version francaise
Парламент Республики Молдова
english version
русская версия



Инициативы, предложения
Повестка дня
Стенограммы
Сообщения пресс-службы
Парламентский контроль
Внешние отношения
Cooperarea cu societatea civila
Парламентский Вестник
Исследования и анализ










29 марта 2007

Marian LUPU, Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, a avut o intrevedere cu Gunilla CARLSSON, Ministru pentru Dezvoltare Internationala si Cooperare in cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Regatului Suediei, care se afla intr-o vizita la Chisinau.

Marian LUPU, Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, a avut o intrevedere cu Katalin SZILI, Presedintele Adunarii Nationale a Ungariei, care se afla intr-o vizita oficiala in tara noastra.

Marian LUPU, Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, a avut o intrevedere cu Gunilla CARLSSON, Ministru pentru Dezvoltare Internationala si Cooperare in cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Regatului Suediei, care se afla intr-o vizita la Chisinau.

Presedintele Parlamentului a exprimat gratitudine autoritatilor suedeze pentru adoptarea unei noi Strategii de Cooperare cu tara noastra pentru perioada 2007 - 2010, volumul asistentei acesteia fiind estimat la 11 milioane de euro anual. Potrivit spicherului, strategia respectiva, care vizeaza reforme in trei importante sectoare ale societatii: buna guvernare, consolidarea competitivitatii in sectorul rural si reducerea vulnerabilitatii in sfera energetica, este extrem de valoroasa pentru Republica Moldova.

In context, Marian LUPU a adresat multumiri Guvernului suedez pentru sustinerea constanta a reformelor democratice in tara noastra prin intermediul oficiului SIDA. "Suedia este unul dintre cei mai importanti donatori ai tarii noastre. Incepand cu anul 1996 Suedia a acordat asistenta tehnica tarii noastre in valoare de cca 30 milioane de dolari SUA, care a contribuit esential la consolidarea domeniilor ce vizeaza protectia drepturilor omului, democratia, buna guvernare, sanatatea publica, educatia, agricultura, energia, cadastrul, infrastructura, transportul si sectorul privat", a mai spus Marian LUPU.

Interlocutorii s-au pronuntat pentru extinderea si consolidarea dialogului interparlamentar dintre cele doua state, un pas important in aceasta directie fiind, potrivit lor, si semnarea in viitorul apropiat a Memorandumului trilateral de cooperare dintre legislativele Moldovei, Suediei si Letoniei privind consolidarea capacitatii Parlamentului de la Chisinau in domeniul integrarii europene si alinierea legislatiei nationale la standardele europene. In context, spicherul a adresat invitatia omologului sau, Per WESTERBERG, spicherul, Riksdag-ului suedez, de a vizita Republica Moldova pe parcursul acestui an.

Presedintele Legislativului a mentionat, de asemenea, necesitatea dezvoltarii in continuare a cadrului juridic bilateral, relatiile moldo-suedeze fiind reglementate in prezent doar de 4 acorduri. Spicherul a pledat in particular pentru semnarea Conventiei intre guvernele celor doua state pentru evitarea dublei impuneri si prevenirea evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit si pe proprietate, precum si a acordurilor cu privire la asistenta administrativa reciproca in domeniul vamal, de cooperare comercial-economica, privind promovarea si protejarea reciproca a investitiilor.

Marian LUPU a mai solicitat autoritatilor suedeze sa examineze oportunitatea deschiderii unei misiuni diplomatice a Suediei la Chisinau sau participarea acestei tari in cadrul Centrului European Comun de Eliberare a Vizelor, care urmeaza sa fie inaugurat in curand in cadrul ambasadei Ungariei la Chisinau.

"Din perspectiva noastra, Republica Moldova reprezinta o tara importanta pentru Suedia. Republica Moldova are multi prieteni in Suedia si ne dorim sincer sa sustinem aspiratiile de integrare europeana ale Moldovei si sa contribuim la obtinerea unui viitor european al tarii Dvs.", a declarat oficialul suedez.

Oficialul suedez a accentuat rolul important care ii revine Parlamentului pentru consolidarea democratiei in societate, precum si pe calea aleasa a integrarii europene.

Marian LUPU, Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, a avut o intrevedere cu Katalin SZILI, Presedintele Adunarii Nationale a Ungariei, care se afla intr-o vizita oficiala in tara noastra.

"Resimtim caracterul strategic al suportului Ungariei pentru tara noastra. Reprezentantii de origine maghiara, in persoana reprezentantului special al UE pentru Moldova si al sefului Misiunii UE de Asistenta la Frontiera moldo-ucraineana, fac auzita, vocea Uniunii Europene la Chisinau. Apreciem foarte inalt eforturile si responsabilitatea asumata de catre Ungaria in vederea deschiderii in curand la Chisinau a Centrului European Comun de Eliberare a Vizelor", a spus Marian LUPU.

In opinia interlocutorilor, relatiile bilaterale moldo-maghiare au cunoscut o dezvoltare extraordinara incepand cu anul 2005, fiind puse baze solide pentru o cooperare constructiva si cu o finalitate practica. "Caracterul sincer si foarte serios al cooperarii bilaterale imi inspira speranta si certitudinea ca vom consolida cooperarea bilaterala dintre statele noastre si vom realiza cu succes obiectivele propuse in cadrul Planului de actiuni de cooperare parlamentara pentru anul 2007 ", a mai spus spicherul moldovean.

La randul sau, Presedintele Adunarii Nationale a Ungariei a declarat ca parlamentarii ungari manifesta un interes sporit pentru Republica Moldova, interes care reprezinta expresia simpatiei, prieteniei si vointei politice a autoritatilor maghiare.

"Credem si sprijinim suveranitatea Republicii Moldova, precum si sustinem eforturile de reintregire teritoriala a tarii Dvs.", a relevat inaltul oficial al Republicii Ungare.

Spicherul legislativului maghiar a accentuat in context importanta unui consens intre partidele politice din Republica Moldova in problemele de interes fundamental pentru societatea moldoveneasca.

"Europa are nevoie de un nou avant si nu are dreptul sa fie inchisa pentru statele care au ales calea integrarii europene. Uniunea Europeana trebuie sa continue politica usilor deschise pentru aceste state, sa le incurajeze pe calea reformelor democratice si sa le asigure o perspectiva a integrarii europene", a afirmat Katalin SZILI.

"Consideram Republica Moldova vecinul nostru fara frontiera comuna si vrem sa fim purtatorul de cuvant al Moldovei in Uniunea Europeana. Ne dorim sa va sustinem cu adevarat si sa va impartasim practica noastra in calea spre UE. Este semnificativ ca am reusit sa stabilim relatii de prietenie si parteneriat prioritar intre statele noastre", a mai adaugat Katalin SZILI.

Spicherul maghiar a mai adaugat faptul ca: "Prin Declaratia de la Berlin, la care au subscris cele 27 de state-membre ale UE, Europa a lasat portile sale deschise si ofera o oportunitate, care depinde doar de Dvs. cum va fi valorificata".

In opinia Presedintelui forului legiuitor al Ungariei, Centrul European Comun de Eliberare a Vizelor constituie un proiect pilot de mare importanta pentru comunitatea internationala si poate servi drept un prototip pentru a fi preluat ulterior si de catre alte state.

Marian LUPU a reiterat aspiratiile de integrare europeana a Republicii Moldova, subliniind faptul ca vectorul de integrare europeana nu va suferi modificari, dar ramane o alegere ferma ireversibila. "Republica Moldova este interesata in succesul celui mai important proiect geopolitic al contemporaneitatii, care este Uniunea Europeana. Tocmai de aceea vom da dovada de o abordare realista si foarte pragmatica a procesului de integrare europeana", a mentionat Marian LUPU.

Spicherul moldovean a pledat pentru consolidarea cooperarii dintre Republica Moldova si in contextul colaborarii in cadrul organismelor internationale. In particular, Marian LUPU a accentuat interesul parlamentarilor moldoveni de a mentine un dialog activ cu deputatii din Parlamentul European.

Interlocutorii s-au pronuntat si pentru intensificarea cooperarii interparlamentare bilaterale, in special prin valorificarea oportunitatilor pe care le ofera transferul de experienta.

In final, Katalin SZILI i-a adresat omologului sau moldovean o invitatie oficiala de a efectua o vizita la Budapesta in primavara anului viitor.

29.03.2007
Serviciul de presa si imagine al Parlamentului


Заглавная страница Пишите нам

Copyright © 2001-2009 Парламент Республики Молдова