version francaise
The Parliament of the Republic of Moldova
english version
русская версия



Initiatives, proposals
Agenda
Plenary sitting records
The Press Service Communiques
Parliamentary Supervision
External Relations
Cooperation with Civil Society
Buletin Parlamentar
Research











7 march 2006

Sustinerea financiara si materiala necesara scolilor si liceelor moldovenesti din stanga Nistrului, aflate sub jurisdictia Chisinaului, va fi inclusa in rectificarile la Legea Bugetului pe anul 2006, fiind unul dintre principalele rezultate a intrevederii de astazi a Presedintelui Parlamentului, Marian LUPU, cu directorii acestor institutii de invatamant. Potrivit directorilor, principalele probleme, cu care se confrunta scolile moldovenesti din Transnistria, sunt lipsa incaperilor adecvate de studiu, asigurarea insuficienta cu material didactic si transport pentru elevi.

La propunerea spicherului, in urmatoarele saptamani directorii scolilor situate in Transnistria, in comun cu Ministerul Educatiei, Tineretului si Sportului, vor prezenta o lista detaliata a necesitatilor sale, care vor fi examinate in cadrul sedintelor comisiilor parlamentare de profil. "Necesitatile ale scolilor vor fi asigurate in cateva etape, in functie de prioritatea acestora", a subliniat Marian LUPU.

Directorii scolilor, de asemenea, au accentuat necesitatea angajarii gardienilor civili din randul cetatenilor Moldovei, care locuiesc pe malul stang al Nistrului, pentru a garanta siguranta elevilor. In urma discutiilor, a fost luata decizia de a stabili exact numarul necesar al gardienilor, a caror activitate poate fi achitata la etapa initiala din fondul de rezerva al Guvernului, cu modificarile ulterioare in Legea Bugetului pe anul curent.

La intrevederea cu directorii scolilor din stanga Nistrului au participat, de asemenea, Victor Stepaniuc, presedintele comisiei parlamentare pentru cultura, invatamant, tineret, sport si mijloace de informare in masa, Victor Tvircun, ministru al Educatie, Tineretului si Sportului, si deputatul Vladimir Dragomir.

07.03.2006
Serviciul de presa si imagine al Parlamentului


Home page Mail us

Copyright © 2001-2009 The Parliament of Republic of Moldova