version francaise
Парламент Республики Молдова
english version
русская версия



Инициативы, предложения
Повестка дня
Стенограммы
Сообщения пресс-службы
Парламентский контроль
Внешние отношения
Cooperarea cu societatea civila
Парламентский Вестник
Исследования и анализ










31 марта 2006

Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, Marian LUPU, a avut o intrevedere cu Valdas ADAMKUS, presedintele Republicii Lituania, aflat intr-o vizita oficiala in tara noastra.

Marian LUPU a apreciat inalt sustinerea acordata tarii noastre de catre Republica Lituania in realizarea aspiratiilor europene si in procesul de reglementare a diferendului transnistrean.

Spicherul a apreciat, de asemenea, caracterul ascendent al relatiilor bilaterale moldo-lituaniene si a subliniat faptul ca ambele state au, in virtutea unui trecut similar, o viziune comuna asupra procesului de integrare europeana,. Marian LUPU a exprimat gratitudinea Parlamentului Republicii Moldova pentru includerea Republicii Moldova in randul statelor prioritare pentru politica externa a Lituaniei, tari care vor beneficia de sustinerea Lituaniei in realizarea vocatiilor sale europene.

Totodata, presedintele Parlamentului a solicitat sustinerea Lituaniei in dialogul Republicii Moldova cu Uniunea Europeana. Spicherul s-a referit in special la acordarea unui nou cadru juridic in relatiile cu Bruxelles, identificarea unui nou mecanism de asistenta tehnica si financiara a UE pentru tara noastra, negocierea unui nou regim comercial si facilitarea regimului de vize.

Spicherul s-a pronuntat, de asemenea, pentru stabilirea unui mecanism de cooperare permanenta intre legislativele ambelor state si si-a exprimat speranta ca intre Parlamentul Republicii Moldova si cel al Lituaniei va fi semnat in curand un Memorandum de cooperare interparlamentara.

Valdas ADAMKUS a exprimat, la randul sau, disponibilitatea Lituaniei de a impartasi Republicii Moldova experienta pozitiva si negativa a tarii sale obtinuta in procesul de integrare europeana.

"Republica Moldova este o tara prietena si va suntem alaturi pe calea dificila de integrare europeana", a afirmat Valdas ADAMKUS.

Presedintele lituanian a salutat stabilirea unui parteneriat politic intre fortele politice din actualul Parlament in privinta obiectivelor de integrare europeana si de reintregire a tarii, mentionand ca Lituania, in perioada procesului de integrare euroatlantica, a stabilit un parteneriat similar. In opinia lui, acest lucru contribuie esential la stabilitate in tara si impulsioneaza realizarea reformelor democratice.

Interlocutorii au mai discutat aspecte ce vizeaza procesul de reglementare a conflictului transnistrean, reforma sectorului agricol, etc.

31.03.2006
Serviciul de presa si imagine al Parlamentului


Заглавная страница Пишите нам

Copyright © 2001-2009 Парламент Республики Молдова