version francaise
Парламент Республики Молдова
english version
русская версия



Инициативы, предложения
Повестка дня
Стенограммы
Сообщения пресс-службы
Парламентский контроль
Внешние отношения
Cooperarea cu societatea civila
Парламентский Вестник
Исследования и анализ










12 февраля 2010

 

Chişinău, 12 februarie 2010. – Actuala conducere a Republicii Moldova şi-a asumat angajamentul să asigure şi să implementeze principiile, normele şi standardele OSCE, inclusiv în domeniul respectării drepturilor minorităţilor naţionale. Declaraţia a fost făcută aseară de Preşedintele Parlamentului Mihai Ghimpu, Preşedinte interimar al Republicii Moldova, în cadrul întrevederii cu Knut Vollebaek, Înalt Comisar pentru minorităţi naţionale al OSCE. Populaţia băştinaşă din Republica Moldova, tradiţional, întotdeauna a trăit în pace şi bună înţelegere cu minorităţile conlocuitoare – ucrainenii, ruşii, găgăuzii, bulgarii şi alţii, care constituie 24,2 procente din numărul total al locuitorilor, a afirmat Mihai Ghimpu.

 

În conformitate cu Programul de activitate al Guvernului „Integrarea Europeană: Libertate, Democraţie, Bunăstare”, printre priorităţile de guvernare a AIE se enumără promovarea unei politici de stat coerente şi multidimensionale în raport cu minorităţile naţionale, păstrarea şi consolidarea patrimoniului cultural şi lingvistic al acestora, a tradiţiilor, precum şi perfecţionarea cadrului juridic în scopul asigurării integrării minorităţilor naţionale în viaţa social-administrativă, culturală, politică şi economică din Republica Moldova, a spus Preşedintele.

 

Totodată, a remarcat Mihai Ghimpu, se întreprind acţiuni în vederea creării condiţiilor necesare pentru studierea şi folosirea limbii de stat de către cetăţenii alolingvi, în asigurarea condiţiilor de dezvoltare pentru fiecare grup etnic.

 

În acest context, Înaltul Comisar pentru minorităţi naţionale al OSCE Knut Vollebaek a sublinit că structura europeană pe care o reprezintă este disponibilă de a oferi tot sprijinul necesar în vederea elaborării unei metodologii eficiente de studiere a limbii de stat de către reprezentanţii minorităţilor naţionale.

 

La finalul întrevederii Mihai Ghimpu a adresat lui Knut Vollebaek invitaţia de a participa la Festivalul etniilor, care se desfăşoară tradiţional la Chişinău în fiecare toamnă, eveniment unic prin amploarea sa, pentru a se convinge de existenţa relaţiilor armonioase între minorităţile naţionale conlocuitoare pe teritoriul Republicii Moldova. 


Chişinău, 12 februarie 2010. - „Grigore Vieru nu mai este printre noi, dar, în acelaşi timp, va fi mereu în inimile noastre. Un om atât de blând la chip şi la suflet, atât de calm şi cu atâta dragoste faţă de cuvânt, mamă, plai, limba română, n-a meritat o viaţă atât de scurtă şi de zbuciumată”, a declarat Preşedintele Parlamentului, Mihai Ghimpu, Preşedinte interimar al Republicii Moldova la ceremonia de dezvelire a bustului poetului Grigore Vieru pe Aleea Clasicilor Români din capitală.

 

Mihai Ghimpu a amintit despre faptul că Grigore Vieru, prin opera sa, dar şi prin modul său de viaţă, a devenit simbolul renaşterii noastre naţionale, specificând că nu întâmplător bustul este amplasat pe Aleea Clasicilor, locul unde cu mulţi ani în urmă a început lupta pentru libertate şi pentru viitorul european al Republicii Moldova.

 

Preşedintele a mai menţionat că, în pofida tututor barierelor ivite de-a lungul timpului, s-a remarcat prin poziţia sa civică curajoasă, prin verticalitate în promovarea ideii de adevăr şi dreptate, astfel încât a pătruns în toate casele şi inimile oamenilor şi a făcut ca fiecare să se regăsească în versurile sale.

 

„Ţine de demnitatea noastră naţională să-i valorificăm opera, să transmitem generaţiilor viitoare mesajul lăsat de poet şi să-l cinstim cum merită. Dumnezeu să aibă grijă de el aşa precum a avut el grijă de noi”, a mai spus Preşedintele Mihai Ghimpu.

 

Secţia Relaţii cu Mass-media a Parlamentului Republicii Moldova


Заглавная страница Пишите нам

Copyright © 2001-2009 Парламент Республики Молдова