version francaise
Парламент Республики Молдова
english version
русская версия



Инициативы, предложения
Повестка дня
Стенограммы
Сообщения пресс-службы
Парламентский контроль
Внешние отношения
Cooperarea cu societatea civila
Парламентский Вестник
Исследования и анализ










2 февраля 2010

 

Chişinău, 2 februarie 2010. - Preşedintele Parlamentului Mihai Ghimpu, Preşedinte interimar al Republicii Moldova, împreună cu vicepreşedintele Parlamentului Iurie Ţap, deputaţii Ion Hadârcă, Corina Fusu, Vadim Cojocaru, Gheorghe Brega, Valeriu Munteanu, l-au felicitat astăzi pe Serafim Urechean, prim-vicepreşedinte al Parlamentului cu ocazia jubileului de 60 de ani.

 

În mesajul de felicitare adresat de Preşedintele Mihai Ghimpu se arată:

„Cu ocazia frumosului jubileu de 60 de ani de viaţă, caracterizaţi de intense şi aprige bătălii politice pentru adevăr şi dreptate, am plăcerea să Vă adresez cele mai sincere felicitări şi urări de bine.

 

În această zi aniversară, care marchează o vârstă a împlinirilor, constatăm rolul important pe care l-aţi avut în dezvoltarea statului Republica Moldova într-o perioadă de maximă importanţă, când instituţiile democratice se aflau într-o primă fază de dezvoltare. Munca îndelungată în strategica funcţie de Primar General al capitalei v-a scos în prim-planul atenţiei publice, iar prin activităţile desfăşurate în această perioadă aţi demonstrat înaltă competenţă, energie constructivă, perseverenţă în promovarea adevărului şi a dreptăţii, aptitudini manageriale, calităţi prin care aţi câştigat respectul şi încrederea nu doar a locuitorilor oraşului Chişinău, ci şi a unui segment extins a cetăţenilor Republicii Moldova.

 

Activitatea de deputat în Parlamentul Republicii Moldova, de preşedinte al Alianţei „Moldova Noastră” şi de lider al Alianţei pentru Integrare Europeană este una relevantă. Contribuţia dvs. personală, precum şi a reprezentanţilor formaţiunii politice pe care o conduceţi, în debarcarea comuniştilor de la guvernare, în păstrarea unităţii Alianţei pentru Integrare Europeană, în realizarea unui şir de schimbări care vor contribui la democratizarea societăţii şi la realizarea parcursului de integrare europeană a Republicii Moldova este una foarte importantă. Prin prestaţia în calitate de politician şi succesele înregistrate de-a lungul timpului, numele dvs. va figura în istoria contemporană a Republicii Moldova. 

 

Vă doresc să aveţi parte şi de acum încolo de multă sănătate, fericire, prosperitate, noi succese în tot ceea ce vă propuneţi să realizaţi. Să rămâneţi la fel de activ şi încrezător că doar împreună vom reuşi să reaşezăm Republica Moldova pe făgaşul normalităţii şi să le oferim cetăţenilor noştri un viitor european şi un trai decent”, se mai arată în mesajul Preşedintelui Mihai Ghimpu adresat lui Serafim Urechean cu ocazia zilei de naştere.

 

Totodată, prin decretul Preşedintelui interimar Mihai Ghimpu, lui Serafim Urechean  i s-a conferit „Ordinul de Onoare” pentru muncă prodigioasă în cadrul autorităţilor publice, contribuţie la promovarea transformărilor democratice şi activitate legislativă şi organizatorică intensă.


Chişinău, 2 februarie 2010. – Membrii delegaţiei Parlamentului Republicii Moldova la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, care au participat la sesiunea APCE din 25-29 ianuarie curent, au susţinut astăzi o conferinţă de presă.

Şefa delegaţiei Ana Guţu, deputat PL, a informat jurnaliştii că la sesiune au participat deputaţii Stella Jantuan (PD), Vitalie Nagacevschi şi Valeriu Ghileţchi (PLDM). Membrii delegaţiei din partea PCRM au refuzat să se deplaseze la Strasbourg.

În pofida tentativelor deputatului PCRM Grigore Petrenco de a contesta, prin intermediul Stângii Unite Europene, împuternicirile delegaţiei Republicii Moldova, la 25 ianuarie acestea au fost validate în şedinţa plenară a APCE.

La această sesiune a fost ales un nou preşedinte al APCE - Mevlut Çavusoglu, preşedintele delegaţiei naţionale a Turciei la APCE. Au fost aleşi noi preşedinţi şi vicepreşedinţi ai grupurilor parlamentare, ai comisiilor APCE.

Sesiunea a examinat chestiuni privind monitorizarea alegerilor prezidenţiale în Ucraina, respectarea libertăţii media, corupţia judiciară, problema minorităţilor religioase în Grecia şi Turcia, funcţionarea instituţiilor democratice în Albania şi Bosnia-Hertzegovina, lupta împotriva traficului de fiinţe umane, dreptul la creativitate a autorilor de portaluri internet, pragurile electorale şi reprezentativitatea femeilor în politică în legislaţia ţărilor membre ale CoE ş.a.

Misiunea de bază a delegaţiei Parlamentului RM a constat în relansarea imaginii RM la Consiliul Europei, asigurând obţinerea în vitorul apropiat a statutului de ţară în post-monitorizare prin reafirmarea statului de drept, respectarea plenară a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, asigurarea independenţei justiţiei şi a libertăţii presei.

În acest scop, la 27 ianuarie, a avut o întrevedere cu preşedintele nou ales al APCE, Mevlut Çavusoglu, care a manifestat interesul de a vizita Republica Moldova ca răspuns la invitaţia preşedintelui Parlamentului  Mihai Ghimpu.

Membrii delegaţiei au mai avut întrevederi cu Preşedintele Comisiei de la Veneţia, Gianni Buquicchio şi Secretarul adjunct Thomas Markert, cu Josette Durrieu, raportorul pentru RM din cadrul Comisiei de monitorizare, cu şeful Direcţiei pentru Democraţie şi Afaceri Politice a Consiliului Europei Jean-Louis Lorens, cu membrii altor delegaţii naţionale la APCE. Aceşti oficiali europeni de asemenea vor vizita Republica Moldova pentru a se documenta şi acorda asistenţă.

Pentru sesiunea din aprilie a APCE este programată audierea Republicii Moldova privind îndeplinirea angajamentelor asumate faţă de Consiliul Europei.

 

Secţia Relaţii cu Mass-media a Parlamentului Republicii Moldova


Заглавная страница Пишите нам

Copyright © 2001-2009 Парламент Республики Молдова