version francaise
The Parliament of the Republic of Moldova
english version
русская версия



Initiatives, proposals
Agenda
Plenary sitting records
The Press Service Communiques
Parliamentary Supervision
External Relations
Cooperation with Civil Society
Buletin Parlamentar
Research











14 march 2006

Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, Marian LUPU, a avut o intrevedere cu Alteta Sa Regala Principele Radu de HOHENZOLERN-VERINGEN, reprezentant special al Guvernului Romaniei pentru Integrare, Cooperare si Dezvoltare durabila.

Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, Marian LUPU, l-a primit pe Artis PABRIKIS, ministru al Afacerilor Externe al Letoniei, aflat intr-o vizita oficiala in tara noastra.

Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, Marian LUPU, a avut o intrevedere cu Alteta Sa Regala Principele Radu de HOHENZOLERN-VERINGEN, reprezentant special al Guvernului Romaniei pentru Integrare, Cooperare si Dezvoltare durabila.

Marian LUPU a salutat prezenta in Republica Moldova a Altetei Sale si a delegatiei importante care il insoteste, accentuand ca aceasta vizita constituie o excelenta oportunitate pentru impulsionarea relatiilor bilaterale moldo-romane si consolidarea parteneriatului comercial-economic dintre tarile noastre.

"Misiunea Dvs. este de o noblete extraordinara si apreciem inalt atentia pe care o acordati dezvoltarii relatiilor moldo-romane pe multiple dimensiuni. Republica Moldova, de asemenea, apreciaza drept privilegiate relatiile cu Romania si dorim sa asiguram continuitatea si durabilitatea acestor relatii si dupa 2007, momentul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana", a accentuat spicherul.

Totodata, Marian LUPU a precizat ca Parlamentul Republicii Moldova opteaza pentru reanimarea activitatii comisiei interparlamentare mixte moldo-romane si pentru semnarea unui Memorandum de cooperare cu forul legislativ de la Bucuresti. Spicherul a reiterat interesul Parlamentului moldovean pentru intensificarea cooperarii interparlamentare bilaterale si preluarea practicii romane in procesul de ajustare a legislatiei nationale la Acquis-ul comunitar.

Presedintele Parlamentului a mai solicitat Romaniei asistenta consultativa si tehnica, precum si sustinere in procesul de negociere a unui nou cadru juridic in relatiile Republicii Moldova cu Uniunea Europeana, mentionand ca TACIS, actualul mecanism de asistenta a UE pentru tarile CSI, nu mai corespunde exigentelor actuale a Moldovei.

La randul sau, Principele Radu de HOHENZOLERN-VERINGEN a comunicat ca in urma vizitei din septembrie 2005 in Republica Moldova a stabilit un sir de contacte cu autoritatile locale din Botosani, Iasi, Bacau si Neamt, care au manifestat un interes real pentru dezvoltarea relatiilor de afaceri cu partenerii din Republica Moldova. Oficialul roman a subliniat faptul ca circa 100 de oameni de afaceri, reprezentand peste 80 de companii romane, sunt interesate in initierea unor proiecte transfrontaliere si dezvoltarea relatiilor economice cu partenerii din Republica Moldova.

Alteta Sa a afirmat ca Romania poate sprijini Republica Moldova in drumul sau european printr-un sir de instrumente de cooperare, in special in domeniile militar, cultural si educational.

"Avem obligatii morale fata de istoria noastra comuna sa veghem la destinul nostru si sa construim ceva durabil pentru viitor. Suntem dispusi sa deschidem pentru Republica Moldova legaturile cu alte instrumente europene de cooperare", a subliniat reprezentantul special al Guvernului Romaniei.

Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, Marian LUPU, l-a primit pe Artis PABRIKIS, ministru al Afacerilor Externe al Letoniei, aflat intr-o vizita oficiala in tara noastra.

Interlocutorii au salutat dialogul politic si caracterul ascendent al relatiilor bilaterale dintre Republica Moldova si Letonia, pronuntandu-se pentru amplificarea cooperarii celor doua state in cadrul organismelor internationale.

Marian LUPU a afirmat ca Republica Moldova apreciaza Tarile Baltice drept parteneri strategici in procesul de integrare europeana si doreste sa preia experienta recenta a acestor state de aderare la Uniunea Europeana.

In acest context, Presedintele Parlamentului a solicitat sprijinul Letoniei in procesul de negociere a unui nou cadru juridic in relatiile cu Uniunea Europeana, identificarea unor noi mecanisme de asistenta tehnica si financiara din partea UE, precum si acordarea unui nou regim comercial in raporturile cu Uniunea Europeana.

Spicherul a reiterat, de asemenea, invitatia adresata omologului sau leton de a efectua pe parcursul anului curent o vizita oficiala in tara noastra.

La randul sau, ministrul leton al Afacerilor Externe a anuntat disponibilitatea Letoniei de a negocia cu Republica Moldova un Tratat de Asistenta, care ar servi drept un instrument activ de sustinere a aspiratiilor europene ale Republicii Moldova.

Interlocutorii au discutat, de asemenea, aspecte ce vizeaza implementarea noului regim vamal pe segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene. In context, Letonia a reafirmat sustinerea Republicii Moldova in procesul de reglementare a diferendului transnistrean si necesitatea de retragere a trupelor straine de pe teritoriul Moldovei in conformitate cu angajamentele internationale de la Istanbul.

14.03.2006
Serviciul de presa si imagine al Parlamentului


Home page Mail us

Copyright © 2001-2009 The Parliament of Republic of Moldova