version francaise
Парламент Республики Молдова
english version
русская версия



Инициативы, предложения
Повестка дня
Стенограммы
Сообщения пресс-службы
Парламентский контроль
Внешние отношения
Cooperarea cu societatea civila
Парламентский Вестник
Исследования и анализ










21 марта 2006

Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, Marian LUPU, l-a primit pe Arnold RUUTEL, Presedintele Republicii Estonia, aflat intr-o vizita oficiala in tara noastra.

Первое рабочее заседание Наблюдательного совета по реконструкции монастырского комплекса Куркь состоится 25 марта 2006 года, под председательством главы Счетной палаты Аллы Попеску. Совет был создан для обеспечения максимальной транспарентности при выполнении работ в рамках кампании по восстановлению монастыря, проходящей под патронатом спикера парламента Молдовы Мариана Лупу.

Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, Marian LUPU, a avut o intrevedere cu Brigitte GIRARDIN, ministru delegat al Cooperarii, Dezvoltarii si Francofoniei al Republicii Franceze.

Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, Marian LUPU, l-a primit pe Arnold RUUTEL, Presedintele Republicii Estonia, aflat intr-o vizita oficiala in tara noastra.

Marian LUPU a salutat dialogul politic dintre Republica Moldova si Estonia, subliniind faptul ca in ultimii ani caracterul dezvoltarii relatiilor bilaterale moldo-estoniene a inregistrat o ascendenta continua.

Presedintele Parlamentului a subliniat interesul Legislativului pentru impulsionarea relatiilor interparlamentare bilaterale si stabilirea unei cooperari eficiente intre Legislativele ambelor state. In context, spicherul a salutat vizita apropiata a parlamentarilor moldoveni in Estonia, preconizata pentru luna aprilie curent, apreciind-o drept o buna oportunitate de a consolida relatiile bilaterale pe dimensiunea parlamentara.

Totodata, spicherul a reiterat interesul Republicii Moldova de a prelua experienta recenta de integrare europeana a Estoniei, in special in privinta armonizarii legislatiei nationale la acquis-ul comunitar. In acest sens, Marian LUPU a declarat ca Moldova si-a asumat angajamente unilaterale de preluare a modelului european de dezvoltare si ajustare a sistemelor nationale la standardele europene.

De asemenea, Presedintele Parlamentului a solicitat asistenta si suportul Estoniei in dialogul politic cu Uniunea Europeana. Spicherul a accentuat ca Republica Moldova mizeaza pe suportul si sustinerea Estoniei in special in privinta:

  • obtinerii in 2008, odata cu expirarea Acordului de Parteneriat si Cooperare, a unui nou aranjament juridic in relatiile Republicii Moldova cu Uniunea Europeana,
  • identificarea unui mecanism nou si mult mai flexibil de asistenta tehnica si financiara pentru tara noastra. Programul TACIS, actualul instrument de asistenta a UE, nu corespunde necesitatilor si obiectivelor stipulate in procesul de implementare a Planului de Actiuni RM-UE,
  • facilitarea includerii Republicii Moldova in anul 2006 in sistemul de Preferinte Comerciale Autonome, aranjament economic aplicat in prezent statelor din cadrul Procesului de Asociere si Stabilizare,
  • negocierea unui regim de vize inlesnit pentru cetatenii Republicii Moldova.

Arnold RUUTEL a mentionat, la randul sau, faptul ca Estonia sprijina aspiratiile de integrare europeana ale Republicii Moldova si acorda tarii noastre, de rand cu Georgia si Ucraina, o atentie deosebita. Cooperarea bilaterala moldo-estoniana contribuie la promovarea democratiei si valorilor comune recunoscute de catre Uniunea Europeana, a spus Arnold RUUTEL. El a mai accentuat ca Estonia sustine pe deplin aspiratiile europene ale Republicii Moldova si opteaza pentru implicarea mai activa a Uniunii Europene in promovarea reformelor democratice si solutionarea diferendului transnistrean.

Arnold RUUTEL a exprimat disponibilitatea tarii sale de a impartasi experienta de integrare europeana si de armonizare a legislatiei nationale la rigorile comunitare, mentionand ca Estonia dispune de o experienta recenta in privinta impactului social al ajustarii cadrului legal la acquis-ul comunitar. In acest sens, oficialul estonian s-a pronuntat pentru impulsionarea cooperarii interparlamentare bilaterale in domenii de interes comun precum reforma funciara, subliniind faptul ca Parlamentului ii revine un rol important in promovarea reformelor democratice.

Первое рабочее заседание Наблюдательного совета по реконструкции монастырского комплекса Куркь состоится 25 марта 2006 года, под председательством главы Счетной палаты Аллы Попеску. Совет был создан для обеспечения максимальной транспарентности при выполнении работ в рамках кампании по восстановлению монастыря, проходящей под патронатом спикера парламента Молдовы Мариана Лупу.

В компетенцию Наблюдательного совета входит участие в отборе строительной компании, которой будет поручено вести восстановительные работы в монастыре Куркь, а также контроль над расходованием пожертвований. На сегодняшний день их объем достиг 7,76 млн. леев.

В Наблюдательный совет по восстановлению монастыря Куркь входят секретарь парламентской комиссии по культуре, науке, образованию, молодежи, спорту и СМИ Стела Герман, настоятель монастырского комплекса Курки Архимандрит Силуан, министр культуры и туризма Артур Козма, директор аппарата парламента Максим Ганачук, директор "Радио-Молдова" Виктор Тэбырцэ, глава общественной компании "Телерадио-Молдова" Илие Телешку, представители экологических, журналистских и общественных организаций.

Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, Marian LUPU, a avut o intrevedere cu Brigitte GIRARDIN, ministru delegat al Cooperarii, Dezvoltarii si Francofoniei al Republicii Franceze.

Marian LUPU a apreciat inalt eforturile si sustinerea constanta a Republicii Franceze in promovarea unor proiecte culturale, educationale si umanitare in Republica Moldova, accentuand ca Organizatia Internationala a Francofoniei (OIF) constituie un important instrument de consolidare a relatiilor si dialogului bilateral moldo-francez.

Totodata, spicherul a exprimat disponibilitatea si deschiderea forului legiuitor de a contribui pe dimensiunea parlamentara la sustinerea proiectelor initiate in cadrul OIF. In context, Presedintele Parlamentului a inaintat initiativa de semnare a unui Memorandum de Cooperare intre Legislativele moldovean si francez, precum si a adresat o invitatie oficiala omologului francez de a vizita tara noastra.

Marian LUPU a afirmat, de asemenea, ca Parlamentul si-a asumat un rol important in procesul de implementare a Planului bilateral de Actiuni RM-UE, in special in privinta armonizarii legislatiei nationale la Acquis-ul comunitar. In acest sens, Legislativul a adoptat Programul legislativ pentru anii 2005-2009, precum si Programul calendaristic de realizare in practica a angajamentelor asumate de catre tara noastra in fata Consiliului Europei. Spicherul a accentuat ca stabilirea in cadrul Parlamentului a unui parteneriat si consens politic in privinta integrarii europene si a solutionarii diferendului transnistrean a contribuit esential la initierea si promovarea reformelor democratice in domenii importante precum sistemul judiciar, etc.

Brigitte GIRARDIN a salutat relansarea de catre Republica Moldova a relatiilor cu Organizatia Internationala a Francofoniei, subliniind faptul ca Moldova este un membru activ al OIF si manifesta entuziasm si adeziune pentru valorile si cultura franceza.

Oficialul francez a mai afirmat ca Franta este interesata in consolidarea relatiilor bilaterale moldo-franceze in baza Planului de Actiuni RM-UE. Totodata, ministrul a precizat ca in cadrul actualei vizite unul dintre principalele scopuri este relansarea relatiilor in domeniul educational.

21.03.2006
Служба прессы и имиджа Парламента


Заглавная страница Пишите нам

Copyright © 2001-2009 Парламент Республики Молдова