version francaise
The Parliament of the Republic of Moldova
english version
русская версия



Initiatives, proposals
Agenda
Plenary sitting records
The Press Service Communiques
Parliamentary Supervision
External Relations
Cooperation with Civil Society
Buletin Parlamentar
Research











10 october 2006

Victor STEPANIUC, presedintele Comisiei parlamentare pentru cultura, stiinta, invatamant, tineret, sport si mijloace de informare in masa, a avut astazi o intrevedere cu coordonatorii Proiectului "Tranzitii ale Copilariei si Tineretului intr-o societate in transformare: cazul Republicii Moldova".

Potrivit lui Tudor DANII, coordonatorul proiectului pentru Republica Moldova, proiectul respectiv se desfasoara in cadrul Acordului de cooperare stiintifica intre Guvernul Republicii Moldova si Asociatia Internationala pentru Promovarea Cooperarii cu Savantii din CSI (INTAS) si este unic in spatiul CSI si european. Tudor DANII a afirmat ca proiectul are drept obiectiv cercetarea unui amplu spectru de aspecte privind problemele cu care se confrunta tinerii din Republica Moldova, modul si stilul lor de viata, gradul de participare la viata social-politica, precum si tendintele in autoafirmarea si manifestarea sociala a tineretului.

Tudor Danii, de asemenea, a comunicat faptul ca, pe parcursul a trei ani in care se va desfasura proiectul, coordonatorii vor initia colaborari cu structurile statale responsabile de elaborarea si implementarea politicilor sociale, culturale si economice pentru tineret.

La randul sau, Victor STEPANIUC a salutat lansarea acestui proiect si a subliniat importanta cercetarilor propuse pentru cunoasterea unei imagini complexe si obiective a problemelor cu care se confrunta tinerii din Republica Moldova si ajustarii ulterioare a politicilor sociale, educationale si culturale in conformitate cu necesitatile reale ale tinerilor. In acest sens, Victor STEPANIUC a mentionat problemele incadrarii in campul muncii si reducerii tendintelor migrationale in randul tinerilor drept unele dintre principalele preocupari ale autoritatilor.

Presedintele Comisiei parlamentare de profil si-a exprimat, de asemenea, disponibilitatea de a coopera cu coordonatorii proiectului, subliniind, totodata, interesul parlamentarilor in obtinerea unor informatii si date obiective referitor la situatia tineretului in tara.

In opinia Pamelei ABBOTT, coordonatorul din Marea Britanie al proiectului, valoarea incontestabila a proiectului consta in identificarea unui tablou real al situatiei tinerilor din Moldova, precum si posibilitatea realizarii ulterioare a unor studii comparative intre tinerii din Moldova si semenii lor din statele-membre ale Uniunii Europene.

NOTA: Proiectul include imbinarea complexa a mai multor tipuri de studii, inclusiv desfasurarea unui sondaj sociologic pe un esantion reprezentativ de 2000 de tineri cu varste cuprinse intre 16-30 de ani, interviuri in profunzime, focus - grupuri, eseuri in randul tineretului. Activitatile proiectului vor comporta acumularea si sintetizarea unui amplu material empiric, completand, in raport cu cele cunoscute pana acum, imaginea si tabloul general despre tineretul din Republica Moldova, cat si valoroase date cu privire la impactul proceselor de transformare asupra tinerilor. Informatiile obtinute vor contribui la intelegerea rolului si locului tinerilor intr-o societate in tranzitie.

Proiectul in tara va fi coordonat si realizat de catre Serviciul Independent de Sociologie si Informatii "OPINIA", antrenand in procesul de cercetare si Facultatea de Asistenta Sociala, Sociologie si Filosofie a Universitatii de Stat din Moldova. Coordonarea proiectului INTAS - Moldova revine prof. Pamela ABBOTT (Universitatea din Glasgow, Marea Britanie) in parteneriat cu dr. Irina MOLODIKOVA (Universitatea Central - Europeana din Budapesta, Ungaria).

10.10.2006
Serviciul de presa si imagine al Parlamentului


Home page Mail us

Copyright © 2001-2009 The Parliament of Republic of Moldova