version francaise
Парламент Республики Молдова
english version
русская версия



Инициативы, предложения
Повестка дня
Стенограммы
Сообщения пресс-службы
Парламентский контроль
Внешние отношения
Cooperarea cu societatea civila
Парламентский Вестник
Исследования и анализ










20 октября 2009

Preşedintele Comisiei parlamentare pentru politică externă şi integrare europeană, Igor Corman, s-a aflat la Stockholm, în perioada 20-22 octombrie la invitaţia Parlamentului Regatului Suediei, ţară care, actualmente, deţine preşedinţia Uniunii Europene, şi a participat la Reuniunea Interparlamentară privind dimensiunea parlamentară a Parteneriatului Estic.

În cadrul reuniunii, la care au participat reprezentanţi ai Parlamentului European, preşedinţi de comisii parlamentare de profil din statele membre UE şi din cele 6 ţări din cadrul iniţiativei Parteneriatului Estic (Republica Moldova, Ucraina, Georgia, Belarus, Azerbaidjan şi Armenia), s-au discutat aspecte privind structurarea şi instituţionalizarea colaborării între parlamentele statelor vizate, în scopul coordonării politicilor şi strategiilor de integrare europeană. În alocuţiunea sa deputatul Igor Corman a menţionat faptul că, pentru a spulbera unele rezerve existente în ţările Parteneriatului Estic, această iniţiativă are nevoie de o „poveste de succes” a unei ţări care să fie sprijinită masiv pentru a avansa rapid pe calea apropierii de UE. În acest sens, cea mai potrivită ţară din regiune, în opinia sa, este Republica Moldova. Igor Corman a menţionat, totodată, că ţările participante din cadrul iniţiativei Parteneriatul Estic trebuie abordate în mod individual, în funcţie de succesele obţinute pe calea reformelor şi a democratizării societăţii, celor mai avansate oferindu-li-se o perspectivă europeană clară.

La Stockholm Igor Corman a avut întrevederi cu factori de decizie din cadrul  Ministerului de Externe şi a Ministerului Justiţiei al Regatului Suediei, în cadrul cărora a optat pentru intensificarea colaborării pe multiple planuri şi a argumentat necesitatea încheierii cît mai rapide a unui Acord de asociere între Republica Moldova şi UE, precum şi a liberalizării regimului de vize pentru cetăţenii moldoveni în spaţiul Schengen.


Chişinău, 20 octombrie 2009. – Preşedintele Parlamentului Mihai Ghimpu, Preşedinte interimar al Republicii Moldova, a avut o întrevedere cu E.S. Nikolay ILIEV, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Bulgariei în Republica Moldova, cu ocazia încheierii mandatului în ţara noastră.

Perspective comune de colaborare, participarea investitorilor bulgari la proiecte de dezvoltare a Republicii Moldova, iniţierea unor proiecte pentru valorificarea şi promovarea culturii bulgare, a tradiţiilor şi artei poporului bulgar în Republica Moldova sunt cîteva dintre subiectele incluse pe agenda de discuţii. Totodată, a fost exprimat interesul reciproc pentru consolidarea dialogului moldo-bulgar pe diverse dimensiuni de colaborare.

Ambasadorul bulgar a salutat angajamentele actualei guvernări de a implementa reforme democratice în societate şi a menţionat disponibilitatea Bulgariei de a acorda sprijin Republicii Moldova în procesul de ajustare a cadrului naţional la standardele europene.

În acest context, Preşedintele Mihai Ghimpu a solicitat Bulgariei susţinere în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova, în condiţiile în care, potrivit sondajelor, circa 70% din cetăţenii Republicii Moldova îşi doresc aderarea la UE. Mihai Ghimpu a specificat că actuala conducere va depune eforturi ca Republica Moldova să facă parte din marea familie a popoarelor europene, acesta fiind şi obiectivul enunţat de Alianţa pentru Integrare Europeană. Totodată, spicherul Mihai Ghimpu a declarat că mizează pe sprijinul acordat de Bulgaria în vederea asigurării liberei circulaţii pentru cetăţenii moldoveni în spaţiul Schengen.

La rîndul său, partea bulgară şi-a reiterat disponibilitatea de a facilita regimul de vize cu Bulgaria pentru cetăţenii moldoveni.

Referindu-se la situaţia social-economică din Republica Moldova, spicherul Mihai Ghimpu a caracterizat-o drept una dificilă, din cauza „moştenirii” rămase de la guvernarea anterioară, dar şi ca rezultat al crizei economice mondiale. Preşedintele a specificat că depăşirea crizei economice din Republica Moldova nu poate fi realizată fără implementarea reformelor democratice, dar şi fără susţinerea din exterior, fără investiţii străine, inclusiv din Bulgaria. Parlamentul va întreprinde toate măsurile pentru facilitarea investiţiilor de peste hotare în economia Republicii Moldova, a estimat Mihai Ghimpu.

 


 

Chişinău, 20 octombrie 2009. – Preşedintele Parlamentului Mihai Ghimpu, Preşedinte interimar al Republicii Moldova, a avut o întrevedere cu E.S. Ahmet Ferit ÜLKER, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Turciei în Republica Moldova.

În debutul întrevederii, Preşedintele Mihai Ghimpu a adresat felicitări diplomatului turc cu ocazia sărbătorii naţionale a ţării sale, care va fi marcată pe 29 octombrie, mulţumind şi cu această ocazie Turciei pentru sprijinul constant acordat Republicii Moldova. În acelaşi context, spicherul a exprimat mulţumiri pentru donaţia generoasă venită din partea ministerului sănătăţii al Republicii Turcia – echipament medical în valoare de 10 milioane lei moldoveneşti.

Preşedintele a reafirmat interesul constant al Republicii Moldova pentru extinderea şi diversificarea relaţiilor bilaterale moldo-turce, precum şi valorificarea, la capacităţi maxime, a potenţialului de cooperare politică, economică şi socială. De asemenea, Mihai Ghimpu a menţionat că Republica Moldova va pleda pentru intensificarea dialogului interparlamentar pe multiple planuri între cele două ţări, iar grupul de prietenie Republica Moldova – Republica Turcia care va fi constituit în viitorul cel mai apropiat, va urmări realizarea acestui obiectiv.

La rîndul său, diplomatul turc a accentuat importanţa continuării unui dialog bilateral constructiv, adresînd propunerea de a efectua vizite reciproce la cel mai înalt nivel. Ambasadorul Ahmet Ferit ÜLKER a dat asigurări că ţara sa va susţine şi în continuare Republica Moldova, inclusiv pe plan internaţional.

Spicherul Mihai Ghimpu şi-a exprimat convingerea că actuala conducere de la Chişinău va contribui la intensificarea relaţiilor moldo-turce, subliniind interesul pentru creşterea investiţiilor străine în economia Republicii Moldova şi dezvoltarea unor proiecte investiţionale viabile. În acest sens, autorităţile vor întreprinde acţiuni concrete pentru liberalizarea economiei şi asigurarea unui climat investiţional adecvat, astfel încît mediul de afaceri turc să fie motivat să investească în Republica Moldova, a spus Preşedintele.

În final, părţile au făcut un schimb de opinii cu referire la obiectivele comune ale celor două state: integrarea europeană şi o bună colaborare regională cu ţările din bazinul Mării Negre.  

 

Secţia Relaţii cu Mass-media a Parlamentului Republicii Moldova


Заглавная страница Пишите нам

Copyright © 2001-2009 Парламент Республики Молдова