version francaise
The Parliament of the Republic of Moldova
english version
русская версия



Initiatives, proposals
Agenda
Plenary sitting records
The Press Service Communiques
Parliamentary Supervision
External Relations
Cooperation with Civil Society
Buletin Parlamentar
Research











30 may 2005

Presedintele Parlamentului Republicii Moldova a prezidat reuniunea GUAM

INTREVEDERI BILATERALE ale Presedintelui Parlamentului cu omologii din cadrul GUAM

Presedintele Parlamentului Republicii Moldova a prezidat reuniunea GUAM

La 28 mai in orasul Ialta, Ucraina avut loc cea de-a II reuniune a Adunarii Parlamentare GUAM. Sedinta a fost condusa de dl Marian Lupu, Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, dat fiind ca tara noastra detine, actualmente, presedintia in aceasta organizatie.

La reuniune au participat reprezentantii statelor membre GUAM - Murtuz Aleskerov, Presedintele Milli Medjlis a Republicii Azerbaidjan, Nino Burdjanadze, Presedintele Parlamentului Georgiei, Vladimir Litvin, Presedintele Radei Supreme a Ucrainei. In calitate de oaspeti de onoare au fost prezenti Ingrida Udre, Presedintele Seimului Republicii Letonia, Ceslavas Iursenas, vicepresedintele Seimului Republicii Lituania, Teodor Melescanu, vicepresedintele Senatului Romaniei, precum si reprezentanti ai corpului diplomatic din Federatia Rusa, Republica Polonia, Republica Estonia, Republica Belarusi.

In cadrul reuniunii au fost discutate chestiuni ce tin de dezvoltarea dimensiunii parlamentare a GUAM, intensificarea rolului organelor legislative a tarilor-membre in solutionarea problemelor de actualitate, aprofundarea cooperarii parlamentare in regiune.

Partile au remarcat importanta Adunarii Parlamentare in asigurarea sustinerii politice si legislative a cooperarii internationale in cadrul GUAM in scopul cresterii economice, consolidarii democratiei si stabilitatii, integrarii tarilor-membre in structurile europene si euroatlantice.

Participantii la reuniune au sustinut deciziile adoptate in cadrul summit-ului sefilor de stat GUAM de la Chisinau si s-au pronuntat pentru dezvoltarea acestei structuri regionale, pentru cresterea rolului acesteia in reglementarea conflictelor, lupta impotriva separatismului, extremismului si altor pericole ale securitatii internationale.

Parlamentarii au pledat, se asemenea, pentru cooperarea cu legislativele tarilor ne-membre GUAM si cu organizatiile internationale.

In cadrul reuniunii a fost finalizata etapa de constituire a structurilor Adunarii Parlamentare. Adunarea a aprobat componenta Comitetelor pentru problemele politice si de drept, pentru probleme comercial-economice, pentru probleme de invatamint, cultura si stiinta pentru anii 2005-2006.

Adunarea a decis ca cea de-a III-a reuniune a AP GUAM sa se desfasoare in iunie 2006 la Chisinau.

La Ialta, Presedintele Parlamentului dl Marian Lupu a avut intrevederi bilaterale cu omologii sai din Georgia, Ucraina si Azerbaidjan.

INTREVEDERI BILATERALE ale Presedintelui Parlamentului cu omologii din cadrul GUAM

Pe parcursul zilei de 28 mai dl Marian Lupu, Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, a avut intrevederi bilaterale cu omologii din Georgia, Ucraina si Azerbaidjan.

In cadrul intrevederii cu dna Nino Burdjanadze, Presedintele Parlamentului Georgiei, dl Marian Lupu a informat-o despre situatia social-politica din Moldova, subliniind instaurarea unei stabilitati politice dupa alegerile parlamentare din martie curent.

Referindu-se la relatiile bilaterale dl Marian Lupu a mentionat necesitatea dezvoltarii si aprofundarii acestora pe multiple planuri. La nivel legislativ ar putea fi stabilita o colaborare fructuoasa in domeniul ajustarii legislatiei nationale la standardele europene, tinindu-se cont de faptul ca recent si Georgia a semnat Planul individual de actiuni cu UE. In acest sens, ar fi necesara o cooperare mai strinsa intre Comisiile permanente ale legislativelor noastre. In plan economic ar putea fi coordonate unele proiecte, ce ar urma sa fie realizate in comun cu organizatiile internationale financiare. Totodata, dl Lupu a subliniat importanta consolidarii dimensiunii parlamentare GUAM, relevind ca aceasta structura ar putea fi un instrument propice pentru intensificarea cooperarii reciproc avantajoase in diferite domenii intre tarile membre.

Interesul pentru Republica Moldova in Georgia este foarte mare, dat fiind ca ne confruntam cu probleme similare, a mentionat la rindul sau Nino Burdjanadze. Domnia sa a sustinut idea coordonarii activitatilor legate de implementarea Planului individual de actiuni semnat cu UE. Presedintele Parlamentului Georgiei a mentionat ca urmeaza a fi depusa o munca enorma pentru a ajusta legislatia nationala la standardele europene. Coordonarea activitatilor, precum si schimbul de experienta asupra activitatii legislative ar fi foarte util. Dna Burdjanadze i-a adresat dlui Marian Lupu o invitatie de a efectua o vizita oficiala in Georgia.

In cadrul intrevederii cu dl Vladimir Litvin, Presedintele Radei Supreme a Ucrainei, dl Marian Lupu a subliniat importanta consolidarii relatiilor bilaterale intre tarile membre ale GUAM. Presedintele Parlamentului I-a adus multumiri omologului ucrainean pentru ratificarea recenta de catre Rada Suprema a Acordului privind liberul schimb. Dl Lupu s-a referit la situatia social-politica din Moldova si a reiterat vointa ferma a tarii noastre de a se integra in structurile europene. Pentru realizarea acestui deziderat este necesara si intensificarea cooperarii in cadrul organizatiilor internationale si in special in cadrul GUAM. Referindu-se la relatiile bilaterale moldo-ucrainene, dl Lupu a relevat importanta intensificarii cooperarii la nivel de legislative si in special in cadrul Comisiilor permanente si a grupurilor parlamentare de prietenie. Vizavi de Planul de reglementare a conflictului transnistrean propus de dl Victor Iuscenco, Presedintele Ucrainei la Summitul GUAM de la Chisinau din aprilie curent, Presedintele Legislativului dl Marian Lupu a spus ca actualmente acest document se examineaza cu minutiozitate.

Reglementarea conflictului transnistrean pentru Ucraina este o problema prioritara, a spus Vladimir Litvin. Aceasta va ontribui la mentinerea stabilititii in regiune. In opinia sa relatiile moldo-ucrainene au o perspectiva foarte mare, urmeaza doar a fi identificate prioritatile si sa realizam proiecte concrete. Dl Litvin l-a invitat pe Presedintele Parlamentului moldovean sa efectuieze, in timpul apropiat, o vizita oficiala in Ucraina pentru a discuta mai detaliat despre colaborarea moldo-ucraineana pe multiple planuri: legislativa, economica, culturala, stiintifica, precum si in cadrul organismelor internationale.

Dl Murtuz Aleskerov, Presedintele Milli Mejlis a Republicii Azerbaidjan a remarcat, la intilnirea cu dl Marian Lupu, bunele relatii de colaborare stabilite intre tarile noastre. Dovada unei cooperari economice fructuoase este investitia facuta de partea azera in Terminalul de la Giurgiulesti. Aceasta este cea mai mare investitie facuta de o companie de stat azera in strainatate. Dl Aleskerov a mentionat necesitatea intensificarii si aprofundarii dialogului interparlamentar moldo-azer prin intermediul grupurilor parlamentare de prietenie. Presedintele legislativului azer a propus crearea unei Comisii interparlamentare de cooperare a legislativelor noastre. In acest context, dl Aleskerov i-a adresat dlui Marian Lupu invitatia de a efectua o vizita oficiala la Bacu. AP GUAM, in opinia sa, are un viitor promitator, pentru ca ar putea deveni un instrument serios de cooperare a tarilor membre in asemenea probleme cum sint cresterea economica, solutionarea conflictelor, democratizarea societatii etc. Atit Azerbaidjanul cit si Moldova au pe teritoriile lor zone necontrolate si trebuie gasite solutii in comun pentru rezolvarea lor definitiva.

Dl Marian Lupu l-a informat pe dl Aleskerov despre activitatea legislativului moldovean, despre eforturile depuse de catre tara noastra in vederea integrarii europene si in special despre implementarea Planului individual de actiuini RM-UE.

30.05.2005
Serviciul de presa al Parlamentului


Home page Mail us

Copyright © 2001-2009 The Parliament of Republic of Moldova