version francaise
Парламент Республики Молдова
english version
русская версия



Инициативы, предложения
Повестка дня
Стенограммы
Сообщения пресс-службы
Парламентский контроль
Внешние отношения
Cooperarea cu societatea civila
Парламентский Вестник
Исследования и анализ










19 февраля 2010

COMUNICAT DE PRESĂ

 

Preşedintele Mihai Ghimpu efectuează o vizită oficială în Republica Portugheză în perioada 21-23 februarie

 

Chişinău, 19 februarie 2010. - Preşedintele Parlamentului Mihai Ghimpu, Preşedinte interimar al Republicii Moldova va efectua o vizită oficială în Republica Portugheză în perioada 21-23 februarie, la invitaţia Preşedintelui Parlamentului Portugaliei, Jaime Gama. Din delegaţia oficială care îl însoţeşte pe Preşedinte fac parte: Serafim Urechean, prim-vicepreşedintele Parlamentului RM, Mihai Godea, Preşedintele Fracţiunii parlamentare a Partidului Liberal Democrat din Moldova, Ion Hadârcă, Preşedintele Fracţiunii parlamentare a Partidului Liberal, Igor Corman, Preşedintele Comisiei parlamentare politică externă şi integrare europeană.

 

Programul vizitei prevede un şir de întrevederi ale Preşedintelui Mihai Ghimpu cu  oficiali portughezi de rang înalt, inclusiv cu Preşedintele Adunării Republicii, Jaime Gama, cu Preşedintele Republicii Portugheze, Aníbal CAVACO SILVA, cu Primul-ministru, Jose SOCRATES, cu Ministrul Afacerilor Externe, Luis AMADO, cu Înaltul Comisar pentru Imigrare şi Dialog Intercultural, Rosario FARMHOUSE, cu Inspectorul Principal al Muncii, Paulo Jorge VIEIRA MORGADO de CARVALHO. Totodată, Preşedintele Mihai Ghimpu are planificată şi o întâlnire cu reprezentanţii comunităţii de moldoveni din Portugalia.

 

În cadrul acestor întrevederi vor fi discutate o serie de aspecte ce ţin de relaţiile bilaterale dintre Republica Moldova şi Republica Portugheză în vederea consolidării acestora şi stabilirii unui parteneriat reciproc avantajos, precum şi problematica integrării europene a Republicii Moldova.


Parlamentul Republicii Moldova va beneficia de un lot de calculatoare oferite de Prinţul Dimitrie Sturdza

 

Chişinău, 19 februarie 2010. - Parlamentul Republicii Moldova va beneficia de un lot de calculatoare oferite de Prinţul Dimitrie Sturdza în contextul necesităţilor urgente cauzate de distrugerea considerabilă a infrastructurii organului legislativ suprem al statului după evenimentele din aprilie 2009. Anunţul a fost făcut astăzi în cadrul întrevederii Preşedintelui Parlamentului Mihai Ghimpu, Preşedinte interimar al Republicii Moldova, cu Prinţul Dimitrie Sturdza.

 

Mihai Ghimpu a mulţumit pentru susţinerea acordată, inclusiv prin activitatea filantropică pe care o desfăşoară de mai mulţi ani pe teritoriul Republicii Moldova. Acum avem nevoie de ajutor mai mult decât oricând. Este esenţial să fim înţeleşi şi ajutaţi pentru ca Republica Moldova să devină un stat puternic şi să depăşească problemele cu care se confruntă, a precizat Mihai Ghimpu.

 

Prinţul Dimitrie Sturdza, în calitate de reprezentant al uneia dintre cele mai vechi familii de nobili din România, dar şi de consul onorific al României în Elveţia, şi-a manifestat disponibilitatea în a sprijini Republica Moldova, inclusiv pe plan european. „Vreau să vă aduc puţin soare. Sufleteşte sunt aproape de cetăţenii Republicii Moldova pentru că sunt şi eu moldovean de la Iaşi”, a menţionat Prinţul Dimitrie Sturdza.

 

Preşedintele Mihai Ghimpu şi Prinţul Dimitrie Sturdza au făcut un schimb de opinii vizavi de realităţile politice, economice şi sociale din Republica Moldova, priorităţile la nivelul politicii interne şi externe, perspectiva realizării parcursului european a statului, precum şi necesitatea realizării reformei constituţionale în vederea alegerii preşedintelui republicii.

 


                                  

Chişinău, 19 februarie 2010. – Preşedintele Parlamentului Mihai Ghimpu,  Preşedinte interimar al Republicii Moldova, a avut o întrevedere cu Jaromir Kvapil,  noul Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Cehe în Republica Moldova.

 

În cadrul dialogului s-a menţionat nivelul înalt de cooperare bilaterală moldo-cehă pe multiple planuri. Mihai Ghimpu şi Jaromir Kvapil şi-au exprimat convingerea că vizita Preşedintelui ceh Vaclav Klaus în Republica Moldova, preconizată pentru anul curent, va avea un rol important pentru impulsionarea dialogului politic dintre cele două ţări.

 

Preşedintele Mihai Ghimpu a apreciat susţinerea acordată de Cehia aspiraţiilor de integrare europeană a Republicii Moldova, sprijin venit mai cu seamă în perioada când această ţară a deţinut preşedinţia Uniunii Europene. De remarcat că tot în această perioadă, la 7 mai 2009, la Praga a avut loc summit-ul UE de lansare a „Parteneriatului Estic” din care face parte şi Republica Moldova. În context Preşedintele a exprimat gratitudine pentru participarea Cehiei, alături de alte 16 state membre UE, la Grupul informal de sprijin a opţiunii europene a Republicii Moldova, prima şedinţă a căruia a avut loc la 25 ianuarie 2010 la Bruxelles.

 

De asemenea, la Praga, la 5 noiembrie 2009, s-a desfăşurat Forul Economic „Moldova prezintă” la care au participat 32 de companii din republica noastră şi 50 de companii cehe. Forul a deschis noi perspective de cooperare economică între cele două state.

 

Totodată, potrivit Preşedintelui, potenţialul raporturilor economice moldo-cehe nu este valorificat în deplină măsură. Mihai Ghimpu a subliniat necesitatea  sporirii investiţiilor cehe în economia Moldovei, în contextul în care republica noastră va reuşi să depăşească criza economică graţie investiţiilor străine şi a reformelor democratice care vor fi implementate.

 

La rândul său, Jaromir Kvapil a spus că va depune toate eforturile pentru a impulsiona relaţiile bilaterale moldo-cehe, va acorda tot sprijinul actualei conduceri a Republicii Moldova în realizarea reformelor interne şi integrarea în familia europeană.

 

 

Secţia Relaţii cu Mass-media a Parlamentului Republicii Moldova

 


Заглавная страница Пишите нам

Copyright © 2001-2009 Парламент Республики Молдова