version francaise
The Parliament of the Republic of Moldova
english version
русская версия



Initiatives, proposals
Agenda
Plenary sitting records
The Press Service Communiques
Parliamentary Supervision
External Relations
Cooperation with Civil Society
Buletin Parlamentar
Research











5 october 20065

Mersul reformelor democratice si gradul de implementare a Programului calendaristic al actiunilor legislative sunt impresionante si se datoreaza eforturilor intreprinse in ultimul an de catre conducerea legislativului moldovean si corpul de deputati in intregime. Conform unui comunicat al Serviciului de presa si imagine al Parlamentului, aceasta apreciere a fost facuta de catre coraportorii APCE pentru Moldova, Josette Durrieu si Egidijus Vareikis, in cadrul intrevederii cu Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, Marian LUPU, care, in perioada 2-4 octombrie curent, a efectuat o vizita de lucru la Strasbourg.

Evaluarea detaliata privind executarea Programului calendaristic va fi efectuata in cadrul vizitei coraportorilor in Republica Moldova, preconizata pentru luna noiembrie curent. Analiza respectiva ar putea fi finalizata pana la inceputul anului viitor si ar putea contine, de asemenea, posibilele etape de trecere a Moldovei de la etapa de monitorizare la cea de post-monitorizare din partea Consiliului Europei.

In cadrul intrevederii, de asemenea, s-au discutat perspectivele aprecierii de catre APCE si Legislativul moldovean a programului comun Consiliul Europei - Comisia Europeana pentru sustinerea reformelor democratice in Republicii Moldova pentru anii 2004-2006 de catre parlamentarii moldoveni si APCE. Potrivit spicherului Marian LUPU, aceasta actiune este importanta atat pentru ciclul urmator de astfel de programe, precum si va constitui un avantaj pentru Moldova in contextul aprecierii de catre Uniunea Europeana a progreselor in executarea Planului individual de Actiuni Republica Moldova - Uniunea Europeana.

Referindu-se la conflictul transnistrean, coraportorii au mentionat faptul ca APCE ar putea sa devina o tribuna importanta pentru discutarea procesului de democratizare a regiunii din stanga Nistrului. Josette DURRIEU si Egidijus VAREIKIS, de asemenea, au manifestat interes sporit fata de situatia preelectorala din Gagauzia si si-au exprimat dorinta de a vizita autonomia.

05.10.2006
Serviciul de presa si imagine al Parlamentului


Home page Mail us

Copyright © 2001-2009 The Parliament of Republic of Moldova