version francaise
Парламент Республики Молдова
english version
русская версия



Инициативы, предложения
Повестка дня
Стенограммы
Сообщения пресс-службы
Парламентский контроль
Внешние отношения
Cooperarea cu societatea civila
Парламентский Вестник
Исследования и анализ










20 октября 2005

Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, Marian Lupu, aflat intr-o vizita oficiala in Republica Ungara, a avut, miercuri, la Budapesta, intrevederi cu Secretarul de Stat pe probleme politice din cadrul MAE al Ungariei, Andras Barsony, si cuJozsef Veress, Secretar de Stat pentru afaceri politice din cadrul Oficiului pentru afaceri europene al Republicii Ungare.

Membrii delegatiei oficiale a Parlamentului Republicii Moldova s-au intalnit miercuri cu reprezentantii Grupului de prietenie cu Republica Moldova din cadrul Legislativului de la Budapesta.

Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, Marian Lupu, aflat intr-o vizita oficiala in Republica Ungara, a avut, miercuri, la Budapesta, intrevederi cu Secretarul de Stat pe probleme politice din cadrul MAE al Ungariei, Andras Barsony, si cuJozsef Veress, Secretar de Stat pentru afaceri politice din cadrul Oficiului pentru afaceri europene al Republicii Ungare.

Interlocutorii au facut o succinta trecere in revista a stadiului actual al relatiilor bilaterale, constatand caracterul lor dinamic si ascendent. Presedintele Parlamentului a apreciat inalt, in context, receptivitatea si disponibilitatea autoritatilor de la Budapesta de a sustine eforturile Republicii Moldova in procesul de integrare europeana si reglementare a conflictului transnistrean, atat la nivel bilateral, cat si pe plan international, in cadrul OSCE, CE si UE.

Marian Lupu a acccentuat ca Republica Moldova este interesata de preluarea experientei Ungariei in procesul de integrare europeana. In acest sens, Presedintele Parlamentului a subliniat ca tara noastra are nevoie de asistenta tehnica, pentru a identifica mecanismele practice de ajustare a legislatiei nationale la prevederile acquis-ului comunitar si pentru a evita greselile in acest proces.

In alta ordine de idei, Presedintele Parlamentului a adaugat ca Republica Moldova doreste sa obtina trecerea la o alta etapa de cooperare in raport cu Uniunea Europeana, remarcand ca actualul cadru juridic nu mai corespunde realitatilor si nici obiectivelor vizate de Politica de Vecinatate a Uniunii Europene.

Republica Moldova este incadrata in Politica de vecinatate a UE, iar cadrul juridic ramane determinat de Acordul de Parteneriat si Cooperare, semnat in 1995, care nu mai reflecta realitatile. Instrumentele de asistenta financiara si tehnica, de exemplu, au ramas aceleasi si nu pot fi folosite eficient pentru implementarea Planului de Actiuni Republica Moldova-Uniunea Europeana.

Un alt mesaj pe care dorim sa-l promovam in relatiile cu UE vizeaza aspectul comercial-economic, a anuntat spicherul. Presedintele Parlamentului a specificat ca actualul regim comercial, bazat pe sistemul preferintelor generale, este depasit, fiind caracteristic si pentru state asupra carora nu sunt extinse prevederile Politicii de Vecinatate a UE. Republica Moldova doreste sa obtina sistemul de preferinte autonome, extinderea asupra tarii a activitatii Bancii Europene pentru Investitii etc.

Presedintele Parlamentului a solicitat Ungariei suport in promovarea acestor deziderate in cadrul Comisiei Europene si Consiliului European, subliniind ca aceasta va reprezenta nu doar un real stimulent pentru dezvoltarea economica a tarii, dar si un suport politic, de sutinere si incurajare a procesului de integrare europeana.

Interlocutorii au accentuat ca Ungaria trateaza Republica Moldova ca pe un partener european egal. Oficialii ungari au reiterat ca Budapesta va oferi intreaga sustinere de care are nevoie Republica Moldova pentru realizarea obiectivului strategic anuntat - integrarea europeana. In acest sens, ei au solicitat identificarea unei liste in care sa fie incluse domeniile prioritare pentru care Ungaria ar putea acorda asistenta.

Marian Lupu a anuntat ca deja exista un astfel de document, care urmeaza a fi definitivat in cel mai apropiat timp si va fi transmis partii maghiare inainte de vizita la Budapesta a ministrului moldovean al Afacerilor Externe si Integrarii Europene, preconizata pentru mijlocul lunii noiembrie.

Membrii delegatiei oficiale a Parlamentului Republicii Moldova s-au intalnit miercuri cu reprezentantii Grupului de prietenie cu Republica Moldova din cadrul Legislativului de la Budapesta.

Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, Marian Lupu, conducatorul delegatiei, a declarat cu acest prilej ca grupul de prietenie cu Ungaria din cadrul Legislativului de la Chisinau intruneste 22 de membri, reprezentanti ai tuturor formatiunilor politice din Parlament. In acest mod fiind subliniata, odata in plus, importanta pe care o acorda tara noastra relatiilor cu Republica Ungara.

Referindu-se la procesul de integrare europeana, initiat de tara noastra, spicherul a accentuat ca este vorba despre un proces ce presupune, la moment, auto angajamente, deoarece Republica Moldova inca nu este stat candidat pentru aderare, respectiv va trebui sa mizam, in mare parte, pe resurse proprii in procesul de ajustare la normele comunitare. In acest sens, Marian Lupu a spus ca Moldova este foarte interesata de transferul de experienta din partea Ungariei, atat la nivel de Parlament, cat si Guvern.

Presedintele Parlamentului a accentuat ca un important rol in acest proces trebuie sa revina grupurilor de prietenie interparlamentara, care sa mentina sub control activitatea grupurilor de experti. In plus, in cadrul Parlamentelor de la Chisinau si Budapesta ar putea fi organizate sedinte comune ale Comisiilor permanente, pentru un schimb eficient de experienta, fiind stimulat si sustinut, in acest mod, procesul integrationist.

In aceeasi ordine de idei, Marian Lupu a propus organizarea urmatoarei reuniuni a grupurilor de prietenie din ambele Parlamente la Chisinau, in cadrul careia sa fie discutate programe concrete de cooperare. Partile au convenit ca o astfel de reuniune ar putea sa se desfasoare in luna ianuarie 2006.

20.10.2005
Serviciul de presa si imagine al Parlamentului


Заглавная страница Пишите нам

Copyright © 2001-2009 Парламент Республики Молдова