version francaise
Парламент Республики Молдова
english version
русская версия



Инициативы, предложения
Повестка дня
Стенограммы
Сообщения пресс-службы
Парламентский контроль
Внешние отношения
Cooperarea cu societatea civila
Парламентский Вестник
Исследования и анализ










29 июля 2005

Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, Marian Lupu, l-a primit pe Reprezentantul Special al Secretarului General al Consiliului Europei, Vladimir Filipov.

Speakerul l-a informat pe diplomatul european ca va face, in cadrul sedintei de astazi a Legislativului, ultima din sesiunea de primavara, un bilant al activitatii parlamentarilor din noua legislatura.

In opinia Presedintelui Parlamentului, una dintre cele mai importante realizari ale primei sesiuni este adoptarea Declaratiei cu privire la parteneriatul politic pentru realizarea obiectivelor integrarii europene, care a permis realizarea unitatii pozitiei Legislativului in problemele cheie ale politicii interne si externe.

In acelasi context, Marian Lupu a mentionat si Declaratia Parlamentului Republicii Moldova cu privire la initiativa Ucrainei in problema reglementarii conflictului transnistrean, si Apelurile cu privire la criteriile de democratizare si principiile de demilitarizare a regiunii transnistrene, adoptate unanim la 10 iunie curent, precum si pachetul de legi adoptate prin consens la 22 iulie. Este vorba despre Legea cu privire la prevederile de baza ale statutului juridic special al localitatilor din stinga Nistrului, modificarile operate la Codul Electoral, la Legea cu privire la Curtea Suprema de Justitie, privind Curtea de Conturi, Serviciul de Informatii si Securitate, o parte dintre care reprezinta rezultatul activitatii grupurilor de lucru ad-hoc create pentru ajustarea legislatiei nationale la prevederile normelor europene.

Presedintele Parlamentului a adaugat ca realizarea consensului in adoptarea acestor documente este o demonstratie de maturitate politica a fortelor reprezentate in Legislativ, ce a permis formularea unei pozitii ferme a tarii in problema reglementarii transnistrene.

Marian Lupu a spus ca va expedia dl. Terry Davis, Secretarul General al Consiliului Europei si grupului de monitorizare pentru Moldova a Adunarii Parlamentare a acestei organizatii internationale scrisori in care vor fi anuntate realizarile Parlamentului Republicii Moldova pe parcursul actualei sesiuni.

Vladimir Filipov a constatat ca acel constructivism de care au dat dovada deputatii pe parcursul primei sesiuni a contribuit la imbunatatirea imaginii Republicii Moldova in exterior si a condus la intarirea pozitiilor ei pe plan international.

29.07.2005
Serviciul de presa si imagine al Parlamentului


Заглавная страница Пишите нам

Copyright © 2001-2009 Парламент Республики Молдова