version francaise
Парламент Республики Молдова
english version
русская версия



Инициативы, предложения
Повестка дня
Стенограммы
Сообщения пресс-службы
Парламентский контроль
Внешние отношения
Cooperarea cu societatea civila
Парламентский Вестник
Исследования и анализ










13 февраля 2010

COMUNICAT DE PRESĂ

Chişinău, 13 februarie 2010. - Preşedintele Parlamentului Mihai Ghimpu, Preşedinte interimar al Republicii Moldova, a participat ieri la lansarea albumului „O cale străluminată de soartă”, ce conţine cele mai importante fotografii din viaţa de familie şi activitatea de politician a lui Serafim Urechean, preşedintele Alianţei Moldova Noastră, prim-vicepreşedinte al Parlamentului. La eveniment au fost prezenţi politicieni, oameni de cultură, colegi, care l-au felicitat, urându-i noi succese în activitatea pe care o desfăşoară.

 

Mihai Ghimpu l-a felicitat pe Serafim Urechean pentru faptul că i-a reuşit să lase amintire oamenilor care îl respectă şi apreciază un album fotografic, care imortalizează în imagini viaţa sa plină de evenimente.

 

Preşedintele a menţionat că Republica Moldova are noroc că la Larga s-a născut Serafim Urechean, un om menit să construiască, nu să dărâme.

 

„S-a orientat exemplar în toate vremurile şi a găsit, de fiecare dată, soluţia potrivită. A fost la momentul potrivit Primar General al capitalei, iar ulterior, tot cu sprijinul dumnealui, am construit Alianţa pentru Integrare Europeană.  Toate aceste importante momente din viaţa sa se regăsesc în albumul „O cale străluminată de soartă”, a mai spus Preşedintele Mihai Ghimpu.   


 

Chişinău, 13 februarie 2010. - Preşedintele Parlamentului Mihai Ghimpu, Preşedinte interimar al Republicii Moldova, a înmânat astăzi Premiul Naţional „Grigore Vieru – 2009” lingvistului Vasile Bahnaru, director interimar al Institutului de Filologie al Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldova, pentru monografia „Elemente de semasiologie română”.

 

Ceremonia de înmânare a premiului a avut loc în cadrul conferinţei ştiinţifice internaţionale consacrată comemorării aniversării a 75-a de la naşterea poetului academician Grigore Vieru, la eveniment participând viceprim-ministrul Ion Negrei, Gheorghe Duca, Preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Călin Vieru, fiul regretatului poet, numeroşi reprezentanţi ai comunităţii ştiinţifice internaţionale, oameni de cultură. Premiul „Grigore Vieru”, în valoare de 30 mii de lei, se conferă o dată la doi ani de către Consiliul Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică al A.Ş.M.

 

Preşedintele Mihai Ghimpu l-a felicitat pe Vasile Bahnaru pentru premiul acordat, menţionând, în special: „Mă bucur că acest premiu important îi revine lingvistului Vasile Bahnaru. Şi Grigore Vieru ar fi fost de acord cu această decizie, deoarece lupta din anii 90 a început şi prin articolele publicistice şi ştiinţifice ale lui Vasile Bahnaru  în care autorul pledează consecvent pentru afirmarea limbii române. Apreciez verticalitatea lui Vasile Bahnaru, caracterul hotărât de a lupta continuu pentru adevăr şi dreptate, trăsături esenţiale care asigură existenţa unei societăţi sănătoase”.

 

În cadrul aceleiaşi conferinţe a avut loc şi lansarea volumului monografic „Grigore Vieru – poetul”, apărut în colecţia „Academica”, prilej cu care Mihai Ghimpu a reiterat simplitatea, dar şi profunzimea prin care se remarcă versurile lui Grigore Vieru. „Dacă vroiai să vezi o pâine caldă, o icoană, dar şi o sabie, te uitai la Grigore Vieru şi le vedeai pe toate, în versurile sale, dar şi în felul său de a fi. Grigore Vieru a fost sabie atunci când era vorba de identitate, limbă, naţiune”, a mai spus Mihai Ghimpu.

 

Totodată, Preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei a anunţat că, începând din acest an, Premiul Naţional Grigore Vieru se va acorda în comun cu Academia de Ştiinţe din România, pentru cercetare, dar şi pentru creaţie. De asemenea, Academia de Ştiinţe va demara un şir de activităţi pentru promovarea operei lui Grigore Vieru, precum şi pentru înveşnicirea numelui său prin fapte concrete.

 

Conferinţa ştiinţifică internaţională consacrată comemorării aniversării a 75-a de la naşterea poetului academician Grigore Vieru se înscrie în suita de evenimente ştiinţifice şi culturale, organizate la nivel naţional şi internaţional cu ocazia zilei de naştere a poetului.

 


 

Chişinău, 13 februarie 2010. – Oamenii pot suporta sărăcia, frigul şi chiar foametea, dar nimeni nu poate suporta nedreptatea, a afirmat Preşedintele Parlamentului Mihai Ghimpu, Preşedinte interimar al Republicii Moldova, în discursul rostit la Adunarea Generală anuală a judecătorilor. Nevoia de dreptate îi determină pe concetăţenii noştri să apeleze pe toate căile legale posibile pentru aflarea dreptăţii. Aşa se face însă, că avem un volum mare de dosare aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti, că suntem unul din statele cu cele mai multe cereri şi condamnări la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, a spus Mihai Ghimpu. „De unde să avem salarii decente dacă plătim sume imense la CEDO, iar proprietăţile şi bunurile statului au fost privatizate ilegal?”

 

Potrivit Preşedintelui interimar, pentru a avea o justiţie puternică şi eficientă este nevoie de o schimbare atât a percepţiilor, cât şi a mentalităţilor, precum şi de caractere în rândul oamenilor legii. Independenţa este unul din principiile constituţionale de funcţionare a Justiţiei. Această independenţă trebuie înţeleasă ca independenţă faţă de celelalte ramuri ale puterii în stat, nu şi faţă de lege. „Vă chem să nu vă supuneţi nimănui decât legii, prietenul dvs. adevărat este legea”.  La fel de important este şi principiul legalităţii, judecătorul nu este deţinătorul adevărului absolut. El are misiunea să aplice corect legea, fără părtinire, nu să creeze legi, a accentuat Mihai Ghimpu.

 

Preşedintele Mihai Ghimpu a menţionat că inamovibilitatea magistraţilor este o precondiţie a unei justiţii independente. Dar, devenind practic intangibil, sistemul judiciar se caracterizează prin absenţa oricărei lustraţii, ceea ce creează o vulnerabilitate izbitoare a judecătorilor faţă de şantajul politic. Acest sistem este unul din cele mai puţin apreciate de către cetăţenii Republicii Moldova. Încrederea în sistem este scăzută, pentru că se judecă foarte greu, pentru că marile dosare nu se judecă, pentru că avem adesea judecători care încalcă legea. Exemple concludente în acest sens sunt examinarea dosarelor participanţilor la evenimentele din 7 aprilie 2009, a funcţionarilor din cadrul primăriei municipiului Chişinău.

 

Mihai Ghimpu a cerut judecătorilor să nu accepte comenzi politice, să fie independenţi şi corecţi în luarea deciziilor. „Am observat că judecătorii sunt atât de independenţi şi liberi cât vor ei”, a precizat Preşedintele.

 

Un rol important în consolidarea încrederii oamenilor în justiţie îl are Consiliul Superior al Magistraturii care este deopotrivă garant al independenţei justiţiei şi instanţă de judecată în domeniul răspunderii disciplinare a judecătorilor, a estimat în alt context Preşedintele interimar. Dar este firesc să ne întrebăm: de ce încă nici un judecător în Republica Moldova nu a răspuns pentru hotărârile adoptate greşit şi pentru care plătim în continuare la CEDO?

 

Restabilirea încrederii în Lege şi în Justiţie, potrivit Preşedintelui, depinde de competenţa, corectitudinea şi prestigiul judecătorilor. Actul de justiţie este încă privit cu îndoială şi chiar cu multă neîncredere de mulţi cetăţeni ai Republicii Moldova. „Justiţia este compromisă deseori de cei care au uitat sau ignoră în mod cinic că în discuţie se află soarta semenilor lor. Eu însumi am fost de multe ori surprins de unele hotărâri”, a menţionat Mihai Ghimpu.

 

Aveţi dreptul de a decide asupra vieţii şi libertăţii oamenilor, asupra demnităţii, integrităţii şi bunurilor lor. Aveţi însă şi datoria de a vă onora statutul de judecător printr-o lupta continuă împotriva presiunilor şi nedreptăţilor de orice fel, inclusiv ale celor care lezează sau viciază autoritatea judecătorească, a spus în final Preşedintele Mihai Ghimpu.

 

Totodată, Mihai Ghimpu a solicitat judecătorilor care au executat comenzi politice să-şi dea demisia. Mihai Ghimpu a adresat un apel către toţi judecătorii privind necesitatea de a construi un fundament serios al legii în Republica Moldova, astfel încât nimeni să nu poată demola casa cu numele de stat de drept şi democratic.

 

 

 

Secţia Relaţii cu mass-media a Parlamentului Republicii Moldova

 


Заглавная страница Пишите нам

Copyright © 2001-2009 Парламент Республики Молдова