version francaise
The Parliament of the Republic of Moldova
english version
русская версия



Initiatives, proposals
Agenda
Plenary sitting records
The Press Service Communiques
Parliamentary Supervision
External Relations
Cooperation with Civil Society
Buletin Parlamentar
Research











28 march 2006

Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, Marian LUPU, a avut o intrevedere cu Rolf EKEUS, Inalt Comisar al OSCE pentru Minoritati Nationale.

Marian LUPU a apreciat inalt sprijinul acordat tarii noastre de catre Inaltul Comisar al OSCE in vederea asigurarii pacii sociale si armoniei interetnice in societate. Spicherul a exprimat disponibilitatea forului legislativ de a contribui la implementarea proiectelor privind integrarea minoritatilor nationale in societatea moldoveneasca.

Presedintele Parlamentului a apreciat, de asemenea, proiectul derulat de catre Inaltul Comisariat al OSCE, in cooperare cu Misiunea OSCE in Moldova, privind integrarea minoritatilor nationale in societatea moldoveneasca prin studierea limbii oficiale a Republicii Moldova. Spicherul a subliniat ca implementarea proiectului "Studierea limbii oficiale pentru functionarii publici din zona de sud a Republicii Moldova", desfasurat intre 1 august 2005 - 31 iulie 2006, ofera posibilitatea studierii limbii de stat pentru aproximativ 250 de functionari publici, reprezentanti ai etniilor gagauza si bulgara, din cateva localitati ale tarii.

Marian LUPU a mai accentuat ca in cadrul Programului Calendaristic al realizarii angajamentelor fata de Consiliul Europei, adoptat in 2005 de catre Parlament, va fi examinata si problema dezvoltarii abordarii multiculturale si pluraliste pentru educatie, in special din punctul de vedere al predarii limbilor, istoriei si geografiei.

Totodata, Marian LUPU a precizat ca in componenta actualei legislaturi minoritatile nationale sunt reprezentate in proportie de 26 la suta.

La randul sau, Rolf EKEUS a accentuat faptul ca OSCE, in comun cu Consiliul Europei si Uniunea Europeana, acorda o atentie sporita asigurarii si respectarii drepturilor minoritatilor nationale, in special in contextul extinderii UE.

Rolf Ekeus a afirmat, de asemenea, ca asigurarea drepturilor lingvistice ale minoritatilor nationale trebuie desfasurata in vederea integrarii etniilor nationale in societate. Totodata, Inaltul Comisar al OSCE a precizat faptul ca o minoritate nationale nu trebuie favorizata in detrimentul alteia.

28.03.2006
Serviciul de presa si imagine al Parlamentului


Home page Mail us

Copyright © 2001-2009 The Parliament of Republic of Moldova