version francaise
Парламент Республики Молдова
english version
русская версия



Инициативы, предложения
Повестка дня
Стенограммы
Сообщения пресс-службы
Парламентский контроль
Внешние отношения
Cooperarea cu societatea civila
Парламентский Вестник
Исследования и анализ










12 октября 2009

Chişinău, 12 octombrie 2009. – Preşedintele Parlamentului Mihai Ghimpu a avut zilele trecute o întrevedere cu Dl Lord DUBS, Preşedintele Grupului Parlamentar Moldo-Britanic, şi E.S. Keith SHANNON, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Regatului Marii Britanii şi Irlandei de Nord în Republica Moldova.

În debutul întrevederii, spicherul a mulţumit părţii britanice pentru sprijinul constant acordat Republicii Moldova, în special pentru susţinere la nivel european. Totodată, Mihai Ghimpu a informat delegaţia britanică că în timpul apropiat vor fi constituite grupurile de prietenie la nivel parlamentar şi va fi formată agenda cu subiectele de discuţii.

Lord Dubs, în calitate de Preşedinte al Grupului parlamentar moldo-britanic, a salutat intenţia de formare a grupurilor de prietenie, exprimîndu-şi dorinţa de a fi găsită o modalitate pentru ca deputaţii moldoveni să poată efectua vizite de lucru la Parlamentul britanic în vederea unui schimb eficient de experienţă. Oficialul britanic a declarat că partea britanică urmăreşte cu atenţie schimbările democratice din Republica Moldova şi a anunţat disponibilitatea acesteia pentru dezvoltarea relaţiilor parlamentare bilaterale.

Spicherul Mihai Ghimpu a prezentat pentru oficialii britanici situaţia social-economică din Republica Moldova, specificând că este una dificilă, iar actuala guvernare urmează să găsească soluţii pentru depăşirea ei prin implementarea unui şir de reforme democratice, chiar şi în condiţiile în care o parte dintre ele ar putea fi nepopulare. În acest context, Preşedintele Parlamentului a amintit despre decizia privind liberalizarea preţurilor la transport şi la apă în municipiul Chişinău, menţionând că ajustarea preţurilor la cheltuielile suportate de întreprinderile municipale era o condiţie absolut necesară.

Lord Dubs a salutat angajamentele noii conduceri de a promova reforme în societate şi a dat asigurări că Marea Britanie este dispusă să sprijine Republica Moldova în procesul de ajustare a cadrului naţional la standardele europene, în promovarea şi implementarea reformelor democratice.

Reiterând faptul că, potrivit sondajelor circa 70% din cetăţenii Republicii Moldova îşi doresc aderarea la UE, Ghimpu a specificat că actuala conducere va depune eforturi ca Republica Moldova să facă parte din marea familie a popoarelor europene, acesta fiind şi obiectivul enunţat de Alianţa pentru Integrare Europeană. În acest context, Mihai Ghimpu a declarat că mizează pe sprijin european în vederea asigurării liberei circulaţii pentru cetăţenii moldoveni în spaţiul Schengen, precum şi în rezolvarea problemelor cu caracter social cu care se confruntă cetăţenii moldoveni migraţi peste hotare. Totodată, Mihai Ghimpu i-a informat pe membrii delegaţiei britanice despre rezultatele primei sale vizite la Bruxelles.

 În final, interlocutorii au exprimat intenţia de a intensifica relaţiile moldo-britanice pe diferite dimensiuni de colaborare bilaterală.

 

Secţia Relaţii cu Mass-media a Parlamentului Republicii Moldova


Заглавная страница Пишите нам

Copyright © 2001-2009 Парламент Республики Молдова