version francaise
Парламент Республики Молдова
english version
русская версия



Инициативы, предложения
Повестка дня
Стенограммы
Сообщения пресс-службы
Парламентский контроль
Внешние отношения
Cooperarea cu societatea civila
Парламентский Вестник
Исследования и анализ










30 ноября 2007

Un grup de functionari din cadrul Aparatului Parlamentului Republicii Kargaze (Jogorku Kenes) se va afla la Chisinau in perioada 2 - 7 decembrie curent pentru preluarea experientei de organizare institutionala si activitate a Parlamentului Republicii Moldova.

Marian LUPU, Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, a avut o intrevedere cu delegatia Consiliului de Directori al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare, aflata in vizita in tara noastra.

Un grup de functionari din cadrul Aparatului Parlamentului Republicii Kargaze (Jogorku Kenes) se va afla la Chisinau in perioada 2 - 7 decembrie curent pentru preluarea experientei de organizare institutionala si activitate a Parlamentului Republicii Moldova.

Functionarii kirghizi vor studia structura Aparatului Parlamentului de la Chisinau, modul de organizare si desfasurare a sedintelor plenare, activitatea comisiilor parlamentare si a fractiunilor parlamentare. De asemenea, delegatia din Kargazstan se va familiariza cu modalitatea de exercitare a functiei de control a Legislativului moldovean, precum si cu mecanismele existente de cooperare a institutiei legiuitoare cu societatea civila.

Functionarii Jogorku Kenes se vor intalni cu Maria POSTOICO, Vicepresedinte al Parlamentului Republicii Moldova, cu reprezentanti ai fractiunilor si comisiilor parlamentare, precum si cu omologii sai din cadrul Aparatului Legislativului de la Chisinau.

Vizita functionarilor kirghizi la Chisinau are loc in urma studierii practicii activitatii Parlamentelor alese pe liste de partid in spatiul postsovietic, Parlamentul Republicii Moldova fiind recunoscut drept forul legislativ care dispune de cea mai buna experienta de activitate in conditiile alegerii parlamentarilor in baza listelor de partid.

La 16 decembrie curent, in Republica Kargaza vor avea loc alegeri parlamentare noi, ca urmare a referendumului national desfasurat in aceasta tara in luna octombrie curent in cadrul caruia a fost adoptata o noua redactie a Constitutiei, care a adus modificari esentiale modului de alegere si functionare a Jogorku Kenes, parlamentarii kirghizi urmand a fi alesi pe baza listelor de partid.

Stagiul functionarilor din cadrul Aparatului Parlamentului kirghiz este finantat de catre Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare din Kargazstan.

Marian LUPU, Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, a avut o intrevedere cu delegatia Consiliului de Directori al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare, aflata in vizita in tara noastra.

Reprezentantii Consiliului de Directori al BERD au subliniat interesul institutiei internationale pentru evolutia procesului democratic si dezvoltarea economica in Republicii Moldova. Potrivit oficialilor straini, BERD urmareste evolutiile social-politice si reformele democratice desfasurate de catre tara noastra si este interesata sa contribuie la consolidarea procesului de dezvoltare a Republicii Moldova.

Delegatia BERD a salutat reformele legislative desfasurate de catre Parlamentul de la Chisinau si a accentuat, totodata, necesitatea implementarii adecvate a acestora.

Oficialii BERD au mai remarcat buna implementare a proiectelor finantate de catre Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare in Moldova, in special in domeniul dezvoltarii infrastructurii si dinamizarii sectorului bancar.

Delegatia Consiliului de Directori al BERD, de asemenea, a optat in favoarea identificarii unor noi proiecte de cooperare cu Republica Moldova prin intermediul carora institutia financiara internationala ar contribui la dezvoltarea economica si consolidarea reformelor in Republica Moldova.

Oficialii BERD au reconfirmat atasamentul institutiei pentru sustinerea tarii noastre si apropierea Republicii Moldova de comunitatea europeana.

Marian LUPU a accentuat, la randul sau, contributia importanta pe care o are BERD in dezvoltarea sociala si economica a tarii noastre, in special prin implementarea unui important numar de proiecte in sectoarele vitale din Republica Moldova.

Presedintele Parlamentului a relevat faptul ca Republica Moldova a reusit sa inregistreze o stabilitate macroeconomica si a intreprins eforturi in vederea imbunatatirii climatului de afaceri si atragerea investitiilor straine. Potrivit spicherului, in Republica Moldova au fost create conditii echitabile pentru investitorii nationali si straini, fapt ce poate influenta dezvoltarea sectorului real al economiei.

Interlocutorii, de asemenea, au discutat aspecte ce vizeaza eradicarea fenomenului coruptiei si crearea conditiilor pentru directionarea fluxurilor de remitente in sfera investitiilor.

30.11.2007
Sectia Relatii cu Mass-Media a Parlamentului


Заглавная страница Пишите нам

Copyright © 2001-2009 Парламент Республики Молдова