version francaise
Парламент Республики Молдова
english version
русская версия



Инициативы, предложения
Повестка дня
Стенограммы
Сообщения пресс-службы
Парламентский контроль
Внешние отношения
Cooperarea cu societatea civila
Парламентский Вестник
Исследования и анализ










15 марта 2007

Marian LUPU, Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, a avut o intrevedere cu Kalman MIZSEI, Reprezentant Special al Uniunii Europene in tara noastra.

Marian LUPU si-a exprimat speranta ca pe durata mandatului dlui Kalman MIZSEI in calitate de reprezentant special al UE in tara noastra vor fi identificate anumite progrese in procesul de negociere a diferendului transnistrean. In context, spicherul a adresat multumiri Uniunii Europene pentru participarea in calitate de observator in procesul de negocieri, precum si pentru initierea si desfasurarea cu succes a Misiunii UE de Asistenta la Frontiera moldo-ucraineana.

Presedintele Legislativului a reiterat pozitia Parlamentului Republicii Moldova in raport cu procesul de solutionare a problemei transnistrene, mentionand necesitatea rezolvarii acestui conflict intr-o maniera pasnica, prin dialog si negocieri constructive si cu respectarea principiilor suveranitatii si integritatii teritoriale a tarii noastre.

Spicherul a mai mentionat faptul ca pozitia tuturor fortelor politice din Parlamentul Republicii Moldova a fost reflectata in documentul adoptat la inceputul primei sesiuni a Legislaturii curente. "Declaratia cu privire la parteneriatul politic pentru realizarea obiectivelor integrarii europene, document politic care stabileste integrarea europeana si reintregirea teritoriala drept obiective strategice pentru tara noastra, a fost votata in unanimitate de catre toate fractiunile parlamentare, in pofida altor divergente de ordin politic", a mai adaugat spicherul.

Potrivit Presedintelui Parlamentului, forul legislativ s-a implicat la modul activ si in procesul de realizare in practica a prevederilor Planului Individual de Actiuni RM - UE. Totusi, Marian LUPU a mentionat ca documentul respectiv este unul complex care vizeaza transformari substantiale pentru societatea moldoveneasca, iar Republica Moldova are nevoie de asistenta financiara si tehnica pentru consolidarea capacitatilor sale institutionale si administrative.

Spicherul la fel a subliniat importanta negocierii unui regim facilitat de vize cu UE, atribuirii tarii noastre a Preferintelor Comerciale Autonome, negocierii unor noi aranjamente juridic si comercial in relatiile Republicii Moldova cu Uniunea Europeana.

La randul sau, reprezentantul Uniunii Europene a afirmat ca Republica Moldova trebuie sa devina mai atractiva pentru populatia din stanga Nistrului.

"Este important ca Moldova sa probeze prin transformari democratice de ordin economic, social, precum si din punct de vedere al libertatii cetatenilor si institutiilor, ca alegerea europeana este una corecta", a mai subliniat Kalman MIZSEI.

15.03.2007
Serviciul de presa si imagine al Parlamentului


Заглавная страница Пишите нам

Copyright © 2001-2009 Парламент Республики Молдова