version francaise
Парламент Республики Молдова
english version
русская версия



Инициативы, предложения
Повестка дня
Стенограммы
Сообщения пресс-службы
Парламентский контроль
Внешние отношения
Cooperarea cu societatea civila
Парламентский Вестник
Исследования и анализ










9 марта 2006

Joi, 9 martie curent, sub presedintia Mariei POSTOICO, vicepresedinte al Parlamentului Republicii Moldova, a avut loc sedinta Comisiei speciale pentru controlul si monitorizarea procesului de restituire a depunerilor banesti ale deponentilor Bancii Comerciale "Guineia" S.A. si ai Concernului "Intercapital". Comisia a fost instituita la initiativa Presedintelui Parlamentului Republicii Moldova, Marian LUPU, pentru examinarea cauzelor tergiversarii procesului de restituire a depunerilor banesti ale deponentilor BC "Guineia" S.A. si "Intercapital".

In cadrul sedintei au fost audiate informatiile prezentate de catre Banca Nationala a Moldovei, Ministerul Afacerilor Interne si Consiliul Superior al Magistraturii privind procesul de rambursare a depozitelor persoanelor fizice si juridice ai BC "Guineea" S.A. si "Intercapital".

Leonid Talmaci, guvernatorul Bancii Nationale a Moldovei a propus reexaminarea dosarului penal in cazul BC "Guineia" S.A., cu scopul determinarii responsabilitatii nu numai a fostilor administratori ai Bancii "Guineia" S.A., dar si a debitorilor care au beneficiat de credite conform documentelor contabile si contractelor de credit si urgentarea anchetarii dosarelor care se afla la examinare in organele de ancheta, si initierii actiunilor in instantele de judecata.

Guvernatorul s-a pronuntat, de asemenea, pentru urgentarea examinarii dosarului penal impotriva fostei conduceri a bancii in instantele de judecata, precum si aplicarii efective a prevederilor legale in scopul achitarii datoriilor fata de banca, intreprinderea masurilor de urmarire a averii debitorilor bancii (inclusiv a averii transmise persoanelor terte prin diferite manipulari) avand ca scop reexaminarea si indeplinirea titlurilor executorii care anterior au fost transmise bancii fara executare pe motiv de "imposibilitate de executare", precum si intreprinderea masurilor privind urgentarea indeplinirii titlurilor executorii care sunt in prezent in proces de executare.

La randul sau, Valeria Sterbet, presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, a solicitat activizarea rolului procurorilor in administrarea probelor.

Comisia a decis sa audieze in sedinta viitoare informatii suplimentare din partea Ministerului Justitiei, Procuraturii Generale si Aparatului Guvernului in aceasta chestiune. Urmatoarea sedinta a comisiei parlamentare speciale va avea loc la 23 martie curent.

09.03.2006
Serviciul de presa si imagine al Parlamentului


Заглавная страница Пишите нам

Copyright © 2001-2009 Парламент Республики Молдова