version francaise
The Parliament of the Republic of Moldova
english version
русская версия



Initiatives, proposals
Agenda
Plenary sitting records
The Press Service Communiques
Parliamentary Supervision
External Relations
Cooperation with Civil Society
Buletin Parlamentar
Research











31 march 2006

Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, Marian LUPU, a avut o intrevedere cu Valdas ADAMKUS, presedintele Republicii Lituania, aflat intr-o vizita oficiala in tara noastra.

Marian LUPU a apreciat inalt sustinerea acordata tarii noastre de catre Republica Lituania in realizarea aspiratiilor europene si in procesul de reglementare a diferendului transnistrean.

Spicherul a apreciat, de asemenea, caracterul ascendent al relatiilor bilaterale moldo-lituaniene si a subliniat faptul ca ambele state au, in virtutea unui trecut similar, o viziune comuna asupra procesului de integrare europeana,. Marian LUPU a exprimat gratitudinea Parlamentului Republicii Moldova pentru includerea Republicii Moldova in randul statelor prioritare pentru politica externa a Lituaniei, tari care vor beneficia de sustinerea Lituaniei in realizarea vocatiilor sale europene.

Totodata, presedintele Parlamentului a solicitat sustinerea Lituaniei in dialogul Republicii Moldova cu Uniunea Europeana. Spicherul s-a referit in special la acordarea unui nou cadru juridic in relatiile cu Bruxelles, identificarea unui nou mecanism de asistenta tehnica si financiara a UE pentru tara noastra, negocierea unui nou regim comercial si facilitarea regimului de vize.

Spicherul s-a pronuntat, de asemenea, pentru stabilirea unui mecanism de cooperare permanenta intre legislativele ambelor state si si-a exprimat speranta ca intre Parlamentul Republicii Moldova si cel al Lituaniei va fi semnat in curand un Memorandum de cooperare interparlamentara.

Valdas ADAMKUS a exprimat, la randul sau, disponibilitatea Lituaniei de a impartasi Republicii Moldova experienta pozitiva si negativa a tarii sale obtinuta in procesul de integrare europeana.

"Republica Moldova este o tara prietena si va suntem alaturi pe calea dificila de integrare europeana", a afirmat Valdas ADAMKUS.

Presedintele lituanian a salutat stabilirea unui parteneriat politic intre fortele politice din actualul Parlament in privinta obiectivelor de integrare europeana si de reintregire a tarii, mentionand ca Lituania, in perioada procesului de integrare euroatlantica, a stabilit un parteneriat similar. In opinia lui, acest lucru contribuie esential la stabilitate in tara si impulsioneaza realizarea reformelor democratice.

Interlocutorii au mai discutat aspecte ce vizeaza procesul de reglementare a conflictului transnistrean, reforma sectorului agricol, etc.

31.03.2006
Serviciul de presa si imagine al Parlamentului


Home page Mail us

Copyright © 2001-2009 The Parliament of Republic of Moldova