version francaise
Парламент Республики Молдова
english version
русская версия



Инициативы, предложения
Повестка дня
Стенограммы
Сообщения пресс-службы
Парламентский контроль
Внешние отношения
Cooperarea cu societatea civila
Парламентский Вестник
Исследования и анализ










8 ноября 2007

In cadrul vizitei oficiale in Israel, Marian LUPU, Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, s-a intalnit cu omologul sau israelian Dalia ITZIK, Presedintele Knessetului. La intrevedere au participat reprezentanti ai coalitiei majoritare din parlament si ai opozitiei parlamentare.

Marian LUPU a accentuat importanta colaborarii reciproce moldo-israeliene, atat la nivel bilateral intre cele doua state, precum si in cadrul organizatiilor internationale, subliniind, de asemenea, necesitatea diversificarii cooperarii la nivelul sectoarelor de interes comun.

Spicherul moldovean a reiterat dezideratul de integrare europeana a Republicii Moldova si intentia ferma a autoritatilor de a continua ritmul reformelor democratice in vederea realizarii aspiratiilor europene ale cetatenilor moldoveni. In context, Presedintele Legislativului moldovean a exprimat interesul Moldovei de a prelua experienta Israelului in privinta cooperarii cu Uniunea Europeana. In particular, potrivit spicherului, este relevanta practica Israelului in directia liberalizarii treptate a comertului cu produsele agricole in relatiile cu Uniunea Europeana.

La randul sau, Presedintele Knessetului a pledat pentru intensificarea relatiilor bilaterale dintre Republica Moldova si Statul Israel pe multiple planuri. In context, au fost abordate aspecte ce vizeaza problemele interne si externe cu care se confrunta Israelul la momentul de fata.

In final, Marian LUPU a adresat omologului sau o invitatie de a efectua o vizita de raspuns in Republica Moldova, invitatie acceptata de catre Presedintele Knessetului.

In cadrul intrevederii cu Lea SHEMTOV, Presedintele grupului parlamentar de prietenie Israel-Moldova, a fost mentionata disponibilitatea Knessetului de a extinde cadrul de cooperare bilateral existent, o atentie deosebita urmand a fi acordata aprofundarii cooperarii bilaterale in domeniul cultural.

Urmare a demersurilor Grupului parlamentar de prietenie Israel-Moldova, a fost aprobata acordarea ajutorului umanitar sub forma de echipament medical, remis recent autoritatilor Republicii Moldova.

Marian LUPU a adus multumiri grupului parlamentar pentru activitatea desfasurata in directia consolidarii relatiilor bilaterale moldo-israeliene. Spicherul a accentuat faptul ca Parlamentul Republicii Moldova va acorda si in continuare o atentie deosebita cooperarii la nivelul grupurilor parlamentare, care ar putea servi drept mecanisme eficiente de actiune intre legislative si ar permite impulsionarea cooperarii bilaterale in domeniile politic, economic, cultural, etc..

In timpul discutiilor cu Eli ISHAY, Ministru al Industriei, Comertului si Muncii, a fost accentuata importanta fortificarii relatiilor economice bilaterale dintre Republica Moldova si Israel.

Interlocutorii au optat in favoarea identificarii unor mecanisme viabile de realizare a cooperarii comercial-economice. In context, partile au mentionat necesitatea cresterii schimburilor comerciale si a stabilirii unor parteneriate economice, in particular prin atragerea investitiilor pe baza reciproc avantajoasa.

Potrivit Presedintelui Parlamentului, Republica Moldova ofera avantajul proximitatii pietii Uniunii Europene, precum si o amplasare geografica intre Est si Vest favorabila din punct de vedere economic.

Interlocutorii, de asemenea, au mentionat posibilitatea cooperarii Republicii Moldova si Statului Israel in sectoarele agricol, cel al industriei alimentare, infrastructurii drumurilor, tehnologiilor avansate, etc. In context, partile au exprimat necesitatea incheierii unor acorduri bilaterale specializate, partea israeliana expunandu-si disponibilitatea de a infiinta grupuri de experti care ar transmite experienta Israelului in domeniile de interes major pentru tara noastra.

In final, interlocutorii au subliniat faptul ca forumul economic moldo-israelian, care se va desfasura astazi la tel-Aviv, va contribui de o maniera relevanta la identificarea oportunitatilor de cooperare bilaterala si mecanismelor concrete de realizare a parteneriatelor de afaceri.

08.11.2007
Sectia Relatii cu Mass-Media a Parlamentului


Заглавная страница Пишите нам

Copyright © 2001-2009 Парламент Республики Молдова