version francaise
The Parliament of the Republic of Moldova
english version
русская версия



Initiatives, proposals
Agenda
Plenary sitting records
The Press Service Communiques
Parliamentary Supervision
External Relations
Cooperation with Civil Society
Buletin Parlamentar
Research











31 may 2005

Intrevederea Presedintelui Parlamentului cu Presedintele Croatiei

Integrarea europeana poate deveni una dintre cele mai importante directii de cooperare bilaterala moldo-croata in sensul preluarii experientei Croatiei pe aceasta cale, a afirmat Presedintele Parlamentului dl Marian Lupu in cadrul intrevederii de astazi cu Presedintele Republicii Croatia Stjepan Mesic.

Croatia se afla o etapa mult mai avansata de integrare in UE. Noi urmarim cu atentie negocierile si admiram modul de abordare a acestor negocieri, care sint orientate spre obtinerea unei calitati a conditiei de aderare, a spus dl Marian Lupu. Este o abordare corecta, optima, demna de a fi preluata. Sintem foarte interesati in experienta Croatiei de ajustare a legislatiei nationale la acquis-ul comunitar. Sint sigur ca o colaborare la nivelul structurilor din ambele tari implicate in acest proces ar oferi avantaje si experiente relevante pentru Republica Moldova, a subliniat Presedintele Parlamentului. In aceasta ordine de idei dl Marian Lupu a solicitat contributia si asistenta Presedintelui Croatiei.

Presedintele Parlamentului s-a pronuntat de asemenea pentru extinderea dimensiunii parlamentare in relatiile economice bilaterale moldo-croate. Deocamdata aceste relatii nu sint atit de avansate, dar in ultimul timp au fost create premize pentru dezvoltarea lor. In context dl Marian Lupu a salutat semnarea, in ajun, a inca doua acorduri bilaterale. Parlamentul Republicii Moldova a fost si va fi pe pozitia de a monitoriza evolutia relatiilor bilaterale pe dimensiunea economica si de a contribui multilateral la consolidarea cadrului legislativ pentru ascendenta acestor raporturi.

Presedintele Croatiei Stjepan Mesic a estimat ca deputatilor le revine un rol important in crearea cadrului legislativ pentru dezvoltarea relatiilor bilaterale. Republica Moldova si Croatia, potrivit Presedintelui Stjepan Mesic, au o colaborare buna in plan bilateral si multilateral. Dar cooperarea economica trebuie sa fie mult mai dezvoltata. Pentru aceasta exista posibilitati si vointa politica din ambele parti.

Procesul de integrare in Uniunea Europeana, de edificare a unei Europe unite, in opinia Presedintelui croat, este un proces de durata. Dar numai o Europa unita, in care nimeni sa nu se simta in minoritate, va constitui un factor puternic de pace si prosperitate.

La intrevedere au participat vicepresedintele Parlamentului Maria Postoico si membrii grupului parlamentar de prietenie moldo-croata.

31.05.2005
Serviciul de presa al Parlamentului


Home page Mail us

Copyright © 2001-2009 The Parliament of Republic of Moldova