo-portugheze în vederea identificării domeniilor comune de cooperare şi abordării eficiente a mai multor probleme. În acest scop Parlamentul Republicii Moldova urmează să constituie un grup de prietenie cu Republica Portugheză.

 

Totodată, ambasadorul Portugaliei Alexandre Vassalo a anunţat în cadrul acestei întrevederi despre intenţia unui grup de circa 20 de oameni de afaceri din Portugalia de a vizita Republica Moldova şi de a studia oportunităţile în plan economic şi financiar pentru investiţii.

 

Preşedintele Mihai Ghimpu a salutat această iniţiativă, precizând că conducerea Republicii Moldova este cointeresată în atragerea investiţiilor străine pentru dezvoltarea economică a ţării, cu beneficii mutuale atât pentru cetăţenii Republicii Moldova, cât şi pentru cei din Portugalia.   


Chişinău, 1 februarie 2010. – „Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa continuă a fi un important for pentru dialog în eforturile noastre de integrare a statului”, a afirmat Preşedintele Parlamentului Mihai Ghimpu, Preşedinte interimar al Republicii Moldova, la întrevederea de astăzi cu Bolat Nurgaliev, Reprezentant Special al Preşedintelui în Exerciţiu al OSCE în domeniul conflictelor prelungite. Preşedintele Mihai Ghimpu a exprimat aprecieri pentru rolul OSCE şi a misiunii sale în Republica Moldova în calitate de mediator şi partener de încredere în procesul de soluţionare a conflictului transnistrean.

 

Mihai Ghimpu s-a pronunţat cu fermitate pentru reluarea negocierilor în formatul 5+2, dar şi pentru realizarea angajamentelor Summit-ului OSCE de la Istanbul din 1999 privind retragerea completă şi necondiţionată a forţelor militare şi armamentelor ruseşti de pe teritoriul Republicii Moldova. „Democratizarea şi demilitarizarea regiunii transnistrene constituie premisele necesare şi indispensabile în vederea soluţionării definitive a conflictului şi dorim o implicare mai activă a OSCE, UE şi SUA pentru atingerea acestui scop”, a spus Mihai Ghimpu. Totodată, Preşedintele interimar al Republicii Moldova a insistat ca Preşedinţia Kazahstanului la OSCE să promoveze, împreună cu ceilalţi participanţi la procesul de reglementare, iniţiativa privind transformarea actualului aranjament de menţinere a păcii în regiune într-o misiune civilă multinaţională cu mandat internaţional.

 

Recenta vizită în Republica Moldova a Grupului AP OSCE pentru Moldova în frunte cu parlamentara suedeză Walburga Habsburg Douglas denotă un interes sporit al organizaţiei pentru reglementarea transnistreană. Preşedintele Mihai Ghimpu a susţinut iniţiativa organizării în perioada 1-2 martie 2010 la Viena a consultărilor participanţilor la negocieri în formatul 5+2.

 

Preşedintele interimar al republicii şi-a exprimat speranţa că preşedinţia kazahă în OSCE, preluată la 1 ianuarie 2010, va contribui la promovarea dialogului în problema transnistreană. În această ordine de idei Mihai Ghimpu a salutat intenţia Preşedintelui în Exerciţiu al OSCE Kanat Saudabayev, Ministru al Afacerilor Externe, Secretar de Stat al Republicii Kazahstan, de a efectua în viitorul apropiat o vizită în Republica Moldova.

 


Chişinău, 1 februarie 2010. - Prim-vicepreşedintele Parlamentului Republicii Moldova Serafim Urechean a avut o întrevedere cu o delegaţie a OSCE din care au făcut parte Ambasadorul Bolat Nurgaliyev, Reprezentant Special al Preşedintelui în exerciţiu al OSCE în domeniul conflictelor prelungite şi Ambasadorul Philip Remler, şeful Misiunii OSCE în Republica Moldova.

 

Serafim Urechean a informat membrii delegaţiei despre situaţia politică din ţară şi şi-a exprimat regretul că este tergiversată executarea deciziei adoptate de summit-ul OSCE de la Istambul, desfăşurat în anul 1999, cu privire la retragerea forţelor armate ale Federaţiei Ruse de pe teritoriul Republicii Moldova. 

 

La rândul său, Bolat Nurgaliyev a căzut de acord asupra necesităţii îndeplinirii  hotărârilor OSCE informându-l pe interlocutor că la 1-2 martie 2010 în oraşul Viena va avea loc următoarea rundă de convorbiri în formatul 5+2 şi şi-a exprimat speranţa că această întrunire va impulsiona soluţionarea diferendului transnistrean. Bolat Nurgaliyev a mai subliniat că este oportună organizarea unui summit internaţional cu participarea şefilor de stat şi de guvern, care ar lua în dezbatere problemele conflictelor regionale.

 

În acelaşi context, Philip Remler l-a asigurat pe vicespicherul Serafim Urechean că misiunea OSCE va susţine politica guvernării actuale care creează noi oportunităţi pentru dinamizarea procesului de soluţionare a diferendului transnistrean.

 

 

Secţia Relaţii cu Mass-media a Parlamentului Republicii Moldova


Заглавная страница Пишите нам

Copyright © 2001-2009 Парламент Республики Молдова