version francaise
Парламент Республики Молдова
english version
русская версия



Инициативы, предложения
Повестка дня
Стенограммы
Сообщения пресс-службы
Парламентский контроль
Внешние отношения
Cooperarea cu societatea civila
Парламентский Вестник
Исследования и анализ










28 октября 2005

Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, Marian Lupu, a avut vineri o intrevedere cu ministrul delegat pentru Comert Exterior din cadrul Ministerului Activitatilor Productive al Republicii Italiene, Adolfo Urso.

Oficialul din Guvernul italian a manifestat interes fata de climatul investitional din Republica Moldova, subliniind ca mai multe companii din Italia doresc sa investeasca in economia tarii noastre. Interesul fata de economia Republicii Moldova este subliniat si de faptul ca in tara activeaza deja cca 200 de intreprinderi cu participarea capitalului italian.

Acest numar, in opinia lui Adolfo Urso si, respectiv, fluxul de investitii, ar putea creste considerabil in viitorul apropiat, in special dupa ce tara noastra va deveni vecin nemijlocit al Uniunii Europene.

Presedintele Parlamentului a declarat ca sarcina Republicii Moldova este de a crea un sistem economic, racordat la standardele europene, atractiv pentru investitori. Ministrul italian a fost informat ca, in 2004, a fost adoptata Legea despre investitii, expertizata de experti internationali in domeniu si care corespunde standardelor internationale. Iar in Programul legislativ pentru 2005-2009 o atentie sporita va fi acordata dezvoltarii sectorului economic.

Spicherul Marian Lupu a exemplificat procesul si prin acordarea unor facilitati companiilor din sectorul IT, inregistrate in Republica Moldova. Acestea vor fi scutite, de la 1 ianuarie 2006, pe un termen de cinci ani, de plata impozitului pe profit. In plus, pentru aceeasi perioada vor fi scutiti de plata impozitului pe venit si persoanele fizice, specialistii de inalta calificare, incadrati in acest domeniu.

Astfel, a declarat Marian Lupu, Republica Moldova creeaza conditii atractive pentru investitori straini si incurajeaza dezvoltarea unor sectoare importante ale economiei nationale.

Presedintele Parlamentului a accentuat ca autoritatile Republicii Moldova apreciaza investitiile straine nu doar ca pe un mijloc eficient de dezvoltare a economiei, dar in egala masura, si ca pe un proces care contribuie la adoptarea culturii de afaceri europene, ce sporeste procesul intern de transformare.

Volumul schimburilor comerciale dintre Moldova si Italia in opt luni ale anului 2005 a constituit 182,6 milioane USD, fiind in crestere cu 10,6% fata de aceeasi perioada a anului 2004.

28.10.2005
Serviciul de presa si imagine al Parlamentului


Заглавная страница Пишите нам

Copyright © 2001-2009 Парламент Республики Молдова