version francaise
Парламент Республики Молдова
english version
русская версия



Инициативы, предложения
Повестка дня
Стенограммы
Сообщения пресс-службы
Парламентский контроль
Внешние отношения
Cooperarea cu societatea civila
Парламентский Вестник
Исследования и анализ










26 марта 2007

Marian LUPU, Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, a avut o intrevedere cu Mihaly BAYER, Ambasador Extraordinar si Plenipotentiar al Republicii Ungaria in tara noastra.

"Ungaria reprezinta un important partener european de cooperare a Republicii Moldova si un partener strategic de colaborare in regiune. Republica Moldova apreciaza foarte inalt eforturile Ungariei in vederea deschiderii la Chisinau a Centrului European Comun pentru Acordarea Vizelor. Inaugurarea acestui centru, care reprezinta o inovatie chiar si pentru Uniunea Europeana, marcheaza o etapa importanta in dialogul nostru cu UE privind facilitarea regimului de vize pentru cetatenii moldoveni", a afirmat Marian LUPU.

Potrivit spicherului, relatiile bilaterale moldo-ungare se caracterizeaza printr-un dialog politic sincer si constructiv, bazat pe sustinere si respect reciproc. Presedintele Parlamentului, de asemenea, a remarcat dialogul interparlamentar foarte bun stabilit intre forurile legislative moldovean si ungar, pronuntandu-se in context pentru consolidarea cooperarii interparlamentare, in special la nivelul comisiilor parlamentare.

"Ungaria este un sustinator activ al demersurilor de integrare europeana a Republicii Moldova si suntem dispusi sa impartasim experienta noastra in procesul de integrare europeana", a declarat Mihaly BAYER.

Ambasadorul ungar a subliniat faptul ca Centrul European Comun pentru Acordarea Vizelor urmeaza sa-si inceapa activitatea in regim de testare din 12 aprilie curent, inaugurarea oficiala urmand sa aiba loc la 25 aprilie curent, in prezenta a numerosi oficiali europeni.

"Interesul Ungariei este sa obtinem participarea unui numar cat mai mare de state-membre ale Uniunii Europene in activitatea acestui centru si vom depune eforturi suplimentare in aceasta directie. Pentru inceput, centrul va procesa solicitari de viza pentru Austria si Slovenia, iar in prezent Danemarca, Letonia si Estonia si-au exprimat interesul si disponibilitatea sa participe pe viitor in activitatea Centrului", a mai adaugat diplomatul ungar.

Mihaly BAYER, de asemenea, a exprimat disponibilitatea Ungariei de a conlucra cu institutiile de profil din Moldova in vederea transferului de experienta privind legislatia si practica Ungariei referitor la datele cu caracter personal, Ungaria fiind in acest sens unul din cele mai avansate state ale Europei Occidentale.

Interlocutorii, de asemenea, au discutat detalii referitor la vizita in Republica Moldova a dnei Katalin SZILI, Presedintele Adunarii Nationale a Republicii Ungare, eveniment preconizat pentru saptamana curenta.

26.03.2007
Serviciul de presa si imagine al Parlamentului


Заглавная страница Пишите нам

Copyright © 2001-2009 Парламент Республики Молдова