version francaise
Парламент Республики Молдова
english version
русская версия



Инициативы, предложения
Повестка дня
Стенограммы
Сообщения пресс-службы
Парламентский контроль
Внешние отношения
Cooperarea cu societatea civila
Парламентский Вестник
Исследования и анализ










22 октякбря 2005

Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, Marian Lupu, a participat, vineri, la Budapesta, la forul oamenilor de afaceri "Moldova prezinta", organizat de Camera de Comert si Industrie din Moldova in cooperare cu misiunea diplomatica a tarii noastre in Ungaria.

In mesajul de salut adresat participantilor, reprezentantilor mediului de afaceri din Moldova si Ungaria, spicherul Marian Lupu a accentuat ca relatiile economice dintre Republica Moldova si Ungaria, pana nu demult, erau caracterizate, in mare parte prin schimburi comerciale, aspectul investitional bilateral fiind abordat intr-o masura insuficienta.

Marian Lupu a accentuat ca actuala stabilitate politica, inregistrata in Republica Moldova, este un factor care contribuie esential la diminuarea riscurilor economice. In plus, cadrul legal care reglementeaza activitatea investitionala este practic definitivat si ajustat la normele europene in domeniu, ceea ce reprezinta niste garantii in plus pentru investitori.

Un alt avantaj pe care-l poate oferi Republica Moldova potentialilor investitori, subliniat de Presedintele Parlamentului, pe langa importante facilitati fiscale, il reprezinta forta de munca calificata ieftina, cheltuielile mici de productie, infrastructura suficient de dezvoltata si acordurile de liber schimb incheiate cu toate tarile-membre ale CSI, care vor permite exportul productiei intreprinderilor mixte pe pietele tarilor terte.

Peter Zavodsky, seful Departamentului relatii economice externe cu statele din afara UE al Ministerului ungar al Economiei si Transporturilor, a declarat ca pentru Ungaria colaborarea cu Republica Moldova este importanta din perspectiva patrunderii pe pietele de desfacere din rasarit. "Este necesar sa atragem un numar cat mai mare de participanti, reprezentanti ai mediului de afaceri, in relatiile economice cu partenerii din Moldova", a declarat Zavodsky. Oficialul din Guvernul Ungariei a accentuat ca, la prima etapa, dezvoltarea si consolidarea contactelor la nivelul sectorului financiar-bancar vor contribui la atragerea investitiilor in economia Moldovei si vor reprezenta, in acelasi timp, si o garantie pentru investitorii maghiari.

In cadrul forului, oamenii de afaceri din Ungaria au solicitat informatii despre climatul investitional din Moldova, dezvoltarea infrastructurii in general si cea a transportului in particular, posibilitatile sistemului national financiar-bancar, despre agricultura, in perspectiva utilizarii materiei prime locale, etc.

Delegatia oamenilor de afaceri din Republica Moldova la acest forum a fost constituita din reprezentanti ai companiilor "Milestii Mici", "Floare-Carpet", "Enteh", "Amir", "Centaur", "Avicola Gallinula" "Carmez", "Eximbank" etc.

22.10.2005
Serviciul de presa si imagine al Parlamentului


Заглавная страница Пишите нам

Copyright © 2001-2009 Парламент Республики Молдова